A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.06.03. 20:28 Westminster

Felkavarja Londont Trump látogatása

trump-queen-melania.jpgHárom napos látogatásra érkezett az Egyesült Királyságba az amerikai elnök. A prominens vendégnek nem mindenki örül.

Már a leszállás előtt ekézte Donald Trump a londoni polgármestert, Sadiq Khant, aki pár nappal ezelőtt nem rejtette véka alá, mit gondol a regnáló amerikai elnökről: akárcsak Salvini vagy Orbán, olyan, mint egy huszadik századi fasiszta. Trump, aki korábban megkérdőjelezte már Khan IQ-ját, most lúzernek nevezte őt és New York polgármesteréhez, Bill de Blasiohoz hasonlította. Egyúttal javasolta neki, hogy inkább a fővárosban elburjánzó késes támadásokkal törődjön, mint vele. Nemcsak Khan nem látja szívesen a vendéget a szigetországban, hanem munkáspárti társai is, így például Jeremy Corbyn, aki beszédet mond a Trump ellen szervezett tüntetésen. Korábban volt már Londonban Trump elleni tüntetés, akkor több tízezren vonultak fel az utcákon. De nemcsak ellentüntetők, hanem szimpatizánsok is várják Trumpot. Az első napon a két tábor a Buckingham-palota mellett ugrott egymásnak, ám a rendőrök szétválasztották őket.

Érkezését követően Trumpot és feleségét, Melaniát fogadta Charles herceg és neje, akikkel együtt tiszteletét tette a királynőnél, II. Erzsébetnél is a Buckingham-palotában. A királynő, aki korábban idősebb George Busht és Barack Obamát is fogadta, ajándékot is adott az elnöknek és feleségének, többek közt Winston Churchill híres könyvének, A II. világháborúnak rövidített kiadását. Meglátogatta Trump a Westminster Abbeyt is, írt annak vendégkönyvébe. A városban, ahol közben óriási a készültség, hogy elkerülje a tüntetőket, helikopterrel közlekedett Trump és felesége. A ma esti bankett után a következő napokban találkozni fog a leköszönő miniszterelnökkel, Theresa Mayjel is, de kérdéses, összejön-e a találkozó a keményvonalas Boris Johnsonnal, akit egyébként Trump nagy becsben tart és aki várhatóan átveszi May helyét júliusban. A kétoldalú találkozókon kereskedelmi megállapodások mellett várhatóan szóba kerül a Huawei ügye, valamint a klímaváltozás kérdése is. Ez utóbbi tekintetében megosztott a két ország: míg az angolok elkötelezettek a környezetvédelem ügye mellett, Trump nem tartja komolynak a klímaváltozást és kivonta országát a párizsi kímaegyezmény alól.

kép: Reuters

3 komment

Címkék: politika királynő egyesült királyság 2019 London II. világháború II. Erzsébet Westminster ekozbenlondonban sadiq khan Eközbenlondonban Trump Westminster Abbey Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2214877088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proud Mary 2019.06.04. 07:52:36

haha, köhög a bolha. hajrá Trump!!

cselaxi 2019.06.04. 10:03:52

@Proud Mary: haha, köhög a Proud Mary. fúj-fúj Trump!!

Boycie 2019.06.04. 10:22:04

Az USA nem azért lépett ki a Párizsi Egyezményből mert Trump nem hisz hanem azért mert aránytalanul előnytelen a legfejlettebb országok számára akik így nehezebben versenyeznek a fejlődő országok ennyivel is olcsóbb termékeivel
süti beállítások módosítása