A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.01.14. 07:35 Blackwaters

Százezernél is több halottja lehet már a Covidnak

covid-death-uk.jpg1918 óta nem volt ilyen rossz a halálozási arány, mint az elmúlt egy évben. És még nincs vége a járványnak.

Egy nap alatt 1564 új áldozata lett a koronavírusnak az Egyesült Királyságban, velük együtt pedig becslések szerint már 101 ezernél is több halottja van összesen a tavaly márciusban kezdődött járványnak. Bár a kormány hivatalos statisztikája szerint 84 ezer ember halt meg eddig, a kiigazított adatok alapján ennél kb. 20 ezerrel több halottja lehet már a vírusnak a szigetországban. Ami azért is tragikus, mert ezzel a legrosszabb forgatókönyv kezd beigazolódni: hiába vannak szigorú lezárások, naponta stabilan több mint 50 ezer új beteg van és több mint ezer halott. Az Egyesült Királyságban a koronavírusosok mortalitási rátája jelenleg az egyik legrosszabb a világon: 100 ezer emberből 151 meghal. Csak az Egyesült Államokban halnak meg többen naponta, az összhalálozást tekintve pedig az 5. helyen állnak a britek az USA, Brazília, India és Mexikó mögött, lekörözve Olaszországot is.

A statisztikai hivatal, az ONS szerint tavaly mintegy 608 ezer ember halt meg Angliában és Walesben, ami a legrosszabb arány az elmúlt száz évben. Csak 1918-ban volt rosszabb a halálozási arány, az I. világháború végén, amikor a spanyolnátha is sújtotta az országot, és mintegy 611 ezren vesztették életüket. Igaz, akkoriban még csak 38,4 millió ember élt az említett országrészekben és nem 60 millióan, mint manapság. A szakértők úgy becsülik, hogy a berobbant második hullám még sokezerrel fogja növelni a koronavírusban elhunytak számát. A Covid-19 új variánsa ugyanis rendkívül gyorsan terjed, és bár megkezdődtek az oltások, így már 2,5 millió ember rendelkezik védettséggel az összesen 67 millió főből, egyelőre a vírus van lépéselőnyben.

fotó: AFP

3 komment

Címkék: anglia halál betegség egészségügy járvány 2020 egyesült királyság 2021 1918 London Wales ekozbenlondonban Eközbenlondonban koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3816387574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.01.15. 13:23:32

Ezek nagyon kedvező adatok. Egy évvel ezelőtt ennél sokkal rosszabbra számítottunk. De a járvány nem terjed olyan ütemben, mint vártuk és nem halnak tőle olyan sokan, mint vártuk. Így lehet, hogy nem fogjuk elérni a várt 200 millió halottat világszerte, mert az oltások és gyógyszerek még tovább csökkentik a halálozást. Vagyis nem számíthatunk rá, hogy érdemben csökkenteni fogja a túlnépesedést és ennek összes káros mellékhatását. Szóval ez tényleg nem jó hír. Még az a katasztrofális lehetőség is bekövetkezhet, hogy végül minden visszaáll a "régi kerékvágásba" és nem történnek tartós, drasztikus változások a világban. Amikre nemhogy azonnal, de már tegnapelőttre szükség lenne.

Közlekedő tömegközlekedő 2021.01.15. 13:35:51

@steery: És tényleg.
Főleg figyelembe véve az elhízottságukat, meg a belterjességüket, ennél sokkal rosszabbnak kellett volna bekövetkezni.
Az evolúció egyedszám korlátozó mechanizmusa se nagyon működik, mert (főleg az EUban) a polkorrektség jegyében mindenkit meg kell menteni, beleértve azokat is, akik az alapbetegségeik miatt már kb 4 féleképpen meghaltak korábban, csak még nem szóltak nekik. Nagyon szomorú az olaszoknál látott első körös öreg elhullás, de valójában tök mindegy, hogy 8x évesen valaki miben hal meg.

Bandibacsi34 2021.01.25. 01:22:56

Evente kb 600 000 ember(hol 400 000 hol 800 000) hal meg UK-ban, ami egy 62 millios orszag. 100 000 bol mennyi volt a kamu CV19 zarojelentes vagy az nagyon idős beteg vagy az eleve mas betegsegben szenvedő??
süti beállítások módosítása