A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.01.21. 08:57 Blackwaters

Híres magyar migránsok: Rónay Egon Miklós

Magyarországról a 20. században is érkeztek már bevándorlók az Egyesült Királyságba. Közöttük nem kevés értelmiségi, tudós, zeneszerző. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, akik aztán Londonban is bizonyították tehetségüket.

ronaypa_1656294c.jpgRónay Egon Miklós (1915-2010): az egyik legnevesebb ételkritikus, számtalan könyv szerzője. Egy elismert fogadós fiaként látta meg a napvilágot, még a Monarchia idején. Jogot tanult, de a II. világháborúban besorozták katonának és felvidéki, majd erdélyi területeken szolgált. Apjától a kommunisták elvették a fogadót, a fiatal Rónay pedig 1946 októberében egyedül emigrált Londonba. Apja kapcsolatai révén kapott állást előbb a Princes étterembe, a Picadillyn, majd a St. James's parknál. Annyira szörnyűnek találta a brit konyhát, hogy inkább saját éttermet csinált, ő lett a legfiatalabb étteremvezető a városban. Ehhez kölcsönkért 4000 fontot, majd a 39 székes Marquee étterem vezetését átvette és klasszikus francia ételeket vett a menübe (pâté de campagne, matelote d’anguille és bouillabaisse). Ez merőben szokatlan húzás volt a háború utáni Londonban. Ronay úttőrő volt abban is, hogy ki merte fejezni véleményét. Főként a The Daily Telegraph hasábjain osztotta meg gondolatait a brit olvasókkal, akiket arra biztatott, merjék kifejezni véleményüket és igényeiket, máskülönben nem találnak a jövőben sem olyan helyeket, ahol finom ételeket tudnak enni. Saját étteremkalauzt szerkesztett, ami híressé, egyben félelmetessé tette szigora miatt. Lassan kialakult egy igényes, étterembe járó réteg, amely már megkívánta a minőségi ebédeket és vacsorákat, és nem elégedett meg a tojásos majonézzel, vagy a túlsütött marhahússal. A könyvéhez a tapasztalatokat úgy gyűjtötte Rónay, hogy bejárta Angliát autóval és névtelenül, a legkülönbözőbb éttermekbe ment enni. Sosem evett ingyen, végigkósolta a menüt, szigorúan értékelt, majd fizetett és távozott. Első könyve, ami 1957-ben jelent meg, mintegy 30 ezer példányban kelt el. Ezek után évről évre kiadta kalauzát, amibe bekerülni is dicsőség volt. Később eladta a kiadási jogokat, de megbánta, és egy bírósági pert követően visszaszerezte. Kétszer házasodott, egy fia és két lánya született.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia magyar magyarország étel étterem híresség rónay egon migráns London II. világháború ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2012089081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása