A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.03.01. 22:06 Westminster

Megakasztották a lordok a Brexit-menetrendet, folytatódik a ping-pong

house-of-lords.jpgAhogy az várható volt, a Lordok Háza megszavazta a Brexit-törvényhez kapcsolódó módosító indítványt, mivel nem látják biztosítottnak az Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárok jogait. Az 50. cikkelyt várhatóan pár hét késéssel fogják csak aktiválni.

Kisebb pofont kapott Theresa May és kormánya, miután a Brexit-törvényt a jelenlegi formájában a lordok elkaszálták. Bár Amber Rudd belügyminiszter igyekezett a felsőházi tagokat arra biztatni kedden, hogy szavazzanak a kormány tervezete mellett, azok inkább a Munkáspárt módosító javaslatát tartották fontosabbnak. A javaslat szerint garanciákat kell adni az országban élő mintegy 3 millió EU-s külföldinek, különben az 50. cikkely aktiválása után két év bizonytalanság várna rájuk. Vagyis a kilépési tárgyalások kezdetétől 3 hónapon belül kellene lépnie a konzervatív kabinetnek ebben az ügyben, amely sokezer magyart is érint. Ezzel újabb ping-pong meccs kezdődik az alsó- és felsőház között, és további egyeztetések várhatók, mielőtt mindenki áldását adná a tervekre. Ha a felsőház is elfogadja végül a Brexitet, már csak a királynő jóváhagyása kell és megkezdődhet a kilépés. Bár felröppentek olyan hírek, mely szerint már akár március végétől vízum kell majd a Nagy-Britanniába utazó EU-állampolgároknak, ez a kérdés egyelőre még nincs terítéken.

1 komment

Címkék: eu parlament királynő egyesült királyság 2017 alsóház felsőház ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5112304007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása