A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.05.29. 08:15 Blackwaters

Ezek a legmenőbb londoni parkok

shutterstock_54203773.jpgLondonban járva kihagyhatatlan élményt jelentenek a parkok, amik szerte a főváros minden részén megtalálhatók, összesen mintegy 2500 helyen. Tudta például, hogy melyikben tud mókusokat etetni? Vagy hogy hol figyelhet meg szarvascsordát szabadon? Vagy hogy melyikben van olyan tó, ahol lehet úszni? Nos, íme az öt legmenőbb hely. Kattintson!

1. St. James's Park

st-james-park.jpgAlighanem a legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpont a Westminster közepén, a Buckingham Palota, a Downing Street és a Green Park által határolt 23 hektáros terület. Eredetileg VIII. Henrik vásárolta meg a mocsaras területet, az 1603-ban trónra lépő I. Jakab pedig lecsapoltatta és parkká alakította. A hely azonban mégse róla lett elnevezve, hanem egy leprakórház után, amit Ifjabb Szent Jakabnak ajánlottak. Az eredetileg királyi parknak készült területen egzotikus állatokat tartottak, így tevéket, krokodilokat és elefántokat, az orosz nagykövet pedig pelikánokat ajándékozott ide később. A 17-18. században francia mintára átszabták a parkot, és közparkká nyilvánították, lehetett itt frissen fejt tejet is kapni. Végső formáját a 19. században nyerte el a híres építész, John Nass munkájának eredményeként. Kevesen tudják, de eredetileg itt állt a Marble Arch, mielőtt az Oxford Street "bejáratához" helyezték. Bár a krokodilok eltűntek, és csak a pelikánok kései leszármazottai vannak csak meg, de a legtöbb turista a mókusok miatt keresi fel a helyet, azok ugyanis nem félnek szó szerint tenyérbe mászni egy jó falat érdekében.

2. Hyde Park

w_1200.jpgA Hyde park a legnagyobb zöld terület London szívében a maga 142 hektárjával, de a mellette lévő 111 hektáros Kensington Gardenstől csak egy út választja el, azzal gyakorlatilag egy egészet alkot. A Hyde név egykoron egy mértékegységet jelölt, akkora területet, amennyin egy háztartást (család és a hozzá tartozó alattvalók) el lehetett tartani. Ez kb. 48 hektár volt.  A park VIII. Henriknek köszönhető, aki vadászmezőt álmodott erre a területre (ne feledjük, hogy akkoriban London sokkal kisebb volt és nagy részét erdők és legelők borították). Száz évvel később, I. Károly megnyitotta a parkot a nagyközönség előtt. A 18-19. században a terület jelentős átalakulásokon esett át, megépült a Kristálypalota (ami aztán Dél-Londonba költözött), a főbejárat és a Speaker's Corner, vagyis a Szónokok Sarka. Kevesen tudják, hogy a sarok, amely a szabad szólás jogának is szimbóluma, úgy jött létre, hogy a vasárnapi kereskedést akadályozó rendelet (Sunday Trading Bill) ellen 1855-ben fellázadtak a munkások, és nem volt olyan hely, ahol összegyűlhettek volna legálisan. A ma is népszerű sarok, ami a Marble Arch közelében van, kötelező látványossággá vált. A Hyde park azonban nemcsak a felfrissülni, de a szórakozni vágyóknak is fontos találkozóhelye. Az elmúlt évtizedekben számos legendás zenekar adott itt koncertet, a Pink Floydtól a Queenen keresztül a Red Hot Chilli Peppersig.

3. Regent's Park

regents_park_05.jpgA belváros közelében található a 170 hektáron elterülő Regent's Park sokféle igényt kielégít: lehet benne csónakázni, sportolni vagy játszótérre menni, a legnagyobb attrakciója azonban a London Zoo, vagyis az állatkert. Ez a legöregebb állatkert a világon, 1828-ban alapították, hogy tudományos megfigyeléseket végezzenek benne. Az állatkerten kívül azonban működik a parkban mecset, amerikai nagykövetség, sőt, még színház és egyetem is. Az eredetileg vadászterületnek szánt parkot, ami régi nevén Marylebone Park volt (ma a közeli városrészt nevezik így) kiadták bérbe, mígnem Regent hercege, a későbbi IV. György király arra utasította John Nash építészt, hogy alakítsa át a területet közparkká. A park 1835 óta látogatható. A zöld terület később számos alkotót megihletetett, Agatha Christie-nek, Ian Flemingnek ill. J. K Rowlingnak a hősei is megfordulnak a park különböző részeiben.

4. Hampstead Heath

primrosehill.jpgAz észak-londoni óriáspark, ami kivételesen nem királyi park, az egyik legmagasabban fekvő terület a fővárosban, belátni dombjairól a teljes belvárost. A nagyrészt védett övezetben elhelyezkedő 320 hektáros területen 25 kisebb-nagyobb tó is található, ezek némelyikében fürdeni is lehet. A helyiek által csak "Heath"-nek nevezett területen számos állatfaj él, így róka, nyúl, mókus, jégmadár, de még kígyók is (ezek az emberre ártalmatlanok). A legismertebb része talán a Parliament Hill Fields, ahol csodálatos panoráma nyílik Londonra. A Highgate, Camden és Golders Green által határolt tér rengeteg londoni számára jelent kikapcsolódási pontot. Szemben a Regent's Parkkal vagy a St. James's Parkkal, ide főként helyiek látogatnak el. Működik egy biopiac is a területén, szombatonként, de helyet ad kulturális és sportrendezvényeknek egyaránt.

5. Richmond Park

richmond-park-fallow-deer-in-richmond-park.jpgUtoljára hagytuk, de nem utolsó a sorban a dél-londoni Richmond Park, ami a legnagyobb az összes királyi park közül, hiszen 955 hektárt foglal el. A 4. zónáig kell utani, hogy megnézzük, de megéri. A park természetvédelmi terület, tekintélyes vadvilág él itt. I. Károly alapította, mint szarvasparkot. És ma is vannak benne őzek és szarvasok, ezek szabadon élhetnek itt. Hatalmas fal veszi körbe a területet, rengeteg kapuval. Biciklivel és gyalogosan is lehet a területén közlekedni, egyes részeire engednek csak be motoros járműveket, amelyeknek a megengedett sebessége 20 mérföld/óra. Aki szemetel vagy nem takarítja el a kutyája után a romokat, gyorsan összeszedhet £50 büntetést, a parkra szigorú rendszabályok vonatkoznak. Ugyanakkor számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a terület: a biciklizésen kívül lovagolni, golfozni, pecázni is lehet a Richmond Parkban, amit eredetileg azért hoztak létre, hogy legyen hova elmenekülniük a londoniaknak a pestis elől.

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus természet park pihenés regents park richmond London ekozbenlondonban Hyde park Eközbenlondonban hampstead heath st jamess


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr58676166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása