A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.05.22. 09:00 Blackwaters

Híres magyar migránsok: Halász János

Magyarországról a 20. században is érkeztek már bevándorlók az Egyesült Királyságba. Közöttük nem kevés értelmiségi, tudós, zeneszerző. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, akik aztán Londonban is bizonyították tehetségüket.

20174022.jpgHalász János (1912-1995) vagy ahogy a világ megismerte: John Halas a brit animációfilm mestere, forgatókönyvíró és grafikus, később a lovagi cím birtokosa Budapesten kezdte pályafutását, Márkus és Marczincsák műtermében, ahol elhatározta, hogy a trükkfilmekkel akar foglalkozni. Plakátrajzolóként dolgozott a fiatal Pál György mellett, aki aztán Hollandiában és Amerikában lett a bábfilm nagy alakja George Pal néven. Nagy hatást gyakorolt rá Moholy-Nagy is, illetve az általa képviselt Bauhaus világa, végül a helyét a festő Bortnyik Sándor asszisztenseként találta meg, műhelyében pedig megismerkedett a vele egyidős Macskássy Gyulával (a magyar animáció későbbi mesterével), továbbá Kassovitz Félixszel és Vásárhelyi Győzővel, és velük együtt reklámgrafikát és tipográfiát tanult. Macskássyval hamarosan önálló reklámkészítő műhelyt alapítanak, ebbe Kassovitz is helyet kapott. Az üzlet beindult és jól működött, több munkájukat a Hunnia vette meg.

1936-ban Halászt Londonba hívták, ahol színesfilmmel dolgozhatott az elsők egyikeként. Az együttműködés azonban nem volt túl sikeres, így Halász otthagyta a megbízóit. A londoni kiruccanás mégse volt eredménytelen, hiszen ekkor ismerkedett meg jövendőbelijével, Joy Batchelorral, akivel nemcsak házasságot, de üzletet is kötött Londonban megalapították a Halas and Batchelort. Szó szerint a legjobb pillanatban, ugyanis Anglia épp akkor küldött hadüzenetet Németországnak és óriási igény mutatkozott propagandafilmekre. A háború évei alatt mintegy 70 ilyen filmet készítettek, később pedig amerikai megrendelésre is dolgoztak, például a Marshall-segélyt népszerűsítették. A népszerűségben érdekes módon mégse ezek a filmek hoztak áttörést, hanem a kísérleti és egész estét animációs filmek.

Közülük a legismertebb az Orwell-regény alapján készült Állatfarm lett, aminek bemutatása után sorozatban jöttek a megrendelések és a kis cégből óriásvállalat lett, amely egészen a 80-as évek végéig meghatározó szereplője volt a filmpiacnak. Egyik legnagyobb megrendelőjük a British Petrol volt, de tévétársaságoknak is dolgoztak. Nemcsak a szórakoztatófilmek, hanem oktatóvideók és reklámanyagok készítésében is élen jártak. Halász később a Nemzetközi Animációs Fim Szervezet alapítója és elnöke lett, amely célul tűzte ki az animáció terjesztését és elismertetését. Többször visszatért Magyarországra, és mindig elismeréssel szólt a magyar animációról, a világban pedig mindig megemlékezett szülőföldje művészeiről. Az animáció története című televíziós sorozatában is külön fejezetet szentelt a magyar animációnak. Ugyanakkor angol állampolgár lett és maradt egészen haláláig, ami 82 éves korában érte Londonban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: anglia film magyar animáció művészet híresség London Halász János migránsok eközbenlondonban John Halas Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr638674352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása