A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.12.22. 07:46 Blackwaters

Mi folyik itt Gatwicken avagy hogyan bénult le a londoni légiforgalom?

gatwickdrones2012.jpgElőször másfél napra leállt a forgalom Gatwicken, majd miután újraindult, pénteken újabb egy órára leállították berepülő drónok miatt. A rendőrség vizsgálódik, a drón tulajdonosa eddig azonban nem került elő. A járattörlések mintegy 110 ezer utast érintettek.

Alighanem precedens nélküli és előreláthatatlan volt, ami az elmúlt két napban Gatwicken történt. Drónnal zavarták meg a légi közlekedést, potenciális balesetveszélyt okozva a le- és felszálló gépeknek, emiatt pedig a légi irányítás úgy döntött, hogy szüneteltetik a légtér forgalmat. A drónt ráadásul nem sikerült hatástalanítani egyhamar, órákig röpködött, végül a hadsereg segítségét kérték, hogy semlegesíteni tudják. 36 órával a drón észlelése után végre hajnalban visszaállt a közlekedés. A veszély azonban nem hárult el, mert nem lett meg a tettes vagy tettesek, aki vagy akik (mert ez sem derült ki mostanáig) újabb akciót indítottak és péntek délután fél 6 és fél 7 között újból le kellett állítani mindent miattuk. Az ország közlekedési minisztere, Chris Grayling egyenesen újfajta fenyegetésről beszélt, ami a brit légi közlekedés egészét érinti. A drónokat akár egy idegen ország ügynöke is irányíthatta, vagy egy szélsőséges környezetvédő – egyelőre semmit sem lehet kizárni. Az viszont biztos, hogy nem hagyományos, boltban kapható drónokról van szó, mert azok 20-30 percig, ha bírják a levegőben egyszeri feltöltéssel, de ebben az esetben órákig röpködtek a készülékek. A hatóságok a további zavaró tevékenységet megakadályozandó az izraeliek által kifejlesztett Drone Dome rendszert vezettek be, ami azonosít minden drónt, ami radart használ. A rendszer alkalmas arra is, hogy megzavarja a drón és az operátor közötti kommunikációt és hogy átvegye az irányítást a jármű fölött. A mostani káosz többezer ember életét keserítette meg és többmillió fontos kárt okozott. A járattörlések miatt sokan Londonban rekedtek, vagy épp nem jutottak el Londonba, hanem Amszterdamon és más, közeli reptereken keresztül tudtak csak közlekedni. Amennyiben elkapják a drón operátorát, akár 5 év börtönt is kaphat.

2 komment

Címkék: közlekedés rendőrség káosz bűnügy repülőgép légiirányítás 2018 drón London ekozbenlondonban Gatwick Eközbenlondonban drónozás


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5714506404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.12.23. 12:47:18

Orosz titkosszolgálat.

naivugyfel 2018.12.23. 14:28:30

Újabb feladat a repterek biztonsági szolgálatának mindenhol... Kapják csak el (vagy az eszköz esetén lőjék le) először az eszközöket, aztán lehetőleg a működtető(ke)t is...
süti beállítások módosítása