A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.09.08. 11:33 Westminster

Amber Rudd otthagyja a kormányt

amber-rudd.jpgMéltó lezárása a turbulens hétnek a munka- és nyugdíjügyi miniszter távozása a Johnson-kabinetből.

Nem ilyen kezdésről álmodhatott Boris Johnson, aki a héten több fontos csatát is elveszített azután, hogy meg akarta kerülni a parlamentet és felfüggesztését kérte a királynőtől. Az első pofon kedden, a nyári szünet után érkezett rögtön, amikor a képviselők elvetették, hogy az ország kilépjen az unióból alku nélkül. Az átszavazó, lázadónak nevezett tory képviselőket Johnson azonnal kitette a pártból. Másnap ugyanezt a kérdést egy újabb szavazáson erősítették meg, majd elvetették azt a Johnson által szorgalmazott javaslatot, hogy legyen előrehozott választás október közepén. Az Alsóház ezzel lányegében megtiltotta Johnsonnak, hogy no-deallel távozzon az EU-ból az Egyesült Királyság, de nem engedte azt sem, hogy elmeneküljön a feladat elől és más kormányra tolja a felelősséget. A halasztás esélye most a legnagyobb, ha elfogadja az EU is, akkor január 31-ig szólna az új céldátum. Amennyiben Johnson ragaszkodna az alku nélküli Brexithez, akkor ez nemcsak politikai karrierje végét jelentheti, hanem akár büntetőjogi felelősségre vonását, mivel szembemenne a törvényekkel. Arra kicsi az esély, hogy újabb alkut tudna kicsikarni az újabb tárgyalások elől látványosan elzárkózó uniós vezetőktől, akik egyelőre a Theresa Maynek felkínált (és korábban a parlament által háromszor leszavazott) megállapodást tekintik egyedüli lehetőségnek. Miközben sorra távoznak a konzervatív táborból a párttagok és farolnak ki Johnson mögül (még testvére, Jo Johnson se bízik már benne), egyedül Donald Trump amerikai elnök áll ki továbbra is teljes mellszélességgel mellette. A hét vége sem maradt azonban érdekes fordulat nélkül: Amber Rudd, aki May alatt belügyminiszter volt, most pedig munka- és nyugdíjügyi miniszter, szintén bejelentette távozását, nemcsak a kabinetből, de a konzervatív pártból is. Mint elmondta, látja az előkészületeket a no-deal Brexitre, de nem látja, hogy bármi erőfeszítést tenne Johnson arra, hogy újabb megállapodást készítsen elő az EU-val.

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu kormány parlament miniszterelnök boris johnson konzervatívok 2019 Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Amber Rudd no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3615051242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása