A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.12.12. 22:10 Westminster

May megúszta a bizalmatlansági szavazást, de győzelme keserédes

may_farewell2.jpgAzután, hogy elhalasztotta a Brexit-szavazást a parlamentben, saját párttársai összegyűjtötték a bizalmatlanságihoz szükséges 48 levelet ellene. A szavazáson azonban a toryk többsége May mögé állt.

Hónapok óta fogyott a levegő a miniszterelnök körül. Miniszterei egymás után mondtak le tisztségükről, előbb a régi harcostársak, majd a helyükre lépő fiatalabbak. Az ok a káoszba fulladó Brexit volt. Láthatóan Maynek nem sikerült jó megállapodást tetőt alá hoznia az EU-val, rendre meghátrálásra kényszerült, nem tudta elég határozottan képviselni a britek érdekeit. Az ellenzék már régóta bírálta emiatt, de újabban saját párttársai is lázadoztak ellene. Nem volt meglepő tehát, hogy miután elhalasztotta a keddre kiírt parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, megindítják ellene a buldózert. A Jacob Rees-Mogg vezette lázadó toryk abban bíztak, hogy nemcsak nekik, de a mérsékeltebb konzervatívoknak is elegük van May politikájából. Tévedtek. 200 a 117 ellenében megnyerte May a bizalmatlansági szavazást. Mostantól egy évig nem váltható le párton belül. Ugyanakkor ezért Maynek engedményt kellett tennie. Megígérte, hogy nem ő vezeti a konzervatívokat a 2022-es választáson, még előtte távozni fog. Ugyanakkor kérdéses, hogy mit kezd a Brexit terhével. Hiába akarja ugyanis keresztülnyomnia a parlamenten a EU-val kiharcolt alkut, nincs meg a szükséges többsége hozzá. Ezért az igazi pokoljárás még csak most kezdődik számára.

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu szavazás parlament konzervatívok 2018 Nagy-Britannia Westminster Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2614475022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása