A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.03.20. 21:30 Westminster

Bezárják a pubokat, kifizetik a munkavállalók bérét

corona-pub-london-queens-head.jpgHáborús állapotok jönnek, emiatt példátlan intézkedéseket vezetett be a brit kormány.

Még nem fordult elő a brit történelemben, hogy bezárják az ország legismertebb közösségi tereit, a pubokat, de a koronavírus terjedése miatt erre is sor kerül most. Éjféltől már nem nyithatnak ki, nem  fogadhatnak vendégeket. De nemcsak a pubokra és kocsmákra, hanem a mozikra, az éttermekre, a fitnesz termek és minden olyan helyre vonatkozik a rendelkezés, ahol sok ember megfordulhat egy időben. Az iskolákat és óvodákat már korábban bezárták. Csupán elvitelre lehet majd ételt venni egyelőre, de bizonytalan, hogy meddig. Kijárási tilalmat még nem léptetnek életbe, de terítéken van. Az intézkedés mértéke indokolt, hiszen a járvány drasztikus méreteket öltött az utóbbi napokban, közel négyezer beteggel és kétszáz halottal. A londoni kórházakban, ahol a legtöbb beteget fogadják az országban, már most komoly kihívásokkal küzdenek, kevés a munkaerő, a szabad ágy, pedig még épp csak kezdődött a súlyos betegek tömegeinek érkezése.

Mivel pillanatok alatt százezres tömegek munkája került veszélybe, a kormány hozott a munkavállalók érdekében egy egészen egyedülálló intézkedést: kifizeti a munkából kiesőknek a bérük 80%-át, havi 2500 fontig, hogy tudják továbbra is fizetni a napi szükségleteiket. Az intézkedés egyelőre három hónapra szól, de meghosszabbítható. Ez szakértők szerint mintegy 78 milliárd fonttal terheli meg a központi költségvetést, amelyet a pár napja bejelentett 350 milliárd fontos, cégeket támogató intézkedés is terhel már. A kormány célja, hogy ne menjenek csődbe a vállalatok és a munkavállalók se veszítsék el a munkahelyeiket. Bár a munkanélküliségi szint jelenleg a legalacsonyabb az 1970-es évek óta, ez várhatóan nagyon hamar megváltozik és mintegy 6%-kal nő, ami kb. 700 ezer ember utcára kerülését jelenti. Az intézkedés nélkül ez a szám 8% és-os emelkedést jelentene. Különösen a turizmusban és vendéglátásban dolgozók vannak nagy bajban. A kormány a hitelek visszafizetését is támogatja, sőt, a lakhatási támogatást is, csak hogy csökkentse az emberek terhét.

Bár Boris Johnson bizakodó, hogy a brit gazdaság hamar talpra áll majd és kiheveri a járvány okozta gazdasági válságot, még korántsem biztos, hogy rövid idő alatt sikerül megállítani a Covid-19 terjedését és elkerülni egy nagyobb gazdasági sokkot. Azt Johnson is elismerte, hogy megállítani egyelőre nem tudják a járványt, de versenyt futnak az idővel, hogy lassítsák a terjedését. Anélkül ugyanis pesszimista becslések szerint akár a lakosság 80%-a megfertőződhet és mintegy félmillió ember meghalhat, nem beszélve a hatalmas gazdasági károkról, amik akár évekre visszavethetik az Egyesült Királyság fejlődését.

12 komment

Címkék: kormány pub egészségügy fizetés munkavállalás járvány 2020 egyesült királyság bezárás bérek rendkívüli London ekozbenlondonban Eközbenlondonban koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1415539396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2020.03.21. 20:00:55

pont megfelelő felkészülés a brexitre az, amit most a londoni boltokban van...üres polcok, meg tömegek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.03.21. 21:22:43

nem azért mondom, de feb 12en kelent meg a virus, es most zarjak be a kocsmakat mozikat..
grat.

flydomi 2020.03.21. 23:25:48

@Szaktanár

A brexit ratesz meg egy jo nagy adag trutyival......ha nem tolja el a tenyleges kilepest, akkor a birodalom 100%,h szethullik.......egy ilyen gazdasagi sokkot par honap alatt nem lehet kiheverni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.22. 01:24:06

@FILTOL: bezony, ez a Boris bohóc ennyit tudott!

odamondó 2020.03.22. 06:24:07

@Szaktanár: most kell mellet verve kilépni. Ja, hogy már megint a késleltetés van terítéken.

Örömhernyó 2020.03.22. 08:19:01

Wuhanban van a kínaiak legnagyobb biológia fegyver laborja. Ott ütötte fel a fejét a járvány, amit ott hamar meg is fékeztek. Talán tudták, hogy mi szivárgott ki, vagy mit eresztettek szabadjára? Nem állítom, csak kérdezem!
A legnagyobb baj pont Európában van, amit évek óta próbalnak kilóra felvásárolni a kínaiak és benépesíteni a filantrópok behívott mohamedánokkal, afrikaiakkal. Véletlen lenne? Én csak kérdezek!

Karsa Tímea 2020.03.22. 09:15:43

Engem az idegesít, hogy nem lehet kötelezni arra a munkáltatót, hogy ha lehet, dolgozhass otthonról. Mi dolgozhatnánk simán, csak egy hatalomfitogtató szemétláda a cég vezetője, és nem engedi. Kéne erre valami szabály, hogy meddig lehet beáldozni az embereket a profit oltárán.

flydomi 2020.03.22. 09:30:10

@SzinkronTájmi:
Ez sose fog megvaltozni.Az emberiseg egy kalap xar minden teren.

Örömhernyó 2020.03.22. 09:45:35

@SzinkronTájmi: Sok vaksi barom azt hiszi, hogy a home office terjedése felé tart a világ, pedig pont arrafelé halad a világ, hogy nem home officeba küldenek dolgozni, hanem kirúgnak egy ilyen kisebb válság idején is. A most megszűnő munkahelyek egy része sose jön már vissza. Viszik Magyarországról Ázsiába. Mert ott hamarabb talpra áll a gazdaság is.

kolomparlole1114 2020.03.22. 13:24:26

@Örömhernyó: És micsoda hülye összeesküvéseket kérdezel... Ufók, háttérhatalom, zsidók, persze, persze, peeerszeee...

paráznabillegető 2020.03.22. 15:34:23

@Örömhernyó: én nem mondom, hogy az idegenek voltak, de az idegenek voltak.

Örömhernyó 2020.03.23. 09:45:33

@kolomparlole1114: Nem ufók, egyszerűen a kínaiaknak ott van pont a legnagyobb biológiai fegyver laborja. Ők tudtak először megfékezni kitört vírust. Elárulom, hogy most a kínai állami média azzal van tele, hogy valószínűleg amerikai katonák vitték be Kínába a vírust és a fehér emberen aratott győzelmet azzal a sok ezer éves kínai nép, hogy megfékezték a járványt. De Európának úgy kell, pusztulnak, mert a demokráciát istenítik, de közben lusták, ellentétben a dolgos kínai néppel, akik bölcs vezetőikben bíznak és egységesek. Szóval nyugodt lehetsz, az én elméletemnél ezerszer durvábbakat tolnak most Kínában.
süti beállítások módosítása