A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.11.16. 08:35 Westminster

Káoszba fullad a Brexit, akár még új választás is jöhet

may_conference_2.jpgSorban mondanak le a miniszterek, miután a miniszterelnök bejelentette, hogy kész van a megállapodás tervezete a kilépésről. Azonban a tervezetet már nemcsak az ellenzék, de párttársai is bírálják, és May fejét követelik miatta.

Talán a süllyedő hajó és kapitánya lehetne a méltó kép, ami kifejezi azt, ami csütörtökön a brit parlamentben történt. Miután szerdán Theresa May magabiztosan közölte, hogy minisztereivel sikerült végre előkészítenie egy olyan megállapodástervezetet a britek kilépéséről, amibe az EU tárgyalói is belemennének, csütörtökön a parlamentet kellett meggyőznie erről. Ez azonban korántsem indult egyszerűen. Már a nap elején lemondott ugyanis Dominic Raab, aki David Davis utódaként volt Brexit-ügyi miniszter az elmúlt hónapokban, ill. Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter. A font rögtön zuhanni kezdett a tőzsdén ennek hatására. Bóhózatba illő volt ezt követően, ahogy May mintegy 3 órán keresztül válaszolgatott az ellenzék és saját párttársai kérdéseire, miközben egyre több és több lemondólevél érkezett. Az ellenzék teljes egésze, köztük legélesebben az árnyékkormány vezetője, Jeremy Corbyn bírálta Mayt és az elfuserált megállapodástervezetet az EU-val. Mint mondták, teljesen kiszolgáltatottá teszi Nagy-Britanniát. A miniszterelnököt azonban saját párttársai közül is egyre többen kritizálták és nyíltan felszólaltak ellene. Sőt, délután már többen a fejét követelték és bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek.

Amennnyiben a konzervatívok legalább 15%-a a kezdeményezés mögé áll, szavazás jön a napokban, és ha azon elbukik May, mennie kell. Ha nem, akkor viszont egy évig nem váltható le. Természetesen elindultak már a találgatások, ki lehetne az új tory vezető és a leendő miniszterelnök. Emlegették Boris Johnson ex-külügyminisztert és londoni polgármestert, de felmerült Sajid Javid belügyminiszter, sőt, a most lemondott Dominic Raab neve is, akárcsak az előző Brexit-felelős David Davisé. Theresa May szóvivője útján jelezte, meg se fordult a fejében, hogy lemondjon, hanem szeretné keresztülvinni a Brexit-megállapodást. De ha kihátrál mögüle saját pártja, vagy ha a mostani megállapodástervezet elbukik a parlamenti szavazáson (amire megvan az esély), elkerülhetetlen lesz a távozása, és akár új általános választást is kiírhatnak. Utóbbi esetben pedig borítékolni lehet, hogy megbuknak a konzervatívok és akár egy munkáspárti kormány jön, élén Corbynnal. Látja ezt a lehetőséget az érintett is, aki belengette, hogy elutasítja a most közzétett megállapodástervezetet és ha nem mond le a kormány és ír ki új választást, második referendumot követel majd a Brexitről.

16 komment

Címkék: politika eu munkáspárt káosz boris johnson konzervatívok 2018 2019 Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Dominic Raab Theresa May David Davis


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4914375163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2018.11.17. 09:49:24

ha lesz is bizalmi szavazás ellene, azt meg fogja nyerni. a kihívóinak nincs egységes tábora. egyszerűen és egyszerre elfogadható főhülye és ideális bűnbak a néni.

Jakab.gipsz 2018.11.17. 10:58:42

A berexit az brexit!

A jó öreg Angliának nincs szüksége a sátánfajzat Soros sufni-filozófiájára.

Dr.Démonmac1 2018.11.17. 13:18:43

@Jakab.gipsz:
Csak éppen mindenki rosszul jár a Brexitben te is, kivéve, ha az usaban laksz, vagy Putyinnál.

2018.11.17. 13:25:52

Orbán Viktort a Kremlbe!

rockjano 2018.11.17. 15:57:35

Lehet hogy nem lesz ebből a Brexitből franc se???

flydomi 2018.11.17. 16:04:14

@Jakab.gipsz

Ja ja. :) A nagy fuggetlenseguk miatt nagyon kapaszkodnak az unios piachoz. :) Biztos Soros mumusod miatt. :) Egy popsi popolista,mint May,nemhiaba akarja mindig sajat magat szembekopni. :) De az igaz nagyhitu popsik,mint Nigel,Boris nem meri bevallalni a birodalom vedeset,de obegatnak folyamatosan.Nypmi illibsi popsik. :)

Jakab.gipsz 2018.11.17. 17:29:50

@Dr.Démonmac1: @flydomi: A jó öreg Anglia távozását én is sajnálkozva veszem tudomásul.
Nyilván valóan azért léptek le erről a mára bolondok hajójává váló, sufni filozófusok által kreált közösségből mert nem érezték biztosítottnak a jövőjüket, egy Európai Egyesült Államokba. persze az sem véletlen, hogy a Magna Cartát sem tudták még befejezni.

különvélemény 2018.11.17. 18:21:30

Próbálják úgy intézni, hogy ne legyen más választás, csak az EU-ban maradni.
Így megy ez a látszatdemokráciákban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.17. 18:33:26

Késő bánat, nincs visszatáncolás Május Teréziáéknak.Az ostoba népet ha megvezették, vállalják a köveztkezményeket.A Farázst, meg a Boriszt kell deresre húzni, ha már ki akarják tölteni a dühüket, azok voltak a legnagyobb sz@rkavarók.

Pizso 2018.11.17. 19:53:17

@Jakab.gipsz: Szent anyám! Neked is üldözési mániád van? Javaslom keress fel egy jó pszihológust mondjuk Ausztriában...

Borogy 2018.11.17. 20:11:14

Remelem az Eu nem enged es szetrugja anglia segget. Kapaszkodnak abba, hogy az 52% ki akart lepni. Min 65-70% egyseggel kellett volna ezt megjatszani.

Jakab.gipsz 2018.11.17. 22:12:34

@Pizso: Érdekes, véleményed van!

Viszont ismerősen hangzik, rendszerint ezt szokták, a "mindent tudók mondani" azokra akik a marxisták mindent tudásában kétkednek.

Aztán egy szép napon a komcsik eltűntek, ma globalistáknak hívják magukat, az egykori, proletár internacionalisták. Te ki vagy és mit akarsz ? Ha szép új világot akarsz ? Meg kaphatjátok !

paráznabillegető 2018.11.18. 07:11:10

@maxval balcán bircaman: korántsem. nincs lejátszva semmi, amíg tart a játék.

Indriq 2018.11.18. 08:36:29

bármi lesz a vége, May miniszterelnöksége valszeg iskolapélda lesz, hogy hogy lehet valamit elszúrni (előrehozott választás, brexit):)

Severus 2018.11.18. 13:52:06

@maxval balcán bircaman: Hát igen, volt egy népszavazás, csak a konkrét feltételeket még meg kéne szavazni a parlamentben, és mivel vannak ilyen kilépéspártiak (May és tsai) meg amolyanok (Boris és tsai), meg nem-is-annyira-kilépéspártiak, hanem inkább maradáspártiak (Corbin és a Labour), nem fog átmenni a törvény. Ez borítékolható. És utána új leosztás...
süti beállítások módosítása