A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.10.20. 00:00 Westminster

Nem kértek a képviselők Johnson alkujából

brexit-johnson-saturday.jpgHiába tett meg mindent Boris Johnson és az EU tárgyalói, hogy összehozzanak egy új alkut, az nem kellett a brit parlamentnek. Újabb halasztás jöhet.

Izgalmasnak ígérkezett a sajtó által csak "szuperszombatként" emlegetett nap, amikor a brit parlament képviselői szokatlan módon szombati napon ültek össze, hogy megvitassák azt a tervezetet, amiben Boris Johnson és stábja, valamint az EU tárgyalói megállapodtak. Az új alku annyiban módosított a régi, Theresa May által kialkudott feltételeken, hogy kiveszi a backstop intézményét, és azt javasolja, hogy Észak-Írország, valamint Írország között ne legyen vámhatár, azt ugyanis áthelyezi az Ír-tengerre. Praktikusan ez azt jelenti, hogy átjárható lesz továbbra is szabadon Írország és Észak-Írország (az 1998-ban kötött Nagypénteki egyezménynek megfelelően), de vámhatár lesz az Egyesült Királyságon belül, azaz ha Angliából érkezik áru Észak-Írországba, azt ellenőrizni kell, mert az Ír sziget, bár politikailag megosztott, piaci szempontból egységes marad, és érvényesek lesznek Észak-Írországra is az uniós vámszabályok. Korábban ez a megoldás már felmerült, de elvetették, mivel úgy látták többen, hogy sérti a brit politikai érdekeket. Most is voltak olyan hangok, hogy ez visszalépés a Theresa May-féle alkuhoz képest, de Brüsszelben sikersztoriként tálalták és nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a brit parlament is igent mondd rá.

A szombati napra nemcsak a képviselők és a sajtó készült nagy elánnal, de a lakosok is: a People's Vote csoport szervezett egy Brexit ellenes tüntetést, amire végül több tízezren jöttek el, az ország minden részéből. A tömeg azt követelte, hogy kérdezzék meg újra az embereket, akarnak-e Brexitet. A tüntetésen résztvevőjeként felvonult Sadiq Khan London polgármestere is, aki köztudottan Brexit-ellenes és ezzel szembemegy saját pártja, a Munkáspárt irányával is, ott ugyanis nem kötelezték el magukat egy második referendum mellett. Míg a parlamenten kívül a tömegtől volt hangos a tér, a parlamenten belül a képviselőktől, akik éles szócsatát folytattak egymással, jó megoldás-e az új alku. Az Alsóház végül egy tekintélyes konzervatív képviselő Sir Oliver Letwin módosítóját tűzte napirendre. Ennek lényege az volt, hogy a ház akkor adja jóváhagyását a Johnson-féle megállapodásra, ha és amennyiben a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe iktathatja. Vagyis előbb ratifikálná a testület a Brexit-megállapodást a brit jogrendszerbe, mint hogy áldását adná az egyezményre. Ezzel azt akarták megakadályozni a képviselők, hogy ugyan megszavazzák a megállapodást, de elmaradjon a törvénybe iktatása október 31-ig és ezzel út nyíljon a no-deal felé.

Az alku nélküli kilépés félelme annyira erős volt múltkor is a képviselőkben, hogy egyenesen törvényt hoztak arra az esetre, ha Johnson alku nélkül akarna kilépni és megtiltották neki, hogy ezt tegye. Most, a szuperszombaton végül 322 szavazattal 306 ellenében elfogadták a Letwin-féle módosítót, vagyis Johnson nem kapta meg a felhatalmazást arra, hogy az újonnan kialkudott feltételekkel lépjen le az ország az unióból, előtte azt ratifikáltatnia kell. Az elfogadás miatt a kormánynak vissza kell vonnia a Brexit-megállapodás elfogadásáról szóló indítványát. Ráadásul életbe lép a múltkor elfogadott Benn-féle törvény, vagyis ha október 19-ig nincs megállapodás a Brexitről, a miniszterelnök köteles levélben halasztást kérni az Európai Uniótól. Bár Johnson azt hangoztatta, hogy ő nem akar semmiféle haladékot kérni, végül azt még este megtette: éjfél előtt írt az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak. Ugyanakkor a halasztási kérelmet nem írta alá, hanem tett mellé egy külön levelet, amiben a halasztás ellen érvel, és csupán ezt írta alá. Jó eséllyel az Egyesült Királyság azonban 2020. január 31-ig még tagja maradna az uniónak (bár nem derült ki, hogy a levélben is ez a céldátum szerepelt-e, de valószínűsíthető, mivel korábban ezt kérték a képviselők). Ez összességében már a harmadik halasztási kérelem (az első kettőt Theresa May adta be az EU felé). Most az huszonheteken a sor, hogy rendkívüli ülésen megadják-e a lehetőséget a briteknek az újabb haladékra. Angela Merkel már korábban jelezte, hogy mindent megtesznek, hogy elkerüljék a Brexitet, egyben felszólította Johnsont, hogy azzal ne gyakoroljon nyomást saját hazájában, hogy az EU nem akar újabb haladékot. Korábban napvilágot láttak olyan sajtóhírek, hogy a brit kormány tárgyalt a magyar kormánnyal, hogy az ne szavazzon az unió többi tagállamával, és így nem kapna haladékot az Egyesült Királyság. Ezzel pedig a brit kormány alku nélkül kiléptethetné az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezeket a híreket később cáfolták az érintettek.

3 komment

Címkék: politika eu szavazás parlament munkáspárt miniszterelnök boris johnson konzervatívok 2019 London Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1515235828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2019.10.20. 14:56:15

A cím hülyeség..A parlament mindössze azt akarta elkerülni,hogy a kilépési törvény elfogadása során előálló késlekedések miatt nehogy bekövetkezzen a kilépési alku nélküli hard Brexit..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.10.20. 15:13:01

nem tudom, hogy az idióta index miért hoz le olyan idióta blogokat, amelyek csak megismétlik a híreket. mi a fasznak jó ez?! a blogger meg minek erőlködik, ha csak ennyit tud?!
süti beállítások módosítása