A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.10.31. 08:54 Blackwaters

Honnan ered a faragott sütőtök szokása?

halloween_tok.jpgAz angolszász kultúrában népszerű Halloween egyik szimbóluma a faragott sütőtök, amikor kibeleznek egy emberi fej méretű vagy még nagyobb sütőtököt és ijesztő arcot készítenek belőle. De honnan ered ez a bizarr népszokás?

Az október végi ünnep - bár sokan amerikainak gondolják - valójában a brit szigetekről ered, és a Samhain nevű pogány ünnephez kötik, ami kelta eredetű. Eredetileg a nyár végét, a betakarítást ünnepelték az évnek ebben a szakaszában, de a gael (skót kelta) hagyomány szerint ekkor elvékonyodik a határ a különböző világok között, lehetővé téve, hogy halottak szellemei és más lelkek visszatérjenek a földre és elpusztítsák a terményt. Nekik ezért engesztelő és üdvözlő ünnepséget csaptak ilyenkor, továbbá tábortüzeket gyújtottak, hogy elijesszék a rosszakaró szellemeket. A sütőtökfaragás is ebből a hagyományból ered. Célja volt, hogy elijessze a negatív erőket és megakadályozza, hogy megtelepedjenek a házakban. Az amerikanizált Jack O'Lantern egy ír fickó, Stingy Jack (Zsugori Jack) nevéből ered, aki a történet szerint rászedte az ördögöt, midőn leitatta. A férfit a halála után nem engedték be sem a mennyországba, sem a pokolba, és az ördög megdobta őt egy izzó parázzsal, amit egy tarlórépában (turnip) tartott. Az Észak-Amerikába áramló írek a 19.században nem találtak ilyen növényt, de kéznél volt a sütőtök, így abból faragták ki Jack arcát és tették bele a mécsest vagy gyertyát izzó parázs gyanánt. Az 1920-as évek elejére az egész Egyesült Államokban elterjedt a sütőtökfaragás, mint halloweeni szokás.

Szólj hozzá!

Címkék: sütőtök szokás ünnepség Halloween Nagy-Britannia Samhain ekozbenlondonban Eközbenlondonban Stingy Jack


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1713102418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása