A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.02.02. 16:31 Westminster

Bemutatták a Fehér-könyvet, miután May zöld jelzést kapott

mainmediasize_0x425_type_image_publish_true_image.jpgDavid Davis Brexit-főtárgyaló közzétette Londonban az ún. Fehér könyvet, egy nappal azután, hogy az angol parlament jóváhagyta, hogy Theresa May és kormánya aktiválja az 50. cikkelyt és megkezdje a kilépésről szóló tárgyalásokat. A 77 oldalas összefoglaló anyag jórészt azokra az elképzelésekre épül, amikről a kormányfő az utóbbi időben beszélt.

Felpörgött a brit politikai élet február 1-jével. Ebben szerepet játszott az, hogy tegnap az angol parlament alsóháza, 498 képviselői szavazattal és 114 ellenszavazattal felhatalmazta a jelenlegi kormányt, hogy megkezdje a kilépési tárgyalásokat. Noha a képviselők közül többen voltak, akik ellenezték a Brexitet, nem akartak szembemenni a tavaly júniusi választói akarattal. A módosító indítványok megtárgyalása után a törvénytervezet a felsőház, a Lordok háza elé kerül. May célja, hogy még márciusig rendezze a kérdést házon belül, hogy utána az EU-val történő tárgyalásokra tudjon összepontosítani.

Ehhez készült a Fehér könyv, amely tartalmazza a legfontosabb brit elképzeléseket a Brexitre vonatkozóan. Ezek között az első az a törvénytervezet, amely hatályon kívül helyezné az 1972-es Európai Közösségekről szóló törvényt. Ahol tudja, megtartja a kormány az Eu-s rendelkezéseket és egy az egyben átemeli a saját jogrendszerébe. Ugyanakkor jogot formál arra, hogy visszavegye az irányítást a törvények felett és hogy az Európai Bíróság illetékessége alól kivonja magát. Bár nem megy bele részletekbe, de meg kívánja őrizni az Egyesült Királyság egységét és további döntési jogokat ígér Skóciának, Észak-Írországnak és Walesnek. Megerősíti, hogy a már korábban az országba költözött és ott élő EU-állampolgárok jogai megmaradnak, továbbra is hozzáférhetnek az egészségügyi rendszerhez korlátozások nélkül. EU-ből érkező diákokat is szívesen látnak majd tanulmányaik idejére. A kormány ugyanakkor elvárja, hogy a reciprocitás értelmében az EU-ban élő brit állampolgárok jogai is ugyanúgy érvényesüljenek, mint az a helyi állampolgárok jogai.

May és kormánya célul tűzi ki, hogy az egységes piacon kívül egy új megállapodás szülessen az EU-val a kereskedelemről és szolgáltatásokról. Noha Angela Merkel korábban világossá tette, hogy nincs "cseresznyézés" az EU egységes piacáról, most úgy tűnik, hogy May mégiscsak a konzervatívok számára fontos iparági és üzleti megállapodásokat akarja biztosítani. A könyv egy erős kártyát is az asztalra tesz: nevezetesen a City továbbra is a pénzvilág központja akar maradni, ehhez pedig várhatóan különleges jogok társulnak majd, erre bizton számíthat az Unió. Viszont nem lesz több befizetés az EU büdzséjébe. Nagy-Britannia az Euratom-szerződéseket is fel akarja mondani, de kész új megállapodásokat kötni helyette. Ahogy más, Eu-n kívüli országokkal is kész bilaterális megállapodásokra, de csak a kilépést követően.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia politika eu egyesült királyság 2017 alsóház Fehér könyv ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7912177354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása