A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.02.23. 10:07 Blackwaters

Özvegyi nyugdíjat kaphat a hozzátartozó házasság nélkül is

supreme_court.jpgPrecedensértékű ítélet született a Legfelsőbb Bíróságon egy északír nő ügyében, aki azt szerette volna elérni, hogy vele együttélő partnere halála után is járjon neki a férfi nyugdíja. A döntés többmillió családot érinthet.

Denise Brewster mintegy tíz éven át élt együtt partnerével, Lenny McMullannal. Amikor elhatározták, hogy eljegyzik egymást, nem sejtették, hogy a férfi hamarosan meghal. Noha Lenny 15 évig dolgozott egy helyi közlekedési vállalatnak és fizette a nyugdíjjárulékokat, megtagadták, hogy a nő kapjon bármit, hisz nem voltak házastársak, sem élettársak. Bár létezik egy olyan adatlap, amivel jogosultságot lehet szerezni az egy háztartásban élőknek a partner nyugdíjára, ezt sem töltötték ki, így a hatóságok megoldottnak tekintették az ügyet. Nem úgy Denise, aki ügyvédekhez fordult. Ők azzal érveltek, hogy ez az adatlap diszkriminatív és aránytalan, ráadásul emberi jogokat sért, a Legfelsőbb bíróság pedig nekik adott igazat. Lord Kerr szerint el kell törölni a különbséget a nyugdíjrendszerben házastárs, élettárs és együttélés (vadházassság) között a nyugdíjrendszer tekintetében. Vagyis az elhunyt személy hozzátartozójának jár a kifizetés. A nem házas párok száma az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt. Míg 1996-ban még csak alig 3 millió ilyen párról lehetett tudni, húsz évvel később, 2015-ben már több mint 6 millióról.

kép: EPA

Szólj hozzá!

Címkék: anglia család bíróság nyugdíj házasság 2017 északír London Eközbenlondonban Lord Kerr


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9712238058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása