A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.07.07. 22:01 Blackwaters

Három év után távozik Boris Johnson

johnson_resigns.jpegA konzervatív párt éléről mondott le egyelőre, de ősszel átadná a miniszterelnöki szerepet is.

Július végén lesz három éve, hogy beköltözött Boris Johnson a Downing Street 10-be. Ám az egykori londoni polgármester, majd később külügyminiszter, a konzervatívok fenegyereke, akinek botrányaitól volt zajos a brit sajtó az utóbbi hónapokban, most mégse ünnepelhet, mint tette azt titokban a járvány idején. A képviselőtársai ugyanis sorra kihátráltak mögüle, miniszterei egymás után adták be felmondásukat, végül a magára maradt botrányhősnek, aki nemrég bizalmatlansági szavazást nyert, a távozás maradt csak. A bizalmatlanságin is nagyon magas volt már az elutasítók aránya (frakciójának 40%-a ellene szavazott), ez pedig azt sejttette, hogy győzelme kérészéletű. Korábban Theresa May is nyert ilyen szavazást, mégis megbukott hamar.

Johnson, aki a Brexit lelkes támogatója volt, és aki későn reagált a koronavírus járványra, kockára téve többezer brit életét, hiába vezette pártját nagyarányú, történelmi győzelemhez a legutóbbi választásokon, saját magának köszönheti elsősorban, hogy megbukik. A rekordmagas inflációval, a Brexit negatív hatásaival nem tudott érdemben kezdeni semmit, saját és közeli munkatársai botrányaival pedig még saját pártja szimpátiáját is elveszítette. Az erkölcsileg megbukott kapitány most elhagyja a hajót, ám nagy kérdés, ki váltja majd a bársonyszékben. Egyelőre Johnson a pártelnöki tisztségről mondott le, de miniszterelnökként még maradna, amíg meg nem választják az utódját.

Szólj hozzá!

Címkék: politika miniszterelnök lemondás 2022 boris johnson konzervatívok Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7417877325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása