A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.06.10. 07:32 Westminster

Mi lesz, ha nem lesz EU-tag Nagy-Britannia?

battle-of-balconies-2.jpgJúnius 23-án népszavazás lesz az ország EU-tagságáról. A Brexit kézzelfogható közelségbe került. De mi lesz akkor, ha a NEM-ek győznek és kilépnek az angolok az EU-ból? Nézzük meg együtt!

A referendumot még Cameron lengette be a parlamenti választások előtt azután, hogy mind pártjában, mind azon kívül nyomás alá helyezték, hogy az 1975-es referendum óta nem hallathatták a britek a hangjukat azzal kapcsolatban, mit gondolnak az EU-tagságról. Bár a miniszterelnöknek sikerült kiharcolnia speciális jogokat a 28 tagállamot tömörítő Unióban, ez mégsem elégítette ki az ellenzőket, akik szerint a túl sok migráns és a brüsszeli bürokrácia megkeseríti az életüket. Cameron a paktum óta nyíltan az EU-tagság mellett kampányol, ám saját pártján belül sincs egyetértés, és a közvéleménykutatások szerint is megosztott a társadalom.

Amennyiben a döntő referendumon a Brexit hívei győznek, az nem jelenti azonnal az EU-szerződés felbontását és a kilépést, ennek ugyanis számos technikai akadálya van. A miniszterelnök elvileg blokkolhatja is a Brexitet, bár ez politikai öngyilkosságot jelentene, tehát nem fogja megtenni. A referendum eredményét a parlamentnek is ratifikálnia kell egy törvény formájában. Még az is lehet, hogy a tavaly választott kormány lemond, újra általános választásokat írnak ki és annak eredménye felülírja a referendum eredményét, mivel a mostani szavazás nem jár jogi kötelezettséggel.

Ha azonban elfogadják az eredményt és megindul az elcsatlakozás folyamata, az sem megy egyik percről a másikra, hiszen precedensértékű lenne a kilépés, ilyen nem volt korábban. Két teljes évig minden maradna még a régiben, vagyis addig a magyaroknak nem kell tartani attól, hogy nem lehet dolgozni az Egyesült Királyságban. Ebben az időszakban ugyanakkor nem vesz részt az Egyesült Királyság az uniós döntéshozatalban, vagyis már nem lesz beleszólása az EU jövőjébe. A két évet követően viszont úgy változik az országnak az EU-hoz fűződő kapcsolata, ahogy addig sikerül megállapodni a folytatásról. Az is lehetséges, hogy kivonul a közös piacról, ami igen komoly veszteségeket okozna az államnak, tekintve, hogy ezer szállal kötődik a kontinenshez.

Leginkább a gazdaság szenvedné meg a kilépést, mintegy 1%-os GDP csökkenést prognosztizálnak és két évig tartó megszorításokat, bár van olyan elemző, aki cáfolja ezt. Amennyiben leállítják a szabad munkaerőáramlást, akkor nemcsak EU-tagországok állampolgárainak kellene újra vízumot igényelni az Egyesült Királyságba, de a briteknek is, vagyis nekik sem lesz olyan egyszerű Európában munkát vállalni. Az nem világos egyelőre, hogy a már országban tartózkodó bevándorlók, akik az EU-ból érkeztek, el kell-e hagyják az országot vagy valamilyen speciális státuszt kaphatnak. Ez a kilépésről szóló referendum utáni két évben dől el. Mint ahogy az is, milyen egyéb intézkedések lépnek életbe a szociális és egyéb jogokat illetően.

15 komment

Címkék: anglia politika eu bevándorlás egyesült királyság boris johnson david cameron 2016 London Nagy-Britannia Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr968718242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2016.06.11. 10:13:40

Mi lenne?
A brexit után a kint dolgozó magyarok fáradhatnak haza.

na4 2016.06.11. 10:22:13

Remélem kilépnek. Ezt. seggbuta brüsszeli csürhét fel kell rázni, hogy nem tehetnek azt nemzetekkel, országokkal amit akarnak.

Rodolfo63 2016.06.11. 11:18:26

lépjenek csak ki, ők járnak rosszabbul

lavór 2016.06.11. 12:19:40

Lesz a kilépésnek pozitív oldala is. A kintmaradó magyaroknak olcsóbb lesz a lakbér, keresletcsökkenés miatt. Lényegesen jobb alkupozícióba kerülnek álláskereséskor...

Fekete Pestis 2016.06.11. 12:39:23

@na4: ... mert az a demagóg és kártékony nemzeti elitek monopóluima.

Fekete Pestis 2016.06.11. 12:41:16

@lavór: valamint a bankok egy része az operációikat Ny-Euba viszi.
Nem kell a londoni csürhével, metróval, albérletárakkal és iskolával veszödnöm, ha ezekben a bankokban akarok dolgozni ;)

Alick 2016.06.11. 14:10:12

@Fekete Pestis: lehet választani a gengszterek és a gengszterszindikátus között. :)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.11. 14:38:57

A magyarok majd átmennek mosogatni a Londoni Kalifátusból a Berlini Iszlám Köztársaságba, szóval semmi gond.

borgen 2016.06.11. 17:31:58

A poszt a szokasos liberalis huhogas. Ha kilepnek, akkor majd uj kereskedelmi egyezmenyeket kotnek, mert az EU-nak is erdeke hogy folytassa ezeket a UK-vel. Az ott szuletettek es allampolgarok sokkal jobban jarnak mert megszabadulnak a bereket lenyomo kelet-europaiaktol. A magyar prolik meg mehetnek haza. Ezzel is csak jol jarnanak a britek. Hosszu tavon mindenkeppen megeri kilepni, de a sok ostoba csak az orraig lat el.

Voyager10 2016.06.18. 13:24:19

@borgen: Magyar prolik: mint orvosok, mérnökök, informatikusok, szakmunkások, ápolónők, egyetemisták, vállalkozók ... Meg én aki egy magyar villamosmérnök... ööö proli vagyok.

Te meg egy olyan magyar izé vagy aki állítólag tovább lát az orránál... A bérekért meg ne aggódj nem tudjuk lenyomni. Én például penny-re annyit keresek, mint a többi mérnök a cégnél.

borgen 2016.07.01. 17:41:05

@Voyager10: Te lehet hogy egy barlangban elsz es meg nem vetted eszre hogy kikbol all a magyar bevandorlok tobbsege. Nem mernokokbol. Jellemzo hogy azt gondolod hogy amiert te jo helyzetben vagy a munkaero piacon, majd a mekis, a takino, a raktaros, stb. szinten jol fog ebbol kijonni. Az meg erthetetlen hogy egyaltalan miert vetted a prolit magadra, mibol gondolod hogy a mernok proli? Bocs de az underclass-t kurvara nem fogja boldogitani hogy te jol keresel. Es ha nem tudnak megelni akkor bizony haza fognak huzni. Az orrodnal tovabb, Nagy Magyar Mernok letedre, te sem latsz, haver. :D

Voyager10 2016.07.01. 19:30:41

@borgen: Szerintem nincsen igazad. Nem barlangban élek, hanem egy kisvárosban ahol tényleg kevesebb magyar él mint Londonban, Liverpoolban vagy Manchesterben.
Azért vettem a prolit magamra, mert a mondataidból süt az irigység a gyűlölet és a butákra jellemző arrogancia.
Ennyi! Ha nem tetszik ne olvasd! Amúgy is tele a tököm a sok nemzethy megmondóemberrel!

borgen 2016.07.03. 22:43:11

@Voyager10: Bocs, tevedtem, mernok letedre tenyleg egy buta proli vagy! My mistake! Brexit utan majd nem lesz olyan nagy az arcod, meglasd! Mire lennek irigy, okostojas? Ahol en elek ott nem vagyunk irigyek a pudingevokre, inkabb sajnaljuk oket. A "nemzethy" nagyon nem jott be, ebbol is latszik hogy milyen elvakult ember vagy. Gondolod hogy mas orszagokban nem utaljak az angolokat? De. Utaljak. Pontosan a hozzad hasonlo arrogans barmok miatt. Akkor most mar tudod, pa!

Voyager10 2016.07.04. 20:59:16

@borgen: Örülök, hogy ezt tisztáztuk főleg, hogy a magyarok nem irigyek. Én is éppen így látom. Soha, senki még csak a legkisebb jelét sem adta irigységnek. Te meg tényleg maga vagy a megtestesült keresztényi szeretet... És főleg ez a "buta proli" ez olyan elegáns, olyan szellemes. Tényleg nem is találok szavakat! Még sok ilyet! Jó? Ha elégszer elmondod biztosan mindenki szeretni és tisztelni fog érte. Csak így tovább!
süti beállítások módosítása