A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.04.09. 19:55 Blackwaters

Fordulóponthoz közelít a koronavírus-járvány

nhs-doctors-nurses-uk.jpg65 ezer fertőzött van eddig és mintegy nyolcezer halott. Húsvétkor fog eldőlni, hogyan folytatódik a pandémia.

Az előző napi 938 fős halálozás után a mai napon 881-en haltak meg az Egyesült Királyságban a több mint egy hónapja tomboló Covid-19 okozta járványban, amely eddig összesen közel nyolcezer áldozatot szedett (ebből kétezret Londonban). Az elhunytak között nővérek, orvosok, sőt, buszsofőrök is vannak, és bár a többség időskorú, 60 év feletti, a koronavírus magával ragadott fiatal felnőtteket, ill. gyermek- és tinédzserkorúakat is. Közel 250 ezer elvégzett teszt után a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 65 ezret. Kórházi ellására közülük mintegy 17 ezer ember szorul. Az intenzív osztályok országszerte jelenleg teljes kapacitással működnek, de bevetésre készen állnak a most nyitott ideiglenes kórházak is, köztük a londoni ExCelben nyílt, 4000 főt ellátni képes Nightingale szuperkórház. Hasonló épül most Walesben is, a Prinicipality Stadiumban, ahol kétezer ágy lesz elérhető. Intenzív ellátásra szorult Boris Johnson miniszterelnök is, akit ma elengedtek az intenzívről, miután javult az állapota, de kórházban kell maradnia. Távollétében Dominic Raab, korábbi riválisa, jelenlegi külügyminiszter látja el az ügyvivői teendőket.

Bár a járvány az elmúlt napokban drámai méreteket öltött és nem mind a fertőzöttek, mind a halottak száma dinamikusan nőtt, a mai adatok azt sugallják, lassan a tetőpontjához közeledik a folyamat, az előzetes számításoknak megfelelően. A szigorú kijárási korlátozás bevezetése után szakértők április közepére, végére várták a tetőzést, de ennek ideje attól is függött, az állampolgárok mennyire működnek együtt abban, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés. Bár voltak, akik megszegték a szabályokat és akár a pénzbüntetést is kockáztatták, a többség együttműködött a rendeletek betartásában. Ennek megfelelően most elérhető közelségbe került a fordulópont. A húsvéti hétvége, ami Bank Holiday az Egyesült Királyságban, lesz az igazi erőpróba, hiszen a jó idő sokakat csábíthat arra, hogy elhagyják otthonaikat és elutazzanak, programokat szervezzenek. Számos nemzeti park már korábban bezárt és a tömegrendezvényeket lefújták előre, ez azonban még nem garantálja, hogy sokan fegyelmezni tudják magukat és otthon maradjanak. Ha tömegek indulnak útnak, akkor a járvány új löketet kaphat és elhúzódhat a tetőzés, ellenkező esetben viszont csökkenhet a Covi-19 terjedése és egyúttal enyhül a kórházakra nehezedő nyomás. Raab szerint semmi nem indokolja, hogy a kijárási korlátozást megszüntessék vagy lazítsák. Jövő hétvégéig biztosan nem.

5 komment

Címkék: húsvét halál betegség egészségügy járvány 2020 egyesült királyság boris johnson London Wales NHS ekozbenlondonban Eközbenlondonban Dominic Raab koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5815601286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2020.04.10. 16:05:30

2-3 hét múlva várják a tetőzést ebbe tökéletesen illeszkedik a húsvéti fertőződés. Lehet hogy ezért nincs szigorúbb korlátozás?.
Amúgy járványügyileg tökéletes időzítés, napos tavaszi idő, könnyű napi edzések, stresszmentes lazulás, plusz itt az új szezon friss gyümölcsei-zöldségei.
Laza és kellemes, legnagyobb gond hova menjek/álljak hogy elkapjam a vírust?.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 16:51:03

@tireless treehugger: viccelsz, ugye? Milyen gyümölcs érik most a UK-ban?
Banán?
A vírust bárhol elkaphatod, nem nagyon kell menned sehová. De a tömegközlekedés tuti!

]{udarauszkasz 2020.04.10. 17:48:55

@tireless treehugger: Amugy hogy kapom el a fertozest ugy, hogy mondjuk holnap kiviszem az autoval a kajakot a tokures stegre, leteszem a vizre, beszallok, es elmegyek evezni?
De amikor a sved orkok kint dekkolnak huszadmagukkal (mert oket nem fertozi meg, oket megvedi az Isten!)na, az nem zavar senkit.

tireless treehugger 2020.04.10. 19:20:05

Drága barátom az új szezon nem azt jelenti hogy csak brit termék új szezonja. Lehet az spanyol vagy etióp is. A lényeg hogy friss és új, az északi féltekén termelték és így tavasz íze van.

tireless treehugger 2020.04.10. 19:25:54

@]{udarauszkasz:

Ez a bajom nekem is, hogyan kapom el a fertőzést ha mindenki elkerül?. Meg legalább tudnám hogy ki lehet a fertőzött?. Most arra (sárga csillagra) piros lapra gondolok amit otthon kell kirakni.

Régóta figyelem mi történik, újabb bizonyíték hogy világösszeesküvés van ellenem, már vírust sem kaphatok el.
süti beállítások módosítása