A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.03.19. 16:50 Westminster

2020. december 31-ig tart az átmeneti időszak

brexit_davis_barnier.jpgEbben állapodott meg az EU és az Egyesült Királyság. A jövő tavaszi kilépés után tehát 21 hónap marad arra, hogy felkészüljenek a magánszemélyek és vállalkozások az EU elhagyására.

Ugyan 1 év múlva, 2019 tavaszán az ország kilép az EU-ból, de az országban élők jogai nem fognak megváltozni a mostani megállapodás alapján. David Davis és Michel Barnier brüsszeli találkozóján áttörésnek értékelhető az is, hogy ezek a jogok azokra is vonatkoznak, akik 2019 tavasza után érkeznek az országba. Az átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartana, ami egybeesik az EU pénzügyi ciklusának végével. Addig Nagy-Britannia fizeti kötelezettségeit és érvényesnek tartaná magára nézve azokat a jogszabályokat is, amiket az átmeneti periódusban hoz meg a 27 tagállam. Ez jelentős engedmény London részéről, amely nem akart ugyanolyan státuszt biztosítani a 2019 után érkezettekre. Ugyanakkor még nem sikerült megállapodni Észak-Írország sorsáról. May kabinetje ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen határellenőrzés az országrész és Írország között, de mivel az Egyesült Királyság egésze elhagyja a közös piacot, a jelenlegi felállás alapján kellene határellenőrzés és vám is. Kérdéses még Gibraltár sorsa is, ahol többezer EU-s, főleg spanyol munkavállaló dolgozik, de ami csak Spanyolországgal határos szárazföldön.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia politika eu 2020 egyesült királyság átmenet 2019 Nagy-Britannia ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3213752686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása