A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.02.17. 08:06 Blackwaters

Íme az öt legmenőbb piac

London bővelkedik turistalátványosságokban, melyek közé egyre több piac is bekerült az utóbbi években. Ezek a szabadtéri kavalkádok nagy tömegeket vonzanak; számos régiség, használt ruha, könyv és elektronikai eszköz cserél itt gazdát, de a legfőbb erejük a kulináris különlegességeikben rejlik. A több mint százötven piacból itt a legmenőbb öt.

1. Brick Lane

brick_lane.JPGKelet-London legismertebb és egyik legrégibb piaca a Tower Hamletsben található Brick Lane Market, amely vasárnaponként reggel 9 és délután 5 között tart nyitva, állandó boltjai azonban egész héten. Úgy tartják, hogy ami nem kapható a Brick Lane-en, az nem kapható meg sehol. Erőssége a kézműves és vintage tárgyakban, a használt ruhákban és az ételekben van, de lehet találni bakelitlemezeket, könyveket, szobrokat. Bátran lehet alkudni, így akár kevés pénzzel is jó minőségű árukat lehet beszerezni az utcai árusoknál. Mivel a környéken nagyszámú bangladesi bevándorló él, híresek az utca currys éttermei. Nemcsak népi legenda, hogy aki korán kel, aranyat lel: hajnalban ugyanis, még a hivatalos nyitás előtt potom pénzekért lehet jó minőségű, drága bicikliket vásárolni. Ezeket a rossz nyelvek szerint még előző este lopták össze London különböző pontjain. Nem kell felülni ezeknek a pletykáknak, a rendőrség egy nagyszabású razzia keretében még 4-5 évvel ezelőtt számos kereskedőnek álcázott biciklitolvajt kapott el a piacon, és ma már engedéllyel működő vállalkozások adhatnak-vehetnek csak kerékpárt.

2. Camden Lock

camden.JPGMég 1974-ben kezdődött Camden szívében a ma Camden Marketnek, avagy népszerűbb nevén Camden Locknak nevezett hely története. Akkor jelent meg az első piac, vasárnaponként, a Regent's Canal partján, ahol főként kézművestermékeket lehetett kapni. A vásárnak hamar híre ment és a környéken hasonló kisebb piacok nyíltak, és aztán kapcsolódtak egybe, míg létre nem jött a ma ismert piac, amelyet hétvégenként mintegy 100 ezren látogatnak meg. Bár még megtalálhatóak a kézműves termékek a piacon, de a kommersz és vintage cuccok, valamint a különböző nemzetek konyháinak kulináris különlegességei úgyszintén. Működik itt magyar büfé is, ahol friss lángost és Túró Rudit egyaránt lehet kapni. 

3. Borough Market

borough-market.jpgA főváros legnagyobb és legöregebb ételpiaca, amely a Temzétől egy kőhajításnyira, Soutwarkban található, a London Bridge déli tövénél. Első említése 1276-ból való, de úgy tartják, hogy már 1014-ben is voltak árusok a mai piac helyén. A kiskereskedelmi része szerdától szombatig fogadja a vendégeket, míg a nagykereskedők előtt minden nap nyitva áll a kapu. Klasszikus piac ez, tele friss zöldséggel és gyümölccsel, tejtermékkel, valamint pék- és húsáruval. Nemcsak az Egyesült Királyság különböző részeiből származó termékek, de Európa több országának primőr árui cserélnek itt gazdát. A piacot népszerűvé tették olyan filmek is, mint a Bridget Jones naplója vagy a Harry Potter és az Azkabani fogoly, amelynek egyes jeleneteit a piac területén forgatták.

4. Broadway Market

broadway-market.jpgBár az előzőeknél méretben kisebb, de népszerűségben megközelíti őket a Broadway Market, amely Hackneyben található, közel a London Fieldshez. A főleg organikus és bioételeiről ismert piac fő közönsége a középosztály, meg a turisták. Nem is tartozik a legolcsóbb piacok közé. A 20. századot megelőzően is piac volt a helyén, innen az utca neve is, de a mostani piac története tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor indult el az ételpiac, amely hamar kedvenc helye lett nemcsak a környéken lakóknak. Ez az a hely, ahol az egy négyzetméterre eső hipszterek száma a legnagyobb a városban. A közelben ugyanis számos design studió működik, amely mágnesként vonzza a művészeket és alkotókat. A Broadway Marketen számos kávézó és bolt is elsősorban rájuk épít. A piac szombaton reggel 9-kor nyit és délután 5-kor zár.  

5. Portobello Road

portobello_1.jpgA piac, amelyről már mindenki hallott, ha máshonnan nem, hát a Notting Hill című romantikus komédiából. Rögtön a nyitójelentben a Williamet alakító Hugh Grant ezen a piacon sétál végig könyvesboltja felé, ahova aztán nem sokkal később belép Julia Roberts. A nyugat-londoni Kensingtonban és Chelsea-ben található piacot minden turistakönyv megemlíti. Nem véletlenül. Ezer árus szolgálja ki itt a vevőket. Főként régiségeket lehet találni, de van friss zöldség és gyümölcs is. Eredetileg is ételpiac volt, a régiségkereskedők az 1940-es években költöztek be, akik mostanság szombatonként árulják portékáikat. De aki turkálni megy, az sem fog csalódni, rengeteg ugyanis a ruhaárus.  

2 komment

Címkék: piac áru kereskedelem market camden town London Hugh Grant Brick Lane Portobello Road ekozbenlondonban Borough Market Eközbenlondonban Broadway Market Camden Lock Ime az 5 legmenőbb piac


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr366964459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ex-dr. vuk 2015.02.18. 15:20:26

"Ez azonban ma már inkább csak történelem" - nem az :)

Bar az igaz, hogy a lopott bringakat mar inkabb online adjak el...
süti beállítások módosítása