A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.10.16. 15:33 Blackwaters

30 éve volt a Nagy Vihar

1987storm.jpgA most Angliára, valamint Írországra zúduló Ophelia hurrikán kapcsán több műsorban is felidézték a kereken 30 évvel ezelőtti pusztító erejű trópusi vihart, ami számos emberéletet követelt.

1987. október 15-én a BBC-s időjós Michael Fish erős szeleket és zivatarokat ígért Nagy-Britannia déli részén, de mint mondta, aggodalomra semmi ok, a hurrikánról szóló mendemondák nem igazak. Ehhez képest aznap éjjel olyan erejű vihar csapott le Nagy-Britanniára, amire évszázadok óta nem volt példa. A ciklon ugyanis megváltoztatta irányát és ahelyett, hogy dél felé ment volna, Spanyolország felé, északra fordult, elérve Anglia déli és délkeleti területeit, Cornwall irányából. A több helyen 200 kilométeres óránkénti sebességgel tomboló szél házak tetejét tépte le, vezetékeket tett tönkre, több mint 15 millió fát tépett ki helyéről, és 18 embert ölt meg. A nagy viharban a mentőalakulatok sem tudtak a helyszínre menni, ami nehezítette a mentést. A vihar Londonban is nagy pusztítást végzett, a II. világháború óta pedig először döntött úgy az elektromos hálózatokat üzemeltető National Grid vezetője, hogy egy időre lekapcsolja mindenhol az áramot a további bajok elkerülése érdekében.

Az eseményről dokumentumfilmet is készítettek, amelyet itt is meg lehet tekinteni.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia katasztrófa időjárás halál 1987 vihar 2017 London Nagy-Britannia Cornwall ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr6912992912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása