A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.04.30. 08:00 Blackwaters

Peter Brook 90 éves

0b281da4-cdf3-4961-b2ba-982982319e5f-417x540.jpgRendezőzseni. Legenda. A modern színház megújítója. Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik az idén tavasszal 90. születésnapját ünneplő Peter Brookot, aki még mindig él és alkot. Bár sok éve már, hogy Párizsba tette át székhelyét, ahol elő-előjön egy új darabbal a Bouffes du Nordban, gyökerei, múltja és számos nagy munkája Londonhoz köti.

Itt is született, Chiswickben, litván bevándorlók gyermekeként, és itt kezdte iskoláit is, a neves Westminster Schoolban. Később tanult Oxfordban, majd visszatért Londonba, ahol megrendezte első darabját, a Dr. Faustust, még a II. világháború alatt. Később dolgozott Stratford-upon-Avonban, Shakespeare szülővárosában, ahol rendezőassztisztensként működött közre Rómeó és Júlia színre vitelében, de útja újra és újra visszavitte a fővárosba. Éveken át rendezett darabokat a Covent Gardenben található Royal Opera Houseban, majd Párizsba és New Yorkba ment és megint Londonba. 

afcf56c1-d645-4b61-8da7-5c2ee2d6487c-620x418.jpgÁtütő sikert ért el 1955-ös Titus Andronicus rendezésével, amelyben Laurence Olivier játszotta a főszerepet. De a színháztörténet alighanem az 1962-es Lear király előadását tartja karrierje egyik csúcspontjának, amiben bevezeti az üres teret, mint eszközt a modern színjátszásba. A darabbal Brook Magyarországon is járt, később pedig filmet is készített belőle Paul Scofielddal. Ugyancsak ismert lett Marat/Sade rendezése, valamint az Oedipus, aholis a sztoikus Seneca-dráma a végén Bacchanáliába csap át, illetve a Szentivánéji álom.

images_list_co_uk_mahab-lst.jpgBrook a folyamatos színházi munkái mellett filmjeit is szorgosan forgatta. Kevesen tudják, hogy ő vitte először filmre Goldingtól A legyek ura című regényt, amely egyöntetű szakmai és közönségsikert aratott. De hozzá kapcsolódik a nagy indiai eposz, a Mahábhárata filmváltozata is a 80-as években. Az eredeti mű alapján írt szövegből, amely Jean-Claude-Carriere nevét dicséri, Brook előbb egy kilencórás színházi darabot készített, majd egy hat óra hosszúságú filmet. Tervei szerint a művet egy nemzetközi színészgárda játszotta el, ettől a történet nemzetek feletti, egyetemes hatású. 

Peter Brook mind a mai napig folyamatosan alkot és esze ágában sincs, hogy pihenjen vagy ágynak essen. Tavaly Párizsban The Valley of Astonishment címen mutatott be új darabot, és még egy éve sincs annak, hogy megjelent legújabb könyve, The Quality of Mercy: Reflections on Shakespeare címen.  Ha ilyen aktívan folytatja, talán a 100. évet is gond nélkül megéri.

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra színház 2015 London Shakespeare ekozbenlondonban Peter Brook Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr157401092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása