A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.02.11. 09:15 Blackwaters

Akár 5 év börtönt is kaphatnak az internetes trollok

online-child-sex-abuse.jpegAzokra is, akik megöléssel fenyegetnek, vagy akik folyamatosan zaklatnak másokat, lecsap a törvény szigora.

Az online biztonságról szóló törvény (Online Safety Bill) már a parlament előtt van, még az idén szavazhatnak róla a képviselők. A szabályozás lényege, hogy azok a névtelen kommentelők, vagy akár nevesített online chatelők, akik másokat halállal fenyegetnek, molesztálnak, öngyilkosságra bátorítanak, vagy akár mások családjait fenyegetik, ne ússzák meg a felelősségrevonást. Az online fenyegetések elsődleges célpontjai az ismert személyiségek (politikusok, sportolók, színészek, stb.), de rajtuk kívül is rengeteg zaklatás történik az online térben nap mint nap (iskolai közösségekben, munkahelyeken is). Eddig a szolgáltatókra hárult a felelősség, hogy takarítsák el a bejelentett oldalakat, posztokat, videókat a közösségi oldalakról és más felületekről rövid időn belül, különben bírságot kapnak érte. Azonban az elkövetőket nem, vagy csak alkalmanként tudták felelősségrevonni. Mostantól az elkövető büntethető lesz, a büntetési tétel akár 5 évig terjedő szabadságvesztést is jelenthet. Nadine Dorris digitális miniszter szerint a szabályozással azok ellen lépnek fel, akik az internetet használják mások életének tönkretételéhez. Szerinte meg kell őrizni a szólás szabadságát, de ez nem jelentheti azt, hogy ezzel mások életét veszélyeztetni, fenyegetni lehet.

6 komment

Címkék: politika sport internet rendőrség börtön erőszak parlament szabály törvény egyesült királyság védekezés 2022 ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7817399872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2022.02.11. 13:26:13

Azért ez nem tiszta. Eddig nem volt törvénybe ütköző másokat fenyegetni, öngyilkosságra buzdítani?

Matyika pszichiátere 2022.02.11. 15:43:00

Ajaj, akkor lecsuknák a betegemet?

steery 2022.02.11. 16:00:12

Csak aztán nehogy átessenek a ló túloldalára. Nem lenne jó, ha nekilátnának minden ellenvéleményt betiltani meg büntetni érte az embereket.
És egy apróság: Ha a kormány média azzal fenyegeti az embereket, hogy aki nem oltatja be magát, az veszélyezteti a saját és mások egészségét, akik megbetegedhetnek vagy meghalhatnak emiatt, akkor az is büntetendő lesz? Vagy kibújnak alóla azzal a hazugsággal, hogy ők igazat mondanak? Holott ez erősen vitatható. Ki és hol fogja meghúzni a határt, hogy mi számít fenyegetésnek, trollkodásnak? Ha ezt meg merem kérdezni, az már trollkodás?
És mi lesz, ha az ellenzéki pártok a választási kampányukban arra kérik a szavazóikat, hogy trollkodják szét a kormány propagandáját? Akkor a lakosság egy részét (felét, többségét?) 5 évre börtönbe fogják csukni még a választások előtt? Vagy után? Vagy ezt is trollkodás megkérdezni?
:-D

kéki béla 2022.02.11. 19:31:29

@steery: ez itthon már múltidő. Nem tudok olyan hazai sajtótermékről, ami kommentálható és nincs igen durván cenzúrázva. A hvg ilyen volt, de ma már ott sincs szólásszabadság.
süti beállítások módosítása