A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.01.24. 07:50 Blackwaters

Keserű ébredés: bajban vannak a brit vállalkozások

sainsburys-ni.jpegA Brexit óta problémássá vált az import és export a szigetországba. Az adók, vámok miatt hatalmasak a cégek veszteségei.

Még egy hónap sem telt a kilépés óta, máris kongatják a vészharangot a brit vállalkozások. Nem elég, hogy a koronavírus miatti lezárások okozta bevételkiesés rontja a kilátásaikat, a Brexit olyan ütést vitt be az elmúlt hetekben, amire nem voltak felkészülve. A halászattal foglalkozó cégeknek például annyira nem éri meg az EU-ba exportálniuk már a sok papírmunka és a határon megnőtt várakozási idő miatt, hogy inkább hagyják megrohadni a kifogott halat. Nem egy európai ügyféltől pedig a szállítócégek előre kérik az áfát, még mielőtt az árut megkapnák a britektől. Ezért sokan nem vesznek brit árut, holott még tavaly is rendeltek a szigetországból. A kormány most azt tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy hozzanak létre az EU-ban cégeket és akkor egyszerűbb lesz az áruk elosztása. Igen ám, de a határon a papírmunkát és a késedelmet ezzel se lehet megspórolni, nem beszélve arról, hogy ilyen esetben a brit vállalkozásnak igen nagy kiadás egy plusz EU-s cég, amihez ottélő alkalmazottak is kellenek. A másik megoldás, hogy a brit vállalkozás előre kifizeti az áfát az ügyfelének, ami szintén extra kiadást jelent. A harmadik, hogy egyszerűen nem exportál többet az EU-ba. Sokat ez utóbbit választják most és inkább lehúzzák a rolót, minthogy később menjenek csődbe, még nagyobb veszteséggel.

Nem lett könnyebb az import sem. Érzékletes példát hozott a minap a Financial Times: 2020-ban egy 12 fontért kínált bort most a vámok és extra költségek miatt már 1,5 fonttal drágábban adnak a boltokban. De vannak árucikkek, amiknek egyszerűen megszűnt az importja. Az EU-s vállalkozások ugyanis arra kényszerülnek, ha a briteknek akarnak eladni valamit, hogy regisztráljanak egy brit áfa-azonosítót, és fizessék be az áfát a brit adó- és vámhivatalnak, mielőtt még az árut átadták volna a megrendelőnek. Emiatt aztán rengeteg EU-s vállalkozás brit webshopja bezárt, sőt, sok bolt polcai üresek lettek az újévben áruhiány miatt. A legkirívóbb talán Észak-Írország esete, ott ugyanis az országrész gazdaságilag maradt az EU berkein belül, hogy ne keljen falat vonni közte és Írország közé. Emiatt vonatkoznak rájuk az EU-s szabványok, ami megnehezíti most az országon belüli, vagyis Anglia és Észak-Írország közti kereskedelmet. Emiatt az élelmiszerboltokban komoly hiány alakult ki egyes termékekből, mert a korábbiakhoz képest jóval lassabban és körülményesebben jut az áru a boltokba.

Bár a vállalkozások nagy része pont a várható káosz miatt előre betárazott és nagy készleteket halmozott fel, de a friss áruval kereskedők ezt nem tudták megtenni, ezért ők szenvednek most a legtöbbet a Brexit miatt. Hosszabb távon azonban valamennyi vállalkozás megsínyli a kilépést. Hiába kapták korábban azt az ígéretet a kormánytól, hogy a Brexit után nagyobb szabadságuk lesz kereskedni, és kevesebb előírásnak kell megfelelni, mint a szigorú EU-s szabályozás alatt, de ennek most pont ellenkezőjét tapasztalják. A veszteségeik tetemesek, naponta veszítik el ügyfeleiket, és nem látszik, hogy a kormány hathatós segítséget tudna nyújtani nekik.

13 komment

Címkék: anglia gazdaság eu pénz adó káosz vállalkozás 2020 veszteség északír 2021 Nagy-Britannia ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1516400992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2021.01.24. 23:02:47

@Ego0123: meg bizony. egyék meg a hülye angolok, amit főztek. meg kell végre értetni velük, h kurvára el vannak tévedve a saját fontosságukat illetően. mondom mindezt londonból, ahol nem a britek miatt élek.

fgzb 2021.01.24. 23:11:32

Nem tudom oket sajnalni. A hulyesegnek ara van, es most jott el a fizetes ideje, szo szerint, es kepletesen is.

Bandibacsi34 2021.01.25. 01:20:14

Nincs semmi komoly problema az atlagemberek ellatasaban. A nagy cegek megcsinaljak az AFA-t, az elelmiszerek nagy resze a (volt?) gyarmatokrol jon, az atlagangol(bocsanat brit lakossag) amugy sem eszik tul sok kulfoldi termeket, a kisvallalkozasokat ugyis ki kellett nyirni, erre talaltak ki a virus hiszteriat. Egyébként az egesz EU ban korlatozzak pl a husszallitast(kivéve a nagy hűtő kamionoket), miert is? Kinek az erdeke.....

Andy73 2021.01.25. 02:44:02

Majdnem a fele a maradás mellett szavazott, legalább őket sajnálom. De azokat is, akiket felrevezettek. És sokan nem is szavaztak.

Andy73 2021.01.25. 02:49:57

@Bandibacsi34: csak annak hiszti a virus, aki nem kapja el. Még te is elkaphatod. Ha nem lennének korlátozások, sokkal több beteg lenne, és még több halott.

n3spr3ss0 2021.01.25. 05:34:42

Ha még van miből, egyék meg amit főztek.

Irbisz 2021.01.25. 11:15:13

a kilépésre a szavazók, hogy is mondjam, nem értelmesebbik és kvalifikáltabbik része szavazott.
Akkori angol kollégám mint igen szomorú esemény kommentálta, és azt mondta a sok buta munkanélküli, illetve tanulatlan proletár és paraszt szavazott a kilépésre jellemzően. Persze ezt politikailag korrekten fogalmazta meg, de a lényege ez volt.

midnight coder 2021.01.25. 11:15:22

Most az elején sajnálják, 10 év múlva pedig hálálkodni fognak érte. A Titanic is roppant komfortos volt amíg a víz felett tartózkodott, de azért mégis az járt jobban, aki idejében átült a kényelmetlen mentõcsónakba.

midnight coder 2021.01.25. 11:17:24

@Irbisz: Tudod, az az igazság, hogy egy ország lakossága nem csak a bankárokból áll. Amúgy egyébként a hazai baloldal reakciói a legviccesebbek ezzel kapcsolatban: az általuk fikázott tanulatlan, proli, hátrányos helyzetû, stb. réteg amúgy pont az, aminek az érdekeinek a védelméért elvileg õk léteznek.

Irbisz 2021.01.25. 11:39:38

@midnight coder: a lényeg az, hogy olyanok döntöttek, akiknek képtelenek voltak közelitőleg is értékelni azt, mivel jár a döntés, és nem csak előnye(i), hanem komoly hátrányok is lesznek. Ők meghallottak pár félig hazug demagóg szlogent (amit pont az ő szintjükhöz találtak ki) és az egyszeri john smith x-elt buzgón, holott lehet h. pár év múlva ő jár emaitt a legrosszabbul.
egyébként kár volt bankárotnod, a cikk témáját tekintve pont nem ők, hanem egyszerű kereskedők, gyártók komoly problémájáról van szó.

Piri és Barkas 2021.01.25. 12:41:34

@Szaktanár: Teljesen egyetértek. Én is éltem ott 4 évig és végig csak azt hallottam, hogy így az EU adó meg úgy az EU sarc. Hát vazze, akkor most szívjatok.

Etniez 2021.01.25. 20:36:45

@Bandibacsi34: Te vagy az a tipikus hülye, aki egy vaktérképen meg se tudná jelölni a szigeteket. Hogy honnan tudom? Onnan, hogy csak hülyeséget írtál.

Szinte az összes gyümölcs és zöldség az EU-ból jön. Meg Peruból és Egyiptomból.

Ne okoskodjál már Magyarországról.
süti beállítások módosítása