A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.06.24. 07:14 Westminster

MEGSZAVAZTÁK A BREXITET! Politikai és gazdasági földindulás jöhet

c73b9233-e67f-4d8a-8163-068647696322.jpgNagy várakozás előzte meg a június 23-i népszavazást, ahol arról szavazhattak a britek, hogy bent maradnak-e vagy sem az Európai Unióban. Az előrejelzések szoros eredményt ígértek, végül a kilépéspártiak győztek a szavazatok 52 százalékával.

Leszakadt az ég Londonban és környékén szerda éjjel, így esős-szeles időben tartották a tegnapi referendumot. Az időjárás komoly káoszt okozott a fő pályaudvarokon, ahol ezrek vesztegeltek egész este, várva a késéssel induló vonatokat. Emiatt volt, aki lemaradt a népszavazásról.

Végül a szavazásra jogosult 46,5 millióból mintegy 33,5 millió ment el szavazni, vagyis kb. 72%-os volt a részvételi arány. Ugyan alig 4%-kal, de végül győztek a Brexit-hívők, így a korábban vázolt forgatókönyv szerint most a parlamenten múlik, továbblép-e az ügyben. Meglehet, hogy David Cameron lemond és vele együtt távozik a tavaly megválasztott kabinet, majd újra általános választások jönnek. A gazdaság láthatóan érzékenyen reagált az eredményre: az angol font 1985 óta nem látott zuhanásba kezdett, és még nem látni a folyamat végét.

brexit-map.jpg

Az már most jól látható az eredményekből, hogy míg Skócia, valamint az ország nagyobb városai, így London, Manchester vagy Bristol is a bennmaradásra szavazott (kék), addig Wales ill. a vidéki Anglia nagy része az elszakadásra (piros). A helyzet kedvez az eurószkeptikus Nigel Farage-nak, aki úgy beszélt a mostani szavazásról, mint a britek "Függetlenségi Napjáról" (Independence Day). A miniszterelnöknek viszont megkezdődhet a hattyútánca: októberig távozik a Downing Street 10-ből.

1 komment

Címkék: anglia politika eu szavazás referendum 2016 nigel farage London ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr28835770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.06.24. 07:58:41

Ebből nagy "bazmeg" lesz az EU gazdaságban biztosan, de tartok tőle, hogy talán azon túl is... :(
Vajon az önkéntes nyugdíjpénztárak mekkorát buknak vele?
süti beállítások módosítása