A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.12.13. 09:00 Westminster

Döntöttek a britek: Johnsont akarják (és a gyors Brexitet)

santa-claus-polling-station.jpgTörténelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a Konzervatív Párt, amely 2010 óta kormányozza az Egyesült Királyságot. Ezzel a Brexit megállításának utolsó esélye is elszállt.

Hatalmas tétje volt a karácsony előtti választásnak: nemcsak arról döntöttek ugyanis az Egyesült Királyság állampolgárai, hogy maradjon-e a kormányzó Konzervatív Párt hatalmon, de arról is, milyen jövőt képzelnek el a Brexitnek. Az utolsó percekig kampányoló politikusok stábjai, akik nem riadtak vissza a piszkos trükköktől, például álhírek terjesztésétől vagy hamis weboldalak készítésétől, mindent megtettek, hogy lejárassák az ellenfél jelöltjeit és a maguk oldalára fordítsák a szavazókat. A Brexit Párt, amely látványosan visszavonta jelöltjeit az olyan körzetekben, ahol biztosan esélyes volt a konzervatív jelölt, szintén kivette a maga részét a végeredményből. A győztes Johnson több ízben is elkerülte a számára kellemetlen helyzeteket: volt, hogy egy hűtőházba menekült az újságírók kérdése elől, a pártvezetők vitájára a klímaváltozásról pedig el se ment, helyére ezért olvadó jégkockát tettek a Channel 4 munkatársai.

A kampányokban központi kérdés volt a Brexit, annak végigvitele és lezárása. De amíg ebben a kérdésben a konzervatívok egyértelmű álláspontot képviseltek: "Get Brexit done" - volt a fő üzenet, azaz a Brexit gyors lezárása, addig a legnagyobb ellenzéki erőnél ezt a kérdést hátrébb sorolták és sokkal általánosabb szlogennel próbálták elnyerni a választók bizalmát: "It's Time for Real Change", azaz hogy itt az ideje a valódi változásnak. Corbynék ezzel a manőverrel szélesíteni akarták a tematikát, hogy a választás ne csak a Brexit jövőjéről szóljon, hanem például az egészségügy helyzetéről is. Jó problémára tapintottak, hiszen az egészségügy egy ideje válságban van. E kérdés kapcsán egyébként egyik oldal sem fukarkodott nagyvonalú ígéretekben. Johnson és pártja 50 ezer új nővért és hatezer doktort, továbbá 2024-ig 34 milliárd fontot jelentett be pluszban. Corbyn és pártja ezzel szemben vállalta, hogy megállítja az ágyszám-csökkenést (2010 óta 17 ezerrel kevesebb ágy áll rendelkezésre a fekvőbetegeknek), ingyenes személyi ápolást ígért az időseknek és évenkénti ingyenes fogászati ellenőrzést, magára az egészségügyre pedig évente 4,3%-kal többet fordított volna. Ám a Munkáspárt azért sem erőltette a Brexit ügyét első helyen, mivel a tagság is megosztott volt a kérdést illetően. A városokban élők hátraarcot akarták és a Brexit leállítását, második referendumot, míg a falvakban élők, főleg Közép-Angliában, kilépést az unióból. Maga Corbyn is a képviselőkre bízta, mi mellett kampányolnak: a Brexit ellen vagy a kilépés mellett.

Nem jött be a húzása. A választók pedig büntettek. A toryk 365 hellyel magabiztos, 78 fős többséget szereztek a 650 fős törvényhozásban, ezzel messze az övéké lesz a legnagyobb erő. A munkáspártiak viszont jelentősen visszaestek, be kell érniük csupán 203 hellyel, ami évtizedek óta a legrosszabb eredmény (még 1983-ban is több helyet tudtak szerezni Margaret Thatcher ellen, amikor az egyik legcsúfosabb vereségüket szenvedték el). Corbyn már be is jelentette, hogy a következő választáson nem ő vezeti majd a Munkáspártot. A harmadik helyen záró Skót Nemzeti Párt pedig megerősödött és 48 széket tudhat magáénak a jövőben. Vagyis a közvéleménykutatók jóslata bejött atekintetben, hogy a konzervatívok nyernek, csak arra nem számítottak, hogy ekkorát. A Brexit kérdése pedig eldőlni látszik, hiszen Johnson belengette már jó előre, hogy 2020 elején kilép az ország az EU-ból, ha őt választják meg. A piacok pozitívan fogadták a hírt, az angol font erősödni kezdett.

68 komment

Címkék: politika választás parlament munkáspárt egyesült királyság parlamenti választás boris johnson konzervatívok 2019 Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Brexit Párt


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5915350236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2019.12.13. 11:38:12

Az NHS és a rendőrség további kivéreztetése várható, erről is szavaztak az emberek a Brexit mellett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.13. 11:49:15

Jó hír.

Sajnálom Corbynt, de nem kellett volna lepaktálnia Sorossal.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2019.12.13. 12:24:41

@MAXVAL bircaman közíró: Hej, ha annyi eszed lenne, mint a szárított fűnek, amit a birka eszik...

Kivlov 2019.12.13. 12:32:36

a Júdea Népe Front mennyit kapott?

HaD 2019.12.13. 12:50:37

Mennyi hülye brit van:):)...qrva jól csinálták...elhappolták időben a komcsi szektor eszesebbjét aztán beintenek a németeknek...meg a komcsi szektornak akik a német gazdaság szolgái...csodálom hogy a franciák meg a spanyolok portugálok hollandok nem húznak el....de ami késik az nem múlik. Hajrá orbánc vezér! Ha ráteszel még egy lapáttal az szovjet elvtársak kedvéért,akkor hamarosan vezetheted vissza népedet a drúzsbába...nem lesz aki finanszírozza az unga bungát:):)

2019.12.13. 13:13:49

@Translator +X+: Hát ennyit tanultál csak a szcientológián? Üres szavak, trollkodás?

Legalább vége annak a színjátéknak, amit Tony Blair kezdett el a "Jaj, hát mi azt hittük, csak 40000 jön, azátn másfél millió lett belőle" és olyan tébollyal folytatódott, ahol maga a parlament tűnt hazaárulónak. Jól van, alakul a dolog.

chrisred 2019.12.13. 13:54:16

Reméljük, ez egy újabb lépés Skócia függetlensége és Írország újraegyesülése felé.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.12.13. 13:54:22

Most történt meg először hogy Orbán Viktort valaki a történelemben megelőzte. Jó lett volna ha Orbán Viktor neve úgy maradt volna fenn a történelemben az amúgy rengeteg világrekordja mellett, hogy ő volt a világrekorder az EU-ból való kilépésben, neki siklerült elsőként Magyarországot kiléptetnie az Eu-ból.

Így most már csak másodikként marad fenn a neve az Eu-ból való kilépők dicsőség listáján, de tegyük a kezünket a szívünkre: számít ez a mi boldungságunkban akármit is hogy Magyarország csak a második Eu kilépő lesz? Hát persze hogy nem, mert inkább legyünk második kilépők mint maradjun Eu tagnak és az Eu ránk telepítse a 100 millió afrikai bevándorlót. Meg Brüsszel és Soros gyarmatai legyünk.

Gyertek szombaton a Fidesz székház elé Békementre hogy tüntessünk Orbán Viktorért hogy minél előbb léptesse ki Magyarországot az Eu-ból!

Világít a torony 2019.12.13. 14:06:48

" Jól van, alakul a dolog. "
Mire gondolsz? A skót és Észak-Ír függetlenedési törekvésekre? Nem kell ahhoz nagy tudás megjósolni, hogy mozgalmas idők elé néz az angol királyság, de egyáltalán nem biztos, hogy élvezni is fogják.

apro_marosan_petergabor 2019.12.13. 14:59:57

A dolog egyszerű, a libero és liberók elvárása szerint szavazó baloldali képviselők, a megdolgozott konzervatív képviselőkkel elszabotálták a népszavazás eredényének végrehajtását, s lehetetlenné tették a normális parlamenti munkát.
BJ viszont azt tette, amit ígért, minden erejével e döntés végrehajtásán dolgozott.
Ez bejött a választóknál.

body_andras 2019.12.13. 15:05:29

A brexitpárti angolok befogott orral leszavaztak Boriszra - eközben Corbynra ledobták a "zsidóbombát", hetek óta azzal kel és fekszik hogy az angol izraeliták "rettegnek" mert nem rúgott ki egy antiszemita munkáspártit kellő lendülettel.

m.t. 2019.12.13. 15:13:37

Valaki aki otthon van a témában meg tudja magyarázni hogy mi lesz most Észak-Írországgal?
Visszaadják Írországnak, vagy megint rendőrállam lesz IRA-stul robbantásostul?

m.t. 2019.12.13. 15:16:22

@Ballib vagyok mert rettegek:
Orbán Viktor így is elsőként léptetné ki Magyarországot az EU-ból, minthogy előtte még senki nem léptette ki Magyarországot :)

Andy73 2019.12.13. 15:17:34

Kiváncsi vagyok, meddig erősödik a font. A bizonytalanságnak vége, de hosszú távon ezzel nem fognak jól járni az angolok. Se gazdasági téren, se a bevándorlást illetően. Kelet-Európából lehet, hogy kevesebben mennek oda, de a világ többi részéről nem.

Ekrü 2019.12.13. 15:42:40

@chrisred: "Reméljük, ez egy újabb lépés Skócia függetlensége és Írország újraegyesülése felé. "-Mindez persze csak Katalónia függetlensége és Székelyföld autonómiája után gondoltad remélem. :)))

Ekrü 2019.12.13. 15:46:27

@m.t.: Az észak-írek a brexit előtt is függetlenek akartak lenni,csak nekik ugye nem adatott meg ,hogy népszavazzanak róla,mivel azt az EU SEM támogatta.Ahogy érdekes módon Katalóniát sem...

exterminador 2019.12.13. 15:59:55

Corbyn egy szerencsétlen, begyepesedett kommunista, aki maga is a brexit híve - de ezt mégsem kommunikálhatta, úgyhogy csak össze-vissza hadovált. Nem meglepő az eredmény, ha valami normális ember a Munkáspárt vezére, meg lehetett volna fogni Borist.
De semmi gond, pár év múlva már nem lesz Nagy-, csak Kis-Britannia.

chrisred 2019.12.13. 16:06:57

@Ekrü: A sorrend mindegy. Erdély autonómiája a legfontosabb, Baszkföld kimaradt a felsorolásból.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.12.13. 16:07:14

A Putyin csicska EU bomlasztó Johnsont jól beszopták az angolok. Ezek is pont olyan hülyék mint a fidesz birkák!

Ekrü 2019.12.13. 16:17:18

@chrisred: Na,valamiben egyet is tudunk érteni,talán csak a skótokat kivéve.:)) Őket ugyanis büntetésből ott hagynám ahol vannak,hisz ezek közül ők egyedüliként megkapták a lehetőséget (nem is olyan régen),hogy függetlenek legyenek,de eladták magukat egy tál lencséért.Hát akkor igyák is meg a levét...

chrisred 2019.12.13. 16:27:53

@Ekrü: Nem tudták azt, hogy az angolok két évvel később megszavazzák azt, amit ők el akartak kerülni a függetlenség elutasításával...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.13. 17:22:55

@Etniez: Pont hogy nem..Az NHS eddigi állapotában kvázi működésképtelen (paracetamol system). A rendőrség meg egy vicc:

www.youtube.com/watch?v=AgfLFVq95Tc

www.youtube.com/watch?v=jugjGq9SgPo

:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.13. 17:25:02

Trump, Johnson, Putyin, Salvini , Merz..:)

Punxsutawney Mormota 2019.12.13. 18:11:04

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Általánosságban igaz, de az EU gyengítése az amerikaiaknak és a kínaiaknak is pont ugyannyira érdekük, mint az oroszoké.
Majd csak kiderül egy idő után, hogy ki kezdte pénzelni a UKIP-et, aztán Boris hirtelen mitől gondolta úgy, hogy ez az üdvözítő irány. :)

Dr.Démonmac1 2019.12.13. 18:17:48

Sajnos, aki ennek magyarországon örülni tud, az elképesztően buta és vagy rosszul tájékozott (vagy oroszbérenc :)
Az angolok távoztával, a 3. legnagyobb nettó befizető, fogja később nem befizetni a közösbe a lét, ami azt jelenti, hogy az ún: kohéziós alap, kevesebb forrással fog rendelkezni. Ebből adódóan a Magyarországhoz hasonlóan szegény országoknak, kevesebb pénz jut majd.

Muhammad Balfas 2019.12.13. 19:57:54

@Dr.Démonmac1: Dehát azt úgyis ellopja a zorbány..Vagyis tulajdonképpen örülhetsz..:)

Muhammad Balfas 2019.12.13. 20:02:35

@Punxsutawney Mormota: Engem inkább az érdekelne,hogy ki pénzeli a Momentumot..

Muhammad Balfas 2019.12.13. 20:09:42

@Ekrü: A spanyolok egész biztosan megvétózzák az esetlegesen önállósuló Skócia és Észak-Írország EU tagságát is..

Punxsutawney Mormota 2019.12.13. 20:15:02

@Muhammad Balfas: Miért? Zavar? Van annyira átlátható, mint a CÖF, vagy Tekintetes Stróman Lőrinc. Egyébként menj be hozzájuk, és megmondják. Többek között Bojár adott nekik százmilliós összegeket és Várady Zsolt.
De ha érdekel, akkor én is támogatom őket. Fuss, jelents fel!

gigabursch 2019.12.13. 20:29:24

@chrisred:
Ünnepi pillanat:
EGYETÉRTEK!

gigabursch 2019.12.13. 20:34:25

@Ballib vagyok mert rettegek:
Azért arra kéne mémi felhatalmazást is adni.
Választási programjában nem szerepel, külön népszavazás nincs a kérdésről, tehát ilyen irányban döntést nem hozhat.
Ilyen ez a demokrácia.

Megjegyzem: A Fidesz szavazók java szerintem nem akarna kilépni, de még a MHH szavazók egy része sem.

Viktornak meg van annyi esze, hogy csak azzal a széllel szemben pisál, aminél erősebb a hólyagja.

Muhammad Balfas 2019.12.13. 21:41:33

@Punxsutawney Mormota: Az EP választás kampányában kb. tízszer annyi hirdetésük volt a közösségi oldalakon,mint az LMP-nek..Mibül?

Világít a torony 2019.12.13. 22:10:19

Az angolok már döntöttek. Most a skótok és az észak-íreken lesz a sor, hogy lépjenek. És ha lépnek, mit? Bele megy az EU a saját vám és határ ellenőrzési szabályainak fellazításába?
Rájöttek már az angolok, hogy az USA nem egy önzetlen barát, ha még most annak is tűnik? Megannyi kérdés...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.12.13. 22:53:37

annak mi értelme, te idióta, hogy megismétled a híreket, semmit sem teszel hozzájuk?!

LebensraumamOsten 2019.12.14. 01:29:03

Hiába veritek a nyálatokat. Egy aljas erőszakkal összetákolt,hitvány, lefutott ország utolsó kétségbeesett rugdosásai ezek.
Ha megfeszülnek a ratyi angolok és a szolidáris külföldi buzillibberátorok, akkor is lesz önálló EU tag Skócia, Wales, és egységes Írország, amelyek a formális államközi kapcsolatokon kívül semmiféle közösséget nem óhajtanak vállalni a debil union jackass konzervekkel. Anglia meg visszasüllyed az 1000 évvel ezelőtti önmaga szintjére ahova való is. Oly sok évszázad gyűlöletkeltése, gyilkolászása, és más népek kirablása végre-valahára meghozta férges gyümölcsét.

apro_marosan_petergabor 2019.12.14. 08:03:07

"Vagyis a közvéleménykutatók jóslata bejött..."
Az utóbbi időkben a kövéleménykutatók egyre gyengébben szerepelnek, bármely oldalon is ülnek.
Lehet, hogy felül kellene vizsgálniuk módszereiket?

chrisred 2019.12.14. 08:24:57

@apro_marosan_petergabor: Szerintem teljesen egyszerű. Aki bármelyik oldalon ül, az nem közvéleménykutató.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.14. 11:57:34

@LebensraumamOsten: Hogyha úgyse veszik be őket az eu-ba, akkor biztos, hogy otthagyják a több mint 50 milliós Angliát?

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2019.12.14. 19:27:14

@Könyveslány: Ha valaki 1.1 és fizetett provokátor és bértroll, akkor értelmes beszélgetést úgysem lehet folytatni vele, ilyen messziről úgysem lehet rajta segíteni, szóval miért is ne?

Meg Soros amúgy is a pszichiáterek ügynöke, szóval a birkagyerek még nem jutott el az igazság felismeréséig. ;)

Muhammad Balfas 2019.12.15. 10:32:24

@LebensraumamOsten: "Ha megfeszülnek a ratyi angolok és a szolidáris külföldi buzillibberátorok, akkor is lesz önálló EU tag Skócia, Wales"

Ne zavarjon, hogy Spanyolország minden ilyen próbálkozást megvétózna..

chrisred 2019.12.15. 11:49:33

@Muhammad Balfas: Megvétózná az uniós csatlakozásukat? Minek?

Muhammad Balfas 2019.12.15. 12:38:16

@chrisred: A katalán függetlenedési törekvések miatt..

chrisred 2019.12.16. 05:21:14

@Muhammad Balfas: Az égvilágon semmi összefüggés nincs az Unió bővítése és a katalán függetlenedési törekvések között.

Muhammad Balfas 2019.12.16. 10:48:34

@chrisred: Hát, hogyha a skótok kilépnek az Egyesült királyságból, akkor utána be kellene lépniük az EU-ba. Ekkor viszont Spanyolország valószínűleg vétózni fog..

chrisred 2019.12.17. 05:26:02

@Muhammad Balfas: Én értettem, hogy ezt állítottad, azért kérdeztem, hogy minek. És miért nem vétózott mondjuk Horvátország belépésekor, ami előzőleg Jugoszláviából vált ki.

Muhammad Balfas 2019.12.17. 21:47:14

@chrisred: Jugoszlávia már nem létezik..A skót kiválást analógnak érzi a spanyol politikai vezetés a katalán függetlenedési törekvésekkel,ezért valószínű a vétó, különösen, hogyha balhés kiválás lesz..
Persze Gibraltár ügye belezavarhat ebbe, hisz a spanyolok a londoni kabinettel szembeni taktikaként használhatják hogy mégse vétóznak, csak hogy Johnsonékat szívassák.Mindenesetre egyáltalán nem biztosra vehető a skót EU tagság..

chrisred 2019.12.18. 05:20:28

@Muhammad Balfas: "Jugoszlávia már nem létezik." Az Egyesült Királyság se létezne már akkor, amikor a független Skócia és Wales beléphetne az Unióba.

Muhammad Balfas 2019.12.18. 10:53:37

@chrisred: Előszöris GB kilép, aztán-esetleg- kiválnak a skótok, walesiek, észak-írek, és ezen független államok kérik felvételüket az EU-ba.Ez a menetrend..
Nem állítom, hogy örökké vétóznak majd a spanyolok, de az első időszakban nagyon valószínű, különösen ha egyre feszültebbé válik a katalán helyzet.
Jugoszlávia felbomlása után is el kellett telnie több mint egy évtizednek mire tag lehetett egy utódállam..

Muhammad Balfas 2019.12.18. 10:56:01

@Muhammad Balfas: Illetve Egyesült Királyság, ami ugye bővebb mint a GB..

chrisred 2019.12.19. 05:42:06

@Muhammad Balfas: Csak az a helyzet, hogy Spanyolország nem tervezi a kilépését, ezért teljesen más a szituáció. A tőle esetlegesen függetlenné váló új államok Unióba való belépését blokkolni tudná, ezért felesleges neki Skóciával foglalkozni.

chrisred 2019.12.19. 05:43:56

@Muhammad Balfas: "Jugoszlávia felbomlása után is el kellett telnie több mint egy évtizednek mire tag lehetett egy utódállam.."

Ennek semmi köze nem volt Jugoszlávia felbomlásához, Szlovénia a keleti bővítés első ütemében, velünk együtt csatlakozott.

Muhammad Balfas 2019.12.19. 09:50:35

@chrisred: Nem felesleges, mert alapvető politikai érdeke, hogy egy Katalóniával hasonló szituációban lévő új állam belépését blokkolja..

nepszava.hu/1033613_fuggetlensegerol-dont-skocia

"A gond ott kezdődik, hogy legalább két tagállam - Spanyolország és Belgium - már előre jelezte, megvétózzák Skócia tagsági kérelmét."

Muhammad Balfas 2019.12.19. 09:52:28

@chrisred: Amikor már vagy tíz éve független állam volt, és a katalán függetlenedés kérdése sem volt akkoriban napirenden..

chrisred 2019.12.20. 05:27:09

@Muhammad Balfas: A linkelt szöveg keletkezésének időpontjában még szó sem volt semmilyen brexitről. Tehát akkoriban Skócia lehetett hasonló szituációban, mint Katalónia, most már nem.

chrisred 2019.12.20. 05:29:42

@Muhammad Balfas: A katalán függetlenségi mozgalom nem 2017-ben indult.

Muhammad Balfas 2019.12.20. 09:21:35

@chrisred: Csakhogy a spanyol vétónak sincs sok köze a brexithez..A katalán helyzet fokozódásához van köze, nem máshoz..

Muhammad Balfas 2019.12.20. 09:23:25

@chrisred: Nyilván nem, de a spanyol kormány vétózási valószínűségéhez igen sok köze van annak, hogy a katalánok éppen mennyire akarnak függetlenedni. Mostanság pedig igen nagyon..

chrisred 2019.12.21. 06:21:22

@Muhammad Balfas: Dehogynem, a cikknek az a része arról szó, hogy a skótok mikor kerülhetnek ugyanabba a státuszba, mint az Egyesült Királyság.

"Az "igen" kampány szerint az új állam villámgyorsan kiharcolhatja mindazt a kiváltságot, amellyel az Egyesült Királyság rendelkezik: uniós tagságot, ám az euró, illetve a schengeni kötelezettségek nélkül, tehát a briteknek eddig járó kivételekkel. Európai parlamenti források ugyanakkor a napokban világossá tették, hogy a gyorsított csatlakozásra csekély az esély."

Tehát a spanyol meg a belga vétó a gyorsított csatlakozásra vonatkozott volna, egy uniós államtól függetlenedő új ország esetében.

chrisred 2019.12.21. 06:23:24

@Muhammad Balfas: De Skócia Unióba történő belépése sem most történne meg, hanem a távoli jövőben.

Muhammad Balfas 2019.12.21. 20:13:15

@chrisred: Rosszul értelmezed. Bármilyen függetlenedő, kiváló állam csatlakozási igényére reakció a spanyol vétó az EU tagságot illetően, a katalán helyzet fokozódása miatt, különösen, hogy várhatóan a skót kiválás sem lesz konfliktusmentes..

Muhammad Balfas 2019.12.21. 20:16:30

@chrisred: Hát ez a lehető legrosszabb kimenetel egy kis 4 milliós gazdaság számára: már nem tartoznak egy övezetbe az 50 milliós Angliával, de az EU-hoz sem csatlakozhatnak még előre nem látható ideig..Saját fizetőeszközt fognak bevezetni?
süti beállítások módosítása