A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.05.13. 07:00 Blackwaters

Május 24-től lehet utazni az Elizabeth Line-on

farringdon-escalators-to-elizabeth-line.jpeg14 év, sok késedelem, és nem kevés pénz – ez a rövid története az új Elizabeth Line-nak, leánykori nevén Crossrail-nek.

15 milliárd helyett 19 milliárd font, 2018-as nyitás helyett 2022-es, és még lehetne hosszan sorolni, mi alakult másképp London gigaprojektjében, amely most végre megvalósulni látszik. A cél az volt, hogy a fővárost kelet-nyugat irányban átszelje egy vonal, összekötve Readinget és Heathrowt Shenfielddel és Abbey Wooddal. Ezzel a Great Western és Great Eastern Main Line is összeköttetésbe kerül (innen a Crossrail név). A II. Erzsébet után Elizabeth line-ra átkeresztelt vonalon májustól egyelőre Paddington és Abbey Wood között lehet majd utazni, de még idén befejezni tervezik a többi vonalszakaszt is. A járvány is, a költségek is akadályozták a projekt megvalósulását, de végül úgy tűnik, révbe ér a történet.

Az ingázóknak jelentős időmegtakarítást fog jelenteni az új vonal, amelyen mindkét irányban óránként 12-12 szerelvény fog futni, egy-egy vonat pedig 200 méter hosszú lesz. Például a Bond Street állomás és Whitechapel között jelenleg 25 perc az út, ez 10 percre fog rövidülni, de Heathrowból eljutni Abbey Woodba se fog 1,5 óráig tartani a jövőben, hanem kevesebb mint 1 óra alatt oda lehet majd érni az új vonalon. Az árak ugyanazok lesznek, mint a többi vonalon, és már jövőre többszáz millió fontos bevételt remélnek tőle a beruházók, akik szerint az éves utasforgalom akár 200 milliós is lehet majd. Összesen 41 állomása lesz, ezek között új is van, de sok meglévőt is felújítottak, átalakítottak. Ezek akadálymentesek lesznek. Hétfőtől szombatig, 6:30-tól 23:00-ig járnak egyelőre a szerelvények, de 2023-tól már minden nap.

1920px-crossrailline1map.png

1 komment

Címkék: közlekedés metró pénz vonat 2008 2022 crossrail London II. Erzsébet ekozbenlondonban Eközbenlondonban Elizabeth Line


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5717830343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buszrajongó 2022.05.16. 09:58:55

A szerző keveri a szezont a fazonnal. A vonalon nem 12 viszonylat, hanem 12 szerelvény fog futni. Nem mindegy.
süti beállítások módosítása