A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.01.13. 09:11 Westminster

Amit a hard Brexitről tudni érdemes

543137498.jpgTheresa May ragaszkodik ahhoz, hogy az ország idén márciusban megkezdje a kilépést az EU-ból, ha kell, akár az egységes piacot is beáldozva. A font zuhan, a befektetők aggódnak. De mit is jelent a briteknek és a kint élő külföldieknek a "kemény" kilépés? Ennek jártunk utána.

A tavalyi népszavazás óta téma, hogy a kilépés az EU-ból hogyan fog zajlani. Miután ősszel az új miniszterelnök, Theresa May világossá tette, hogy márciusban meg akarja kezdeni a kilépést, egyre inkább égető lett a kérdés: mi marad és mi tűnik el a tárgyalásokat követően. Kétféle Brexit-forgatókönyv körvonalazódott: egy gyengébb, ami bizonyos korlátozásokat vezetne be, de meghagyna több EU-s alappillért (pl. a szabad munkaerőáramlást), ezt "soft", azaz puha vagy lágy Brexitként emlegették, mivel nem teljesülne maradéktalanul a népszavazáson győztesek elvárásai. A másik, a hard Brexit viszont teljes kilépést jelentene, ami elvágná Nagy-Britanniát az EU egységes piacától, ugyanakkor megszüntetné minden kötelezettségét irányába. Most úgy tűnik, ez utóbbi fog bekövetkezni.

A hard Brexit előnye a briteknek, hogy teljes kontrollt vezethetnének be a határokon és maguk dönthetnék el, kiket akarnak beengedni és kiket nem. Ezzel visszavághatnák a rekordszintű bevándorlást, ami évente 300 ezerrel gyarapítja a szigetország lakosságát. A hard Brexit esetén nem lehetne automatikusan munkát vállalni az EU állampolgároknak, erre akkor lenne lehetőségük, ha a britek helyben nem találnak megfelelő munkaerőt, ill. meghívólevelet (szerződésajánlatot) kapnának. Az áruk és szolgáltatások szabad kereskedelme is megszűnne. Újra kellene tárgyalni valamennyi országgal a árucserére vonatkozó szabályokat. Várhatóan vámmal sújtanák az exportra szánt termékeket, ami megdrágítaná azokat és versenyképtelenné tehetné az EU piacán. Ugyanakkor a britek számára számos EU-s termékhez nehezebb lenne a hozzáférés. A bürokrácia is megnőne: sokkal körülményesebb lenne a ki- és behozatal, azokat a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO hatályos szabályai alapján lehetne végezni.

Habár nem lenne hozzáférése a briteknek az egységes piachoz, de nem kellene adni az EU-nak egy vasat sem, vagyis megszűnnének a befizetési kötelezettségeik. Az egyik fő kampányszlogene ugyanis az volt a kilépőknek, hogy minek fizessenek (tartsanak el) szegényebb államokat, amik nem képesek saját lábon állni és élősködnek az erős brit gazdaságon. Ennek vége lenne a hard Brexittel. Ugyanakkor az is igaz, hogy számos cég és bank, amely európai hídfőállásként tekintett eddig Nagy-Britanniára, el fogja hagyni az országot, mivel jobb piaci lehetőségei kínálkoznak egy EU-n belüli országban. Londonnal szemben megnőhet Párizs vagy Frankfurt szerepe a pénzpiaci világban, ez pedig számos munkahely elvesztését jelenti majd a briteknél. A Londoni Stock Exchange vezetője szerint csak a Cityben 230 ezer állás fog megszűnni emiatt rövid időn belül, ami a brit gazdaság megzuhanásához, a font elértéktelenedéséhez, embertömegek elszegényedéséhez vezethet. Pont emiatt, a várható gazdasági visszaesés miatt fontolgatják a skótok, hogy hard Brexit esetén újra próbálják a két éve elbukott függetlenségi népszavazást. Ez azt is eredményezheti, hogy ha ezúttal a függetlenségpártiak kerülnek többsége, és kilépnek, a dominóhatás következtében majd Wales és Észak-Írország is függetlenedni akarhat, ami a Királyság teljes felbomlásához vezethet. Bár az ilyen hosszútávú hatásokat korai még megjósolni az elemzők szerint, de az világosan látszik, hogy a hard Brexit rövidtávon mindenképp megrengeti Angliát.

12 komment

Címkék: anglia eu szavazás piac pénz font migráció 2017 London Nagy-Britannia Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr412116359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2017.01.13. 23:21:02

A font leértékelődése sok keleteurópait fog onnan eltávolítani.

bkkzol 2017.01.13. 23:33:14

Nagyon ügyesen csinálják. Csatlakozik azon országok közé (Svájc, Norvégia) akik húzzák hasznát az EU-nak pl. szabadkereskedelem. De minden féle kötöttség nélkül pl. halászati kvóta, migrációs kérdés...

flydomi 2017.01.14. 00:28:50

@bkkzol:
Mi van?Teréz anyu a teljes EU piacot el akarja hagyni.Vagyis nem lesz tag az EGT-nek sem.Érted?Norvégia és Svájc "használja" az EU piacot.Érted?Akkor mit csinálnak ügyesen?Teréz anyunak a célja az EU szétbombázása.Ezért akar hard Brexitet,közben valahogy szétütnie az EU-t.

bkkzol 2017.01.14. 00:32:11

@flydomi: Értem vaze... értem!

Jakab.gipsz 2017.01.14. 02:18:44

Az Eu-t kár lenne szét ugrasztani, viszont az uniformizálást sürgősen abba kell hagyni, ez az út sehova sem vezet.
Európának vissza kell térnie, a keresztény értékrendhez és ezt kell a teoretikusainknak újra gondolni, pontosabban az újkori metafizikát, de ezt már nem kisiskolás módon. A jelenlegi ateista-materialista-relativizmus, egy tudomány filozófiai zsák utca, tetszik nem tetszik, ki kell belőle tolatni és új kultúra-filozófiát szükséges megteremteni. Más lehetőségünk nincs.

siriq111 2017.01.14. 02:24:37

@Jakab.gipsz: Kereszteny ertekrend :D
Itthon kizavarjak a hajlektalan aki bemegy a templomba es rendort hivnak ra. Ebben az orszagban annyi kereszteny ertekrend van amennyi a kormod alatt talahato kosz.

siriq111 2017.01.14. 02:26:50

@Jakab.gipsz: Meg viccnek is bena amit irtal. Irom mint kereszteny.

aleb19 2017.01.14. 06:33:26

De mit is jelent ... a kint élő külföldieknek a "kemény" kilépés? Ennek jártunk utána."

mondjuk ez hianyosra sikerult mert az 1969-s becsi egyezmeny ertelmeben aki 5 evet el valahol legalisan az nem korlatozhato pl a munkavallalasban sem az 5. ev utan... es ez 2019-ben az eu-s melosok kb80%=ara igaz lesz

andd1234 2017.01.14. 07:48:40

@aleb19: és a külföldön tartósan munkát vállalók ennyi év után állampolgárságért is folyamodhatnak, és meg is teszik a bizonytalan magyarországi háttér miatt !

KovácsLajos19 2017.01.14. 08:16:32

@andd1234: igen de kitorolhetjuk a sejhajunkat az angol utlevellel ha lofuttyot se er a font es esetleg az ingatlanarak is lemennek ( ez utobbi annak szivas aki par eve vett pecot ). Az a baj, hogy sut roluk, hogy fingjuk nincs mi legyen. A konzervativok el sem tudtak kepzelni hogy megszavazza a sok agyatlan a kilepest es most megy a matek hogy a kovetkezo valasztasig megtartsak a leave es remain szavazokat is kulonben a konzervativ part elbucsuzhat a kormanyzastol. A hard brexittel ez nem fog menni. Akkor a remain szavazok beintenek.

Avocado Diaboli 2017.01.16. 06:22:54

Sztem hard Brexit lesz, Mark Carney mar meggondolta magat es szerinte igy se omlik ossze a gazdasag. Csak az idot kell huzniuk meg a briteknek, hogy minel tobb ido jusson a targyalasokra.
süti beállítások módosítása