A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.01.01. 08:23 Blackwaters

Mostantól az Egyesült Királyság nem uniós ország

dover-brexit-eu.jpgBrüsszel után a brit parlament, majd II. Erzsébet is jóváhagyta a kiizzadott megállapodást. 47 éves korszak zárul le.

Négy és fél éve, amikor referendumon az Egyesült Királyság szavazópolgárai az EU-ból való kilépés mellett döntöttek, kezdődött az a hosszú és meglehetősen rögös út, ami éjfélkor ért véget. Azóta megbukott David Cameron és Theresa May is, és Boris Johnon kilépéspárti politikus lett a felelős, hogy megállapodjon az EU-val. Bár ez az idő bőven elég lett volna arra, hogy kényelmesen és alaposan megtárgyalják a felek, milyen módon képzelik el kapcsolataikat a szakítás után, végül csak a 24. órában, sok halasztás és módosítás után sikerült egy törékeny, még sok későbbi kellemetlenséget okozó megállapodást tető alá hozni. Nem így képzelték a britek a Brexitet. Sokat elmond a csalódottságról Peter Woodnak, egy Brexit-párti vállalkozónak a keserű szavai, akit a Sky News kérdezett meg a minap, így gondolta-e a kilépést. Már megbánta azóta. De a keserű ébredés nemcsak a vállalkozókat sújtja. A lakosság egésze megszenvedi január 1-jétől, hogy megszűnik a személyek szabad áramlása, hogy vízum kell 90 napon túli tartózkodáshoz, hogy az EU-s oktatási programokból kimaradnak a britek a jövőben, végzettségeiket nem fogadják el automatikusan az uniós országokban, azokat honosíttatni kell, stb. És miközben Boris Johnson azt hangoztatja, hogy visszavették az irányítást határaik felett, mégis folyamatosan alkalmazkodniuk kell majd az EU-hoz. Például Észak-Írországban, ahol azért, hogy elkerüljék a határellenőrzést Írországgal, meg kell tartaniuk az uniós szabályokat. De ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy ezentúl Dovernél a kamionsor nemcsak a koronavírus miatt fog állni, mint karácsonykor, hanem a szigorúbb határellenőrzés miatt is.

Az alku azonban jobb, mintha nem lenne alku és megállapodás nélkül esett volna ki az ország az unióból. A brit parlament ezért nem is akadékoskodott sokat, az alsóház 521 a 72 ellenében megszavazta a Brexit-megállapodást, amit a felsőház is rekordsebesen megszavazott, így még az év végi határidő előtt maradt a királynőnek is egy napja, hogy szignózza az egészet. Bár a megállapodás már január 1-jétől él, London adott 6 hónapot a vállalkozásoknak, hogy felkészüljenek a változásra. Nem úgy az EU, amely már januártól bevezet mindent, ami egy EU-n kívüli országgal való kapcsolatra is érvényes. Bár a britekkel való kapcsolat speciális lesz ezen túl, és az áruk mozgása szabadabb lesz, mint az Egyesült Államok és az EU közti áru mozgása, de a standardoknak meg kell felelniük a brit vállalkozásoknak, és a plusz papírmunkát nem spórolhatják meg. Hogy mekkora visszaesést jelent majd a brit gazdaságnak a Brexit, ill. milyen előnyökkel jár később az EU-n kívüli élet, a következő években derül csak ki, de már láthatóan megkezdődött az ország újrapozicionálása a nemzetközi piacokon. A törökökkel Boris Johnson szabadkereskedelmi megállapodást kötött, ami az unión belül egyelőre nem lett volna lehetséges. Viszont a legnagyobb kereskedelmi partnere továbbra is az EU, és ott a jövőben a brit vállalkozások hátrányban indulnak az uniós vállalkozásokkal szemben.

7 komment

Címkék: politika gazdaság eu szavazás parlament királynő referendum 2020 boris johnson északír 2021 II. Erzsébet Dover ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3316366548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.01.01. 17:20:41

Törökökkel szabadkereskedelem. Micsoda jövő.

flydomi 2021.01.01. 17:52:22

@odamondó:

Azert azt tudni kell,hogy az EU-nak ketoldalu kereskedelmi egyezmenye van Torokorszagal. :)) Es tobb,mint 70 orszaggal. :)

Vagyis ez azt jelenti,hogy az UK ezeket az orszagokat-mikor meg EUs tag volt-rerollozta,regi EUs szerzodes helyebe a sajat UK szerzodese lepett,mivel kilepett az uniobol. :))
Semmi uj a nap alatt. :))

nincs1agy 2021.01.01. 19:17:09

Az első szög az EU koporsójába beveretett.:D

Alick 2021.01.01. 20:34:20

A Brexit is csak azt támasztja alá, hogy már a kezdetektől kétsebességes EU kellett volna.
Akinek nem megfelelő a föderális trend, visszaléphet az alapvetően szabadkereskedelmi provinciába. :)

flydomi 2021.01.01. 21:06:18

@nincs1agy:

Ahogy a nagy Brit Birodalomba :DD
Mellesleg a Sorosista EU nem fog megszuni. :))
A nyomorultak kiesnek belole,a nagy illibant fasisztak,oszt ennyike. :))
Nemhiaba akarjak a "Rebootot" sokan.
Lasd:EU.2.0 vagy a Hollad ficko otlete. :DD

nincs1agy 2021.01.01. 21:45:26

@flydomi: Zavart nevetgélés..kínos csend.:D
süti beállítások módosítása