A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.10.28. 23:00 Westminster

2020. január 31. a Brexit új céldátuma

get-ready-brexit.jpgElfogadta az EU a halasztási kérelmet. Kap még három hónapot az Egyesült Királyság. De ez nem jelenti azt, hogy januárban lép ki az EU-ból. Vagy hogy kilép egyáltalán.

Bár Franciaország az utolsó pillanatig húzta a döntést, de végül meggyőzte a többi tagország vezetője Emmanuel Macront, hogy adja áldását ő is a haladékba. Johnsonnak így maradt még három hónapja, hogy keresztülvigye a brit parlamenten az EU-val kötött megállapodását. Ami nem lesz egy sétagalopp. Ugyan a képviselők múlt héten megszavazták enyhe többséggel (329 a 299 ellenében), hogy benyújtásra kerüljön a brexitmegállapodásról szóló törvényjavaslat, de abba már nem mentek bele, hogy a javaslatról szóló vitát pár nap alatt lezavarják. Így még hosszú hetek telnek majd el, míg a módosítókkal és minden egyéb javaslattal kiegészülve az egészről szavazhatnak majd. Ha viszont a döntés keresztülmegy az Alsóházon, akár hamarabb is kiléphet az unióból az ország. Ezért is lett a határidő neve nem extension, hanem flextension. Magyarán még az is lehet, hogy idén megtörténik a kilépés rendezett módon. Ugyanakkor Johnson, aki mindvégig ellene volt a halasztásnak, belengetett egy újabb parlamenti választást még az idénre. A képviselők ugyan leszavazták, hogy december 12-én (a Johnsonék által megjelölt időpontban) legyen újabb parlamenti választás (rövid időn belül már a harmadik), de még egyszer szavazhatnak róla a képviselők és az is lehet, hogy előrébb hozzák, december 9-re az eseményt. Ez azt is jelentheti, hogy nem ez a kabinet fogja kiléptetni az országot (bár a felmérések szerint a konzervatívok az esélyesebbek, ha most tartanának választásokat), hanem egy másik, és az is lehet, hogy az új kabinet leállítja a kilépési folyamatot (a liberál demokraták ezt szeretnék). A legvalószínűbb forgatókönyv azonban az, hogy nem lesz újabb választás (a Munkáspárt vonakodik bevállalni), hanem Johnsonnak, vagy egy bizalmatlansági szavazás esetén az őt váltó másik konzervatív miniszterelnöknek kell most már végigcsinálnia ezt a feladatot. Természetesen no deal Brexit is lehet végül, amennyiben a következő három hónapban nem sikerül a parlamenten keresztülvinni a megállapodást, ill. az is, hogy újabb referendumot írnak (amit egyébként nagy tömegek támogatnak). Egyszóval minden kimenet lehetséges megint, folytatódik a végtelen történet.

kép: Getty

2 komment

Címkék: politika eu parlament referendum egyesült királyság parlamenti választás boris johnson Nagy-Britannia Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8015269184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.10.29. 18:34:43

Na, mibe fogadjunk, hogy január 31.-éig sem sikerül megállapodniuk és csak tovább nő addig a káosz? Kisbritannia a végnapjait éli a politikusainak töketlenkedése miatt. Se bent maradni nem bírtak, se kilépni nem bírnak rendesen. A vége az lesz, hogy úgy kell erővel kihajítani őket, mint részeget a kocsmából.

efi 2019.10.29. 18:59:24

Angol hülyék, hülye angolok.
Szánalmas. Ott nyomorognak 2019-ben a 40 centi széles helyükön a brit parlamentben és már több, mint egy éve dagasztják a sarat.
süti beállítások módosítása