A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2014.05.23. 17:46 Westminster

Vidéken az UKIP, a fővárosban a baloldal tarolt

_75052510_c24348ca-c489-4f1a-af28-ad433c39ede8.jpg

Protestszavazás lett az Egyesült Királyságban az idei önkormányzati választásból, amelyet egy időben tartottak az Európai Parlamenti választásokkal. Vidéken a 21 éve alapított, mára a 4. legerősebb párttá vált, euroszkeptikus, United Kingdom Independent Party (UKIP) komoly erőfölénybe került több városban is, kiszorítva a konzervatívokat. Eközben Londonban a Munkáspárt nyomult előre és vette át az irányítást a toryktól olyan - hagyományosan jobboldali - kerületekben, mint Hammersmith és Fulham, David Cameron kedvencei.

De kik szavaztak az UKIP-ra? Elemzések azt mutatják, hogy az idősebb, 55 év körüli generáció, akik jórészt nem a fővárosbanélnek, de nagyobb körükben a létbizonytalanság, mint más rétegek körében. És a Munkáspártra? Egyértelműen a városokban élő fiatalok, inkább az iskolázottabbak. Kérdés persze, hogy ez a mostani választás ad-e nekik, mint a legesélyesebbeknek elegendő muníciót ahhoz, hogy megnyerjék a jövő évi parlamenti választásokat.

Az UKIP-nak a fő célja az lesz, hogy bejussanak, elvégre ezidáig még nem sikerült helyet szerezniük egyszer se az alsóházban. A konzervatívoknak pedig az, hogy meggyőzzék a választókat, igenis az ő kezükben kell maradjon a vezetés, valamint a velük együttműködő liberáldemokratáknak, a mostani szavazás legnagyobb veszteseinek. Mert bár a konzervatívok elveszítettek 97 helyet, de pl. Kingston-upon-Thames-t megnyerték, addig a liberálisok 100-nál is több helyet veszítettek, így Portsmouth és London nagy részét.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás eu london munkáspárt liberálisok önkormányzati választás konzervatívok david cameron EP UKIP ekozbenlondonban eközbenlondonban EP-választás Angliában függetlenségpárti és munkáspárti győzelem a választásokon


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr506198373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása