A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.06.21. 17:00 Westminster

Ezt kell tenned, ha Angliában akarsz maradni a Brexit után

girl_waiting_at_mile_end.jpgA regisztráció online is elérhető lesz és 65 fontba fog kerülni. Mindenki egyedi azonosító számot fog kapni. A jelentkezés idén ősszel indul és 2021 nyaráig lesz elérhető. Kattints a részletekhez!

A Belügyminisztérium nyilvánosságra hozta, mi a teendő azon EU-állampolgárok esetében, akik az Egyesült Királyságban akarnak élni a Brexitet követően. Eszerint a kormány gyors regisztrációs folyamatot ígérnek a közel 4 millió EU-ból származó állampolgárnak, így a magyaroknak is, akik az utóbbi években érkeztek a szigetországba és még nem állampolgárok. A Brexitet követően ugyanis csak a regisztrációs szám birtokában tartózkodhatnak tovább, vállalhatnak munkát vagy épp tanulhatnak majd az Egyesült Királyság területén. A regisztrációról szóló összefoglaló ITT érhető el angolul. Az egyik fontos eleme a tervezetnek, hogy a regisztrációhoz nem kell személyesen megjelenni valamelyik hivatalban, az online is elvégezhető. De mi minden lesz szükséges ehhez?

Először is el kell indítani a jelentkezést, ki kell tölteni a formanyomtatványt, ami csak és kizárólag az Egyesült Királyság területéről végezhető. A beadandó dokumentumok közül fontos az útlevél, ami igazolja a jelentkező azonosságát és származását. Mindenképp igazolni kell majd, ha a jelentkezőnek van jövedelme, ehhez elég lesz az NI szám, ill. hogy hol lakik (közüzemi számlák, bérleti szerződés, stb.) Kelleni fog továbbá egy arckép, ami elkészíthető mobillal, és nem kell egyezzen az útlevélben található képpel. Lesz egy letölthető alkalmazás, ami megkönnyíti a jelentkezést. Ez kiváltképp hasznos, ha nem akarja postán elküldeni az útlevelét a jelentkező ellenőrzésre. Az alkalmazás ugyanakkor egyelőre csak androidos telefonra lesz letölthető, iPhone-ra nem. Be kell fizetni továbbá az eljárás költségét, ami 65 font lesz személyenként, a 16 év alattiaknak ennek fele, 32,5 font. A kérelem pozitív elbírálása esetén a kérelmező kap majd egy ID-t, azonosító számot (műanyag kártyát viszont nem), amit kérhetnek tőle munkavállaláskor, orvosi rendelőkben, vagy akár bérleményekre kötött szerződések esetén. Ha pedig hosszabb megszakítás nélkül (max. 6 hónap 5 éven belül) már az országban tartózkodik az illető, akkor megkapja az ún. letelepedett státuszt, ami egyenes út az állampolgárság felé. Fontos kitétel, hogy a regisztrációt csak az kezdeményezheti, aki 2020. december 31. előtt érkezett az országba. Aki ezt követően érkezik, azokra más szabályok vonatkoznak majd.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia magyarország eu regisztráció állampolgárság 2020 egyesült királyság letelepedés 2018 Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4414062943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása