A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.04.10. 17:20 Blackwaters

Válasz az olvasói levélre - Magyarországról

images_2.jpg"Én azt mondom ilyenkor, hogy menjetek csak, dolgozzatok, mosogassatok, vigyázzatok az angolok gyerekeire, kell a tapasztalat, hogy utána értékeljétek az itthoni lehetőségeket."

Rengeteg hozzászólást kapott az előző poszt. Sok levél is érkezett, amelyben szimpátiátokról biztosították Ákost. Ugyanakkor sok kritika is érte őt. Ezek közül külön kiemeljük és közöljük az egyik hozzászólóét, aki maga is élt Londonban. Kérésére megváltoztattuk nevét. - a Szerk.

"Kedves Ákos!

Nagyon érdekesnek találom ellentmondásokkal teleírt leveledet. Hetek óta szembesülök pár, nagyon hangos ismerősöm nagyon hasonló megnyilvánulásával, személyesen vagy a közösségi felületeken. Szerencsére kevesen vannak de Ők a leghangosabbak mindig J Én egy nagyon nyitott ember vagyok, nyitott mások gondolataira, ötleteire és világnézetére és emellett mindig próbálom megérteni az őket mozgató élményeket, gondolatokat amik miatt az a véleményük ami.

És ilyenkor amikor már nem elég az empátia megérteni azt a sok gyűlöletet, a fröcsögést, a teli szájjal való rendszer szidást és mások hibáztatását, akkor mindig körbenézek a saját házam táján...és ilyenkor jön az igazi aha élmény.

Én még az utolsó Gyurcsány-kormány idején mentem ki Londonba, 2 évet húztam le egy amerikai banknál project managerként, a Canary Wharf-on. Észak Londonban éltem egy rendezett, gazdag környéken, protekcióval 1000 GBP / havi albérleti áron egy kis 30 m2 lakásban. Miért írom ezt le? Mert ebből látszik, hogy szerencsém volt, jó alapokkal, biztos munkával, jó bérrel (45.000 GBP/ év) indultam neki a kinti létnek. Én akkor azt mondtam, a rohadt, komcsi szemkilövető, korrupt, tolvaj, mocskos rendszerbe vissza nem jövök. El is mentem Londonba szavazni, sorban állás ugyan nem volt, de esett akkor is az eső.  És az eredménye a választásnak volt a kormányváltás. Kicsit megnyugodtam. De hazaköltöztem csak mert jött a Fidesz? Nem.

Miért költöztem akkor haza, kérdezheted, miért voltam ennyire idióta, hogy a tutit ott hagytam.

Olvasd el a soraid, ahol egyértelműen leírtad te magad is. Hiányzott a család. Hiányoztak a barátok. Haza akartam költözni mert bíztam benne, hogy már itthon is meg lehet élni. Kint az angolok és sokszor már a 2.-3. Generációs pakisztáni és indiai kapcája voltam, úgy tekintettek rám, mint egy a sok keleti megélhetési bevándorlóra. Nem számított a munka, a pénz, a folyamatosan fejlesztett észak londoni akcentusom (amit viccesen több angol megerősített akikkel először találkoztam, sokszor azt gondolták már ott születtem kint). Minden nap szembesültem a kulturális különbségekkel, a keresztülnézéssel valamilyen formában. Felemlegeted az angol egészségügyet…engem egyszer sem vizsgált meg a GP (háziorvos), egyetlen egyszer sem 2 év alatt. Azt mondta, amíg be tudok sétálni hozzá addig nincs nagy baj, menjek haza és szedjek ibuprofént ha nagyon akarok szedni valamit. Akkor már egy hete fostam, hánytam, enni, inni nem bírtam. Kórházból is vannak fincsi történetek, a gyerekét a váróban megszülő angol kolléga, a gerincműtétjére 2 (!) évet váró angol barát, a kismamát szülés utáni nap hazaküldő sztorin keresztül sok minden volt. Ha neked ez a színvonal, a nagy betűs egészségügy, akkor erre nem tudok mit mondani.

 

Mondod, hogy haza akarsz jönni, de a bűnösök, a fidesz szavazók döntöttek a sorsodról és..várjál csak…mit is döntöttünk a sorsodról? Nem tudsz hazajönni? Tán a fidesz és a kormány nem fogja engedni a maga kétharmadával, hogy hazagyere? Titkos kapcsolatait kihasználva megakadályozza, hogy munkát keress és itthon dolgozz és fizesd az adód? Megtiltja, hogy láthasd a szeretteid és barátaid? Nem értelek. Nem Te döntöttél úgy sok más, az ifjonti vehemenciával és kalandvággyal felturbózott fiatallal, hogy kiköltözöl? Nem Te döntesz most is úgy hogy kint maradsz?

 

És ha már siratjuk a fiatalokat, és hogy elköltöznek…Én beosztásomnál fogva rengeteg fiatalt felvételiztetek multi céghez. És ami a Z generáció azaz a Ti fejetekben van annak semmi köze a realitásokhoz. Pályakezdőként 2 év után vezető beosztást kérnek, bruttó 500e Ft kezdő fizu alatt szóba se állnak senkivel, de lehetőleg ne kelljen dolgozni ezért a pénzért. Cserébe Ő annyit tett addigi életében, hogy egy átlagos diploma minősítésért ellébecolt az egyetemen 4 évig. De majd azért lehessen otthonról is dolgozni, legyen bónusz, cégesautó mikor jár, stb stb. De még egy fűszálat keresztbe nem raktak. Sajnos több gyakornokot egy év után elküldünk mert nem üti meg a mércét, vagy egy idő után megterhelő neki a munka. És itt nem több mint napi 7-8 óra irodai munkáról beszélünk…de ez is sok!

 

Én azt mondom ilyenkor, hogy menjetek csak, dolgozzatok, mosogassatok, vigyázzatok az angolok gyerekeire, kell a tapasztalat, hogy utána értékeljétek az itthoni lehetőségeket.

 

És legfontosabb! Tanuljátok meg vállalni a felelősséget a tetteitekért. Te döntöttél arról, hogy kint élsz, Te döntessz arról mikor költözöl vissza. Ha egyáltalán vissza akarsz. Senki nem akadályoz meg benne. Csak a saját tévképzeteid, előítéleted és keserűséged. Valószínűleg azér vagy Te is keserű mert már rájöttél: kint sem fenékig tejfel az élet és most keresed a helyedet. Ehhez őszintén sok sikert kívánok, nekem is hosszú folyamat volt de így 36 évesen már nyugodtan mondhatom, hogy egy fél évtizede megtaláltam itthon a boldogságomat. Igaz dolgozni és küzdeni kellett itthon is érte.

 

A Rendszer nem tökéletes, igen van korrupció, igen van sok hazugság, és igen próbálják manipulálni az embereket. Valakit sikerrel… De a politika mindig is ilyen marad, mindegy ki kormányoz. És képzeld a mindenkori ellenzék is sikerrel manipulál. Többek közt az olyanokat is mint Te. Ennek ellenére, meg lehet itthon is élni, szépen, boldogan, jó anyagi körülmények közt, csak tenni kell érte. És nem kell hozzá majd a haverod haverja, aki pofára felvesz majd a saját cégéhez, hidd el…

 

Üdv,

László"

22 komment

Címkék: vélemény választás magyarország szavazás olvasói levél kivándorlás 2018 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3213824260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gleccsertetű 2018.04.10. 18:28:46

na, ez korrekt. nem azért, mert csak ebben a két véleményben lehet gondolkodni, hanem azért, mert ILYEN IS van.

Silence78 2018.04.10. 22:11:48

Örülök, h ezt így megfogalmaztad László!
Nekem egyből az lett furcsa, h mélyen lehúzza a fideszes választókat ( nem, nem tartozom közéjük ) de visszaolvasva a blogot Londonról is jó sok rosszat ír...no go zonák, egészségügy ott se működik stb. Ordít h nem találja a helyét.

Kanyarfúró 2018.04.11. 00:34:57

Hát ez a fizetés és a 30 m2 nem hangzik egy nagy királyságnak. Innen azért (kéne) feljebb jutni. UK bérszintje kb 3-4x-a magyarnak (pl egy multi cégen belüli itthoni és kinti állások alapján) a karier lehetőségek miatt végeredmény pedig inkább 6x-os. Az említett szám egy közepes egyetem utáni kezdő fizetés Londonban és konvertálva itthon is (havi cca 350e -nek felel meg). Nem csoda, hogy low end kollegákkal kellett együt dolgozni.

wrstjnethn 2018.04.11. 09:36:49

Először az 50000 font/év fizetésnél mosolyodtam el. Ha Londonban annyit keresel istencsászárként Canary Wharfon egy multinál, akkor te életképtelen vagy. A másik, ha neked pakisztániak meg indiaiak dirigálnak, szintén nagyon rossz helyen vagy. Persze nem csodálkozok, a fideszesek hozzászoktak a hatszélhez meg a csókos állásokhoz, saját erőből persze, hogy nem megy. Na ennyit a posztolóról. A cikkre meg annyit, hogy kevésbé van a mocskos, lusta, igenytelen angoloktól hányingerem, meg az indiai, fekete közösségtől, mint az otthoni puhapöcs, széthúzó, tehetetlen bárgyú, idomított emberektől.

wrstjnethn 2018.04.11. 10:05:02

"Rendszer nem tökéletes, igen van korrupció"

Így van, MÉG nem tökéletes a rendszer, de van újabb négy évetek a diktatúra tökéletesítésére.

Korrupció??? Kisfiam, ahol politikusokat magán cégek helikoptereztetnek esküvőre meg utaztatnak külföldre vadászni ingyen, ahol valaki a múzeumból vehet festményt kölcsön magán célra, ahol valaki állami/EU pénzen felújított vadászházban lakhat, ott nagyobb gond van a rendszerrel, mint sima korrupció. De gondolom, te ezt elnézed nekik, mert... miért is? Ha rájuk szavaztál, akkor ezekre a dolgokra is szavaztál, gusztus dolga, csak a tükröket kerüld.

Még mielőtt valaki a "bezzeg az MSZP" dumával jönne, közlöm, hogy ők sem jobbak, bennük sem bízom egy fikarcnyival sem jobban, mint a mostani maffiában. Ők is eltakarodhatnak a fenébe, ők sem érdemelték ki a szavazatomat.

stim 2018.04.11. 10:52:52

kis országban kevés a lehetőség és sokszor ha az embernek jók is a képességei mégis útra kell kelnie. De ha a széles nagyvilágban sem jó neki akkor már nem a hazaimkormányal van a baj.

Mindenki felelős a saját sorsáért.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.11. 14:51:20

"Pályakezdőként 2 év után vezető beosztást kérnek, bruttó 500e Ft kezdő fizu alatt szóba se állnak senkivel, de lehetőleg ne kelljen dolgozni ezért a pénzért. Cserébe Ő annyit tett addigi életében, hogy egy átlagos diploma minősítésért ellébecolt az egyetemen 4 évig. De majd azért lehessen otthonról is dolgozni, legyen bónusz, cégesautó mikor jár, stb stb. De még egy fűszálat keresztbe nem raktak. Sajnos több gyakornokot egy év után elküldünk mert nem üti meg a mércét, vagy egy idő után megterhelő neki a munka. És itt nem több mint napi 7-8 óra irodai munkáról beszélünk…de ez is sok!"

Hát ha még a bruttó 500k-t sem adjátok meg, akkor ne csodálkozzatok, hogy csak a hulladék megy oda hozzátok dolgozni, mikor van olyan hely, ahol meg lehet keresni ma Magyarországon ekkora tapasztalattal is...

borigabi 2018.04.12. 08:08:41

Sokan nem értik meg az otthonmaradottak közül, hogy nem csak a fizetések közötti különbség motiválja a külföldre költözést. A lehetőségek hiánya, az urambátyám viszonyok, a katasztrofális egészségügyi és oktatási rendszer, a zsigeri gyűlölet mindennapissága... és még sorolhatnám, mi minden tart vissza attól, hogy hazaköltözzek és a vasárnapi eredmény tükrében egyértelmű, hogy ez már csak romlani fog. Én otthon is tudnám ezt az életszínvonalat biztosítani, közelebb lenne a család és a barátok, de mérlegelni kell, és ha csak egy kilátástalan jövőképpel szembesülök, nehéz szívvel, de meghozom a döntést - és maradok.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.12. 08:28:49

@borigabi:
Ühüm, szal a szar egészségügy miatt elmész egy olyan országba ahol szintén szar.
értem...

Din Serpahis 2018.04.12. 09:05:18

Hát a 45k a canary wharfon az nagyon szar, szerintem a gyakornokok keresnek ott annyit talán, vagy maximum a portás :)

Soulimerika (törölt) 2018.04.12. 09:14:44

@Kanyarfúró: You have no clue what you are talking about, specifically about living in London.

Soulimerika (törölt) 2018.04.12. 09:17:12

@wrstjnethn: another living in cloud cuckoo land comment

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.12. 09:26:45

@Soulimerika:
Nézd már a szánalmas tardot, azt hiszi hogy ő itt a fasza megmondó gyerek azért mert képes 2 mondatot lefordítani google translettel, lol...

Mikk^ 2018.04.12. 10:12:14

Laci. Tudod mit képzelnek ezek a mai fiatalok? (Ez egyébként valami genetikai emlékezet, hogy előjön mindenkinél?) Azt képzelik, hogy Európában élnek. Azt képzelik, hogy a XXI. században már nem kell nekik ugyan azt végigcsinálni mint pl. nekünk (38 vagyok). Hogy a munkáltató azzal akar sakkban tartani, hogy örülj, hogy van munkád, mert van helyetted 100 másik jelentkező. Igaz nálam ez soha nem működött és érdekes, soha nem is rúgtak ki. Úgy látszik nem volt 100 másik jelentkező helyettem.
Viszont akkor nálatok még mindig ez a divat. Csak tudod, már a fiatalok tisztában vannak vele, hogy nincs helyettük 100 másik.
Az meg, hogy gyakornokaitokat elkülditek 1 év után. Lehet bennetek van a hiba. Én gyakornoknak soha nem mentem el. Semmi kedvem nem volt a gyakornokoskodással járó ugráltatást végigcsinálni. Ha akar tőlem valamit a cég vegyen fel próbaidővel és arra az időre is adjon normális fizut. A gyakornoki zsé meg hát ugye egy vicc szokott lenni. Mégis mit vársz? Alig kap fizut de úgy dolgozzon, mint egy rendes beosztott?
Persze az meg még mindig nem divat itthon, hogy akit felveszünk azt képezze ki a cég magának rendesen. Azt várják mindenhol, hogy aki jelentkezik az rögtön tudja azt amit a cég elvár. Mégis honnan?
Vagy ha tudja akkor meg már nem fiatal, de akkor meg nem veszitek fel.
Én is nézegetek álláshirdetéseket van hogy jelentkezem. Szerinted hány választ kapok? Mindegyikben fiatalt keresnek. Persze a hirdetés 3-6 havonta újra és újra megjelenik. Van ami kb folyamatosan fut, mégse kerestek onnan. Tehát akkor úgy látszik csak a munkakeresőkkel van a baj. Veletek a munkáltatókkal persze semmi :D

szombuda 2018.04.12. 10:47:33

@Mikk^: azért ne felejtsük el milyen munka mennyit ér...egy adatbevitel vagy call center (egyik sem az én területem, direkt hozom példának) egy kezdő nettó 200-250 fizu nem olyan rossz. Persze itt megint diploma függő, egy mérlegképessel vagy IT diplomával simán megvan a kezdő 300-400 nettó. és + 500k éves cafeteria...
Egy gyakornok gyakorlatilag adminisztrál, olyan low profile feladatokat kap amikkel megalapozzuk a későbbi komplexebb feladatokat. Ergo annyi pénzt kap amennyi a munkája ér, ennyi...aztán ahogy halad nem ritkák a 20-30% fizetésemelések évente ahogy fejlődik...annyit kap amennyit belteesz a munába.
De emellett az talán elvárható még a gyakornokoktól is, hogy tisztában legyenek a diplomájuk és a tudásuk értékével és ennek megfelelően árazzák magukat a piacon mikor jelentkeznek egy munkára. A másik, hogy minden nagy cég ma már arra törekszik, hogy kinevelje a juniorokból a későbbi senior munkavállalókat, de ha egyszerűen megy a lébecolás, az elvárásokat havi szinten sem hozza nagyon junior feladatoknál sem akkor nem fogjuk beletolni a "zsét". persze van sok kivétel de egy nem kis réteg már az interjún elhasal az elképsztő elvárásaival és a fogalmatlanságával...erről nehogy már a munkavállaló tehessen! egész nap a mobiljukon lógnak talán egy 15 percet rá tudnak szánni hogy a cégnek, a piaci viszonyoknak, a szektornak utánanézzenek ahova jelentkeznek. Vagy legalább egy állás börzére slattyogjon már el...

Nekem nem jók a tapasztalataim, nagy hányada a mai Z generációnak nincsen tisztában a munkaerő piaci lehetőségekkel és a helyzetével, a munkák jellegével és csak a pénzt várja mintha alanyi jogon járna a jólét.

borigabi 2018.04.12. 10:53:33

@Berelhetoreklamfelulet: Lévén hogy egy itt diagnosztizált, ritka agydaganattal három héten belül kés alatt voltam, tökéletes utókezeléssel, ect., mindezt ingyen, nem sok rosszat mondhatok az NHS-re. Otthon csak az MRI, CT várólista hónapok. De mesélj még, nyilván jobban tudod.

Első avagy Egetverő Arrogancia 2018.04.12. 12:04:14

@Berelhetoreklamfelulet: az egészségügy nem tökéletes itt sem, de: mielőtt belépsz a kórházba a fertőtlenítős állvány ott van az orrod előtt meg a méteres figyelmeztető plakát, hogy használd a fertőzések elkerülése miatt. A kórház tele van vele, minden folyosón, minden átjáró mellett található. És használják is.
Mikor a párom lábujját törte, vasárnap délután 3 és fél óra alatt végeztünk az A&E-n, az angol balesetin és ebben az adatfelvételtől kezdve a röntgenen át az 2 orvosi vizsálatig minden. Úgy, hogy minden hétvégén több focimeccs is van, és ilyenkor az itteni baleseti is tele van törött kezű és lábú emberrel...

Első avagy Egetverő Arrogancia 2018.04.12. 12:06:03

@borigabi: a migrénemmel és a szívritmus-zavarommal sem kellet hónapokig várnom, hogy szakorvoshoz kerüljek. És nem kellet pluszban fizetnem

Mikk^ 2018.04.12. 15:27:36

@szombuda: persze van egy szinten érték. De az ilyen Laci félék nézik le a mosogatót. Persze csak addig míg a mosogató nem mosogatja el a tányérját és nekiáll hisztizni miatta.
De gondolom nem ér neki semmit a takarító munkája se. Ellenben tapasztalható, hogy a diplomás Lacik, hogyan is szokták maguk után hagyni a wc-t. Ha a takarító nem takarítani Laci után, akkor meg megint csak menne a hiszti. De akkor mégis mennyit ér egy takarító munkája, ha a környezetedet rendben tartja és takarít utánad?
Ugyan így, egy gyakornok munkája miért is ér keveset? Mert olyat csinál ami "nem fontos". Ellenben ha Lacinak kellene megcsinálni akkor Laci nem úgy haladna a munkájával ahogy, hanem a gyakornok munkáját is el kéne végezze. Tehát egyértelmű, hogy egy gyakornok munkája nem minimálbéres állás, de nem is épp csak felette kell legyen. Persze nem is 300-400eFt.
És azért lássuk be. Mikor én 38 évesen elküldöm a jelentkezésem egy állásra, behívnak és egyébként úgy oké minden, de rákérdeznek a fizura és és lazán benyomom a 450-500eBruttót és húzzák a szájjukat az se normális.

lapetiteparisinne 2018.04.12. 20:54:16

@Mikk^: ugyanezt akartam irni. A cikk kulcsmondata: sok GYAKORNOK VAN AKIT 1 Ev utan elküldünk.. hat menjetek a bus p@ ba

Ildiko Juhász 2018.04.13. 12:43:46

Lesz itt meg problema holnap erkeznek be a ti szavazaitok szombaton mar a kormany ellen tutetnek es talaltak rengeteg elcsalt szavazatot felek ,hogy valami komoly bajok lesznek a fidesz csak a hataron lokat tudta atverni a migransokkal ne adjatok fel a hazajovetelt meg varjatok egy kicsit

büdiapityulába 2018.04.23. 17:20:16

@lapetiteparisinne:
gyakornokot kirugni nem lehet, illetve nem olyan egyszerű. (Ahogy sima munkavállalót is csak nagyon indokolt esetben lehet amúgy.) De ha véget ér a gyakorlati idő a legtöbb hely megtartja a jól bevállt gyakornokot, akik meg nem váltak be azokat egyszerűen nem alkalmazzák, egro elküldik.
süti beállítások módosítása