A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.03.26. 09:15 Blackwaters

London levegője a legszennyezettebb Európában

oxford_street_bus_photo_maurizio_pesce.jpgÉvente 9000 ember halálát okozza a brit főváros szennyezett levegője. A láthatatlan porszemcsék és mérges gázok még sok éven keresztül szedhetik áldozataikat.

A legnagyobb kárt a nitrogén-dioxid okozza, amely a járművek égéstermékeiből felszabaduló nitrogén-oxidból alakul át. A gáz irritálja a tüdőt, különféle légzőszervi panaszokat okoz, hajlamossá tesz az asztmára és a tüdőrákra. Emiatt évente 23.500 ember hal meg idő előtt az Egyesült Királyságban, a legtöbben Londonban.

A King's College vizsgálta a belváros különböző pontjain a légszennyezettséget és arra jutott, hogy az Oxford Street (ld. fenti képen) mind közül a legszennyezettebb, gyakrolatilag világszinten ott a legrosszabb a levegőminőség, megelőzve Pekinget. De ott van az élbolyban a Putney High Street illeve a Brixton Road is, északon pedig a Mare Street. A londoni levegő így - összevetve a többi európai nagyváros levegőjével - a legmérgezőbb: napi szinten lépi át a megengedett EU-s határértéket a károsanyag-koncentráció.

A legfenyegetettebb réteg a gyerekeké, nekik ugyanis még nem fejlődött ki teljesen a szervezete. Aggasztó, hogy mintegy 1000 olyan iskola van Londonban, amely 150 méterre vagy kevesebbre van egy forgalmas útszakasztól, ahol napi szinten 10.000 jármű gurul végig.

11117000001e430750_lez.jpg2008-ban bevezették ugyan Londonban a Low Emission Zone-t (LEZ), vagyis azoknak a dízel járműveknek, amelyeknek magas a károsanyag-kibocsátása, hozzájárulást kell fizetniük. Ez azonban nem vezetett jelentős változáshoz, a szűk londoni utcák továbbra is szennyezettek. 2012-ben szigorítottak a LEZ értékein, a buszoknak és 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak EURO-4 motorral kell rendelkezniük. 2020-tól pedig Ultra LEZ néven még inkább megbírságolják a szennyező járművek tulajdonosait.

A betiltás ugyanakkor elmarad. Holott például Berlin 2010-től elkezdte betiltani a szennyező dízeleket, míg Párizs 2020-tól teszi ugyanezt. Sokak szerint olyan szigorításra van szükség, mint az 1952-es nagy londoni szmog után, amikor 4000 ember vesztette életét néhány hét leforgása alatt és 1956-ban megszületett a szénnel fűtést tiltó Tiszta Levegő törvény. Jelenleg a londoni levegő átlagosan mintegy 16 hónappal rövidíti meg a londoniak életét.

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés halál busz szmog por légszennyezettség London ekozbenlondonban eközbenlondonban Oxford Street NO2 LEZ Low Emission Zone


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr958511234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása