A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.04.07. 07:11 Westminster

Szavaznak (és szívnak) az angliai magyarok

nagykovetseg.jpgA külképviseleti névjegyzékbe felvett 53 ezer ember több mint 15%-a, közel 9000 ember Londonban fog szavazni most vasárnap. Ez azt mutatja, hogy az ittélő magyarok politikailag a legaktívabbak. Mégis, a magyar kormány negatívan diszkriminálja ezt a nagyszámú csoportot.

A választóknak holnap reggel 6 és este 18 óra között kell az urnához járulnia Magyarország Nagykövetségének Konzuli Hivatalában. Szemben a határon túli magyarokkal, az angliai vagy a németországi magyarok továbbra sem szavazhatnak levélben anélkül, hogy elhagynák otthonukat, hanem személyesen kell megjelenniük a választás napján a kijelölt szavazókörben. Ez nem változott a 2014-es választás óta. Bár a fővárosban él a legtöbb angliai magyar - egyes becslések szerint mintegy 100 ezer - több tízezer az olyan vidéken élő, aki csak úgy szavazhat, ha megveszi a vasút- vagy buszjegyet, esetleg kocsiba pattan és a nagykövetségre megy, fél napját a szavazásra áldozva. Igaz ez például a bristoli magyarokra is. Ha valaki most venne retúrjegyet a főváros és a 170 km-re lévő Bristol között, annak a legolcsóbb vonatjegy 60 font, ami mellé még járul legalább két londoni metróközlekedés. A választás tehát egy Bristolban élő magyarnak kb. 5 órájába és 23 ezer forintnyi fontjába kerül. De a londoniak sem lehetnek felhőtlenül boldogok. Aki egy külső kerületben él, annak is legalább két-három órát vesz el az életéből a szavazási procedúra. Sokan ezért el se mennek szavazni, vagyis a közel 9000 szavazó lehetne sokkal több is, ha egyszerűbb lenne a szavazás módja. Ez a szívózás persze nem véletlen. A londoni magyarok aktívak politikailag, és többségük nem a kormánypártot támogatja. Sok kintélő magyar érzi úgy, nem jó irányban haladnak otthon a dolgok. Az angliai szavazók többsége szakképzettséggel vagy diplomával rendelkező, nyelvet beszélő, 20 és 40 év közötti fiatal.

1 komment

Címkék: anglia politika választás magyarország szavazás pénz szavazat nagykövetség 2018 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1813809022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács hv. 2018.04.10. 13:07:06

Szegény, szerencsétlen párák. Megkönnyeztem szomorú sorsukat.
süti beállítások módosítása