A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.09.12. 07:13 Westminster

Parlament nincs, csak indulatok vannak

brexitprotests-uk.jpgBoris Johnson kutyaszorítóba került és nem látszik a kiút belőle. Felmerült, hogy csak Észak-Írország maradjon az EU része, de ezt nem fogadja el a miniszterelnök.

A parlamentnek az öthetes felfüggesztése előtt sikerült elérnie, hogy törvényerőre emelkedjen a no-dealt megtiltó rendelet. Ezt a királynő is jóváhagyta. Azonban a képviselők elutasították az előrehozott választást, amit Johnson vetett fel, így a kényszerszünet úgy indul, hogy nem látszik a fény az alagút végén. Most az EU tárgyalói ismét felvetették, amit egyszer már Theresa May lesöpört az asztalról, hogy az Egyesült Királyságból Észak-Írország maradjon az EU része, hogy ne legyen újra határellenőrzés a két Írország kötött. Ez az ún. északír backstop gondolata, ami a britek szerint veszélyeztetné az ország integritását, továbbra sem népszerű a Downing Street környékén. A miniszterelnök szóvivője szűkszavúan is csupán annyit közölt, hogy nem gondolkoznak ebben a megoldásban. A britek szerint ez ugyanis hiába lenne jó az ír-északír kapcsolatok szempontjából, a belföldi kereskedelem szempontjából nem: backstop esetén ugyanolyan vámrendszer lenne az északír terület és a Brit-sziget között, mint mondjuk az Egyesült Királyság és Németország között. Ez pedig elfogadhatatlan.

Közben egy skót bíróság megtámadta azt a döntést, hogy felfüggesztették a brit parlamentet. Szerintük ez törvénytelen lépés volt és felmerült annak gyanúja is, hogy Johnson megvezette a királynőt. Ezt a vádat Johnson visszautasította és nem vonta vissza a döntést. A felfüggesztés pillanatai elég botrányosra sikerültek egyébként: képviselők egy része nem akarta engedni, hogy az üléseket vezető John Bercow el tudja hagyni a pulpitust. Bercow, mint a képviselőház elnöke, aki maga is ellenzője volt a parlament felfüggesztésének, bejelentette, hogy tíz év után október 31-el távozik posztjáról. Ha tehát új parlament lesz még az ősszel, amire megvan az esély, akkor már nem ő fogja azt vezetni. Az ellenzéki oldalról Corbyn elutasította, hogy a Munkáspárt beálljon teljesen a maradáspártiak oldalára. Joggal, hiszen egy ilyen lépés ugyan népszerű lenne Londonban vagy Skóciában, de nem a vidéki Angliában, ahogy többségben voltak a Brexitet akarók. Az biztos, hogy a társadalom végletesen megosztott a kérdést illetően és akármi is lesz a Brexit sorsa, a két oldal közötti árok még jó ideig szélesen tátong majd. Pár napja a parlament előtt összecsapott a két tábor. Sérültjei is voltak az összecsapásoknak, 16 embert pedig őrizetbe vettek.

Szólj hozzá!

Címkék: eu parlament tüntetés egyesült királyság boris johnson északír 2019 nagy-britannia theresa may Westminster Downing Street ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit backstop Bercow


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4515066746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása