A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.03.28. 22:15 Westminster

Tarol a koronavírus és nem látszik még a csúcspont

westminster-military-vehicles.jpgAz eddigi mérleg 19.522 fertőzött és 1200-nál is több halott. A miniszterelnök vírustesztje is pozitív lett.

Már a 20 ezerhez közelít azok száma az Egyesült Királyságban, akik Covid-19 vírussal fertőzöttek. A kiugróan magas szám az utóbbi napokban annak is köszönhető, hogy egyre több tesztet végeznek és így egyre több fertőzött kerül a járványügyi hatóságok látókörbe. Jelenleg napi hatezer teszt készül el, de jövő hétre már heti 10 ezerre emelnék ennek számát és április közepére napi 25 ezerre. Összesen 127 ezer tesztelt betegből eddig 19.522 embernek lett pozitív a vírusteszt eredménye és ebből 1228 beteg hunyt el az NHS adatai szerint. Az áldozatok túlnyomó része idős, 60 év feletti, de akadt egészen fiatal beteg is, akinek szervezete feladta a harcot a vírussal szemben. A halálozási ráta igen magas, 5,5%-os, ami ugyan elmarad az olasz 10%-tól, de jóval magasabb, mint a német 0,5%-os, a belga 3,9%-os vagy a svájci 1,8%-os mortalitási szint. Prominens személyiségek is megfertőződtek a vírussal, így Károly walesi herceg, vagy maga Boris Johnson miniszterelnök, továbbá Matt Hancock egészségügyi miniszter. Náluk a betegség enyhébb lefolyású, köhögés és láz kíséri egyelőre. Nem úgy azoknál a súlyos betegeknél, akiknél kétoldali tüdőgyulladás alakult ki a betegség szövődményeként és komoly légzési nehézségeik lettek. Ők az egyébként is túlterhelt kórházakban próbálnak megoldást találni.

A kórházak már eddig is megötszörözték-meghétszerezték intenzív osztályaik kapacitását, de úgy tűnik, ez nem elegendő. Ezért most valamennyi nagyvárosban ideiglenes szuperkórházakat hoznak létre, ahol nagy tömegeket tudnak befogadni és ellátni. A londoni ExCel centerben működésbe lépő Florence Nightingale.ről elnevezett ideiglenes kórházban mintegy 4000 ágyat állítanak fel rekordidő alatt, míg Birminghamben a National Exhibition Centre-ben egy további 5000 férőhelyes ideiglenes kórházat (London után a legtöbb megbetegedést a West Midlands régióban mérték eddig). A hatóságok úgy rendelkeztek, hogy ezek személyzetét részint nyugdíjba vonult egészségügyi szakemberekkel töltenék fel. De rengeteg az önkéntes is. A kormány felhívására mintegy 500 ezernél is többen jelentkeztek, hogy besegítsenek a koronavírus leküzdésében. Alighanem szükség is lesz minden segítő kézre, mert a járványügyi szakemberek szerint messze még a tetőzés, várhatóan csak április közepén-végén várható, addig pedig várhatóan többtízezer beteg és halott lesz.

Április végéig nem fogad és nem indít több járatot a London City Airport a koronavírus miatt. Ez csupán egyike azon epizódok sokaságának, amik az utóbbi napokban történt a koronavírus miatt a brit fővárosban, amely gyakorlatilag elnéptelenedett és kísértetvárosra emlékeztet. Az emberek mozgását korlátozó intézkedések életbe lépése óta még kevesebben vannak az utcákon, tömegközlekedési eszközökön. Aki indokolatlanul (azaz nem bevásárlási vagy munkacéllal) hagyja el lakhelyét, azt a rendőrök 60 fontra büntetik és ha másodszor is rajtakapják, hogy megszegi a kijárási tilalmat, már 120 fontra emelkedik a tétel (minden alkalommal duplázódik a büntetés, de a visszaesők le is tartóztathatók). A tilalom nem elhanyagolható pozitív hatása a javuló levegőminőség, valamint a 20-25%-kal alacsonyabb bűnözési szint. Sokak szerint a mozgást korlátozó intézkedést korábban kellett volna bevezetni, hogy elkerülje az ország a tömeges megbetegedést, de pár hete még a nyájimmunitás elvét vallották. Eszerint ha a lakosság többsége, legalább 60%-a megfertőződik a vírussal, az erősebb immunválasszal rendelkezőkben kialakul egy ellenállás a kórokozóval szemben és később már jobb lesz a kollektív immunválasz, az egészségesek nehezebben kapcsolatba beteggel és nem lesz tömeges megbetegedés. Végül azonban, látva a koronavírus gyors terjedését és pusztító hatását, a kormány módosította közegészségügyi elképzelését és beállt a sorba, vagyis követte az olasz és francia példát, hogy lelassítsa a vírus terjedését, azaz házi karanténba küldte a lakosságot, mielőtt összeomlik az egészségügy.

kép: Katonai konvoj maszkokat és más orvosi felszereléseket szállít a Westminster hídon (Getty)

3 komment

Címkék: halál rendőrség kormány válság egészségügy tiltás járvány 2020 boris johnson NHS ekozbenlondonban Eközbenlondonban koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr6015567608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.03.30. 12:33:14

Ezek nem tudták, mi a nyáj immunitás. Ez nem azt jelenti, hogy lassabban fog terjedni tőle a ragály, sem azt, hogy kevesebben fognak meghalni. Hanem azt, hogy gyorsan terjed, hamar meghalnak sokan és csak az életképesek maradnak meg. Mintha egy nagy oroszlán falka szabadulna rá az antilop csordára, amik az összes beteg, sérült, öreg állatot levadásszák, majd a gidákat is felfalják. Mivel az emberiség kiirtotta a rá nézve veszélyes, nagy testű ragadozókat, már csak a kis testűek fenyegetik a totális egyeduralmát az összeomló ökoszisztéma roncshalmazban.

2020.03.30. 15:43:51

@steery: ne hagyd abba, folytasd a szokásos ufós elméleteiddel, azok az igazán szórakoztatóak! :))))))
süti beállítások módosítása