A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.09.04. 06:57 Westminster

Johnson is megkapta első pofonját a parlamenttől

boris-03-09.jpgA lázadó konzervatív képviselők az ellenzékkel együtt megakadályozták, hogy Johnson alku nélkül léptethesse ki az EU-ból az Egyesült Királyságot.

A brit parlament, mint az alkotmányosság legfőbb letéteményese már többször bebizonyította, hogy nem lehet csak úgy megkerülni vagy keresztülvinni rajta bármilyen javaslatot. Korábban May kényszerült több ízben is meghátrálni, miután elkaszálták az általa kötött megállapodást az EU-val. Most pedig az új miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak tettek keresztbe. Ehhez kellett az is, hogy John Bercow, a képviselőház elnöke engedélyezze azt a munkáspárti javaslatot, hogy a miniszterelnök kérjen halasztást január 31-ig, ha nem sikerülne jobb alkut kiharcolnia az EU-val az aktuális Brexit-határidőig, ami október vége. Bercow, aki bár független, mert nem kötődik pártokhoz, megorrolt Johnsonra, amiért az felfüggeszti a parlamentet, így akarva elérni az ország kiléptetését az unióból. A szavazás előtti feszült vitában a konzervatívok tábora is megosztott volt és egy drámai pillanatban Philip Lee képviselő átállt a konzervatívok táborából a liberáldemokratákhoz, ezzel pedig a toryk elveszítették egyfős többségüket a képviselőházban.

Johnson a szavazást végül 328 a 301 arányában elveszítette, de ehhez kellett az a 21 párttársa is, akik fellázadva ellene az ellenzékkel szavaztak. Köztük volt a korábbi pénzügyminiszter Philip Hammond, ill. az egyik miniszterelnök-jelölt, Johnson kihívója, egyben korábbi fejlesztésügyi miniszter Rory Stewart is. A kudarc után Johnson precedens nélkülinek nevezte a történteket. A megszavazott javaslatot szégyenteljesnek ítélte, amely szerinte nem szól másról, mint hogy behódoltak Jeremy Corbynnak. Kijelentette, hogy nem hajlandó haladékot kérni az EU-tól. Majd jelezte, hogy benyújtja javaslatát a parlamentnek szerdán, hogy október közepén általános választást rendezzenek a szigetországban. Ehhez a képviselők támogatásának kétharmada kellene, ami azt jelenti, a Munkáspárt szavazata is kell hozzá. Korábban, még May ideje alatt, Corbyn többször is követelt új választást, most azonban azt mondta, csak akkor megy bele ebbe, ha garanciát lát arra, hogy nem lesz no-deal Brexit (felmérések szerint egyébként nem áll túl jól a Munkáspárt, korántsem biztos, hogy megnyernének egy választást). A hét végéig tehát még izgalmas fordulatok várhatók a Westminsterben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika szavazás parlament boris johnson 2019 Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Bercow


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1015039016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása