A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.12.06. 08:51 Blackwaters

Kevesebb lett a keresztény, több a muszlim vallású

queen_jubilee_crowd_leicester.jpgKisebbségbe került a keresztény vallás Angliában és Walesben. 22,2 millió embernek pedig nincs semmilyen vallása.
10 évvel a 2011-es cenzus után tavaly tartottak ismét nemzetiségre és vallásra irányuló felmérést a Nemzeti Statisztikai Hivatal, az ONS munkatársai. A mostani adatgyűjtés egyik fő megállapítása, hogy a keresztények száma drámaian csökkent az utóbbi 10 évben, a lakosság kevesebb mint fele, 46% vallotta magát annak. A felmérés nem tért ki arra, a kereszténységen belül melyik egyházat követik a hívők, így az sem derült ki, az anglikán egyházat mennyien követik. Az viszont igen, hogy a vallástalanok aránya nőtt, 37%-ra. Szintén emelkedett a muszlimok száma, Anglia és Wales 6,5%-a immár mohamedán. A legvallástalanabb résznek Dél-Wales, Norwich, Bristol és Brighton környéke számítanak, ezeken a helyeken a lakosok több mint fele nem követ semmilyen egyházi tanítást, Londonban Islington kerület számít a legkevésbé vallásosnak. A nemzet vallásosságát sokminden befolyásolja a kutatók szerint, a neveltetés és származás éppúgy, mint az etnikai hovatartozás vagy az életkor. Érdekesség például, hogy Anglia és Wales lakosságának alig több mint 81%-a fehérbőrű, míg 10 éve még 86% volt az arányuk. Az ázsiaiak és a feketék száma viszont nőtt. Az etnikailag legdiverzebb városok Leicester, Birmingham, valamint Luton, Londonon belül pedig Newham kerület. Az etnikailag vegyes lakosság, tehát ahol két különböző etnikumú szülő házasságból született a gyerek, félmillióval lett több, 1,7 millióan vannak összesen. A teljes népességen belül 10-ből 9 ember britnek vallotta magát, míg Londonban ez az arány 10-ből 8.

4 komment

Címkék: statisztika vallás társadalom kereszténység muszlim egyesült királyság 2022 Anglia Wales lakossága ONS


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5517995516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.12.07. 16:38:39

A muszlimok hajlandósága a liberalizmusra és szivárványoskodásra kisebb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.07. 22:08:54

Az utolsó liberális fehér ember, mielőtt lefejezik, még elgondolkodhat azon, vajon hol ronthatták el.

Gery87 2022.12.11. 13:49:34

Ha 15% fölé megy egy kisebbség aránya, már asszimilálhatatlan lesz.
süti beállítások módosítása