A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.04.03. 09:51 Blackwaters

Rendhagyó Van Gogh-kiállítás nyílt a Tate-ben

vangoghtate.jpgVan Gogh and Britain címmel nyílt tárlat a neves művész mintegy 50 festményéből. A címválasztás nem véletlen: a holland híresség két évet élt Londonban.

Alighanem az első tíz legismertebb festő között van a világon Vincent Van Gogh, a Napraforgók vagy a Csillagos éj alkotója. Rövid, ám eseménydús élete során jutott el 1873 és 1875 között Angliába, ahol a fővárosban egy műkereskedőnél dolgozott kisebb megszakításokkal, ill. tanárként Ramsgate-ben és Isleworthben. A nyüzsgő London lenyűgözte az ifjú festőt, aki belevetette magát a városi élet sűrűjébe. Ez volt Dickens világa, a maga fenségességével és nyerseségével. Akkoriban nagy hatást gyakoroltak rá a kortárs festők is, így Giuseppe de Nittis, akinek Victoria Embankment című festményét imádta Van Gogh. De látta Constable és Millais munkáit is. Hatottak rá nemcsak a kortárs képzőművészek, de olyan írók Dickens mellett, mint Harriet Beecher Stowe és George Eliot. Később, a 20. században, halála után pont fordítva, Van Gogh művészete lett hatással a londoni alkotókra, így Francis Baconre vagy David Bombergre. Az ő képeik közül is tartalmaz néhányat a most megnyílt tárlat a Tate Galleryben (nem a Tate Modernben!), ahol azok a leghíresebb, főként korai Van Gogh-festmények láthatóak, amelyek kapcsolódnak a Londonban eltöltött évekhez is. A kiállítás augusztus 11-ig látogatható, jegyek és információk ITT találhatók.

Szólj hozzá!

Címkék: festmény kiállítás művészet érdekesség 2019 London Tate Van Gogh ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr314732757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása