A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.09.07. 08:25 Westminster

May: Nem jöhet majd, akinek nincs munkája

theresamayg20.jpgTheresa May belengette a G20 csúcson, hogy a Brexit után csak az jöhet Nagy-Britanniába az EU-ból dolgozni, akinek már van konkrét állásajánlata. Ajánlatot pedig csak akkor kaphat a külföldi munkavállaló, ha helyben nincs megfelelő munkaerő.

May elmondta: "Olyan rendszert akarok, amelyben a kormány eldöntheti, kit enged be az országba. Szerintem ez az, amit a brit emberek is akarnak." Szigorú bevándorláspolitika várható Angliában rövid időn belül, miután a miniszterelnök elvetette a korábban esélyes ausztrál típusú pontrendszert (amit Boris Jonhson is támogatott) és annál keményebb megoldásra tett javaslatot. Eszerint feltételül szabnák, hogy az országba érkezők már rendelkezzenek konkrét állásajánlattal. Arról is szó van a Whitehallban, hogy ezt kiterjesztenék nem EU-s állampolgárokra is, vagyis harmadik országból érkezőkre, ami teljesen újszerű elgondolás a korábbiakhoz képest, hiszen eddig csak az EU-ból jövő migránsok mozgását akarták korlátozni.

Jelenleg a bevándorlás évi 333 ezerrel gyarapítja a szigetország lakosságát, ami nagy terhet ró az egészségügyi és szociális rendszerre, de a közlekedési és más egyéb infrastruktúrákra is. A bevándorlók jelentős része képzetlen munkaerő. Csak az EU-ból tavaly 184 ezren érkeztek, és ezek közül minden második volt szocialista országokból. Ugyanakkor legalább ennyi érkező van más, EU-n kívüli régiókból, így a volt afrikai és ázsiai gyarmatokról.

Egyelőre a brit kormány még nem élesítette az 50. cikkelyt, ami a kilépési tárgyalások kezdetét jelentené. Ugyanakkor Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon arra számít, hogy ez 3 hónapon belül megtörténik. Ettől fogva pedig idő kérdése csak a bevándorlás és munkavállalás korlátozása. A skótok készen állnak arra, hogy újabb népszavazást tartsanak arról, maradjanak-e továbbra is az Egyesült Királyságban. Mint ismeretes, Skócia jelentős része az EU-tagság mellett szavazott. Ha a May által felvázolt rendszer lépne életbe, az érzékenyen érintené őket is.

2 komment

Címkék: politika eu skócia bevándorlók bevándorlás 2016 London Nagy-Britannia ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3111683743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KovácsLajos19 2017.01.14. 08:21:06

Ezt konnyu lesz kikerulni, az ugynoksegek kudenek szerzodestervezetet, a melos kijon, sajat koltsegen, es 3 honap alatt elvalik a szar a viztol hogy marad vagy megy. 3 honap alatt mashol is talalhat melot. Vannak iparagak, ahol nem vesznek fel angolt mert felesleges. Ez foleg gyari melo, vendeglatas ( aljasabb hotelek ) de akkor is van/ lesz piaca az europai munkaeronek. Es ha vki jon es nem hulye akkor lephet feljebb. Egy bizonyos szintig persze.

Avocado Diaboli 2017.01.16. 06:24:27

Ezzel csak jol jarnak a britek. A Brexit-et nem a kelet-europai vendegmunkasok erdekei szerint kell ertekelni.
süti beállítások módosítása