A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.05.09. 09:25 Westminster

Sadiq Khan marad a főpolgármester

sadiq_khan_win.jpegA vártnál szorosabban alakult a verseny a két fő jelölt között, de végül behúzta a választást az eddigi főpolgármester.

Az öt éve hivatalban lévő munkáspárti Sadiq Khan kapta a szavazatok többségét a londoni főpolgármester választáson, fő kihívója, a konzervatív Shaun Bailey több mint 200 ezer szavazattal kevesebbet gyűjtött be. Így a következő három évben marad a régi-új polgármester, aki idén töltötte be 50. életévét. Bár a verseny szorosabban alakult a vártnál, de Khan még úgy is nyerni tudott, hogy az előző főpolgármester-választáshoz képest idén kevesebben járultak az urnákhoz, 46% helyett csupán 42%-a a választásra jogosultaknak. És amíg legutóbb 1,3 millió szavazatot szerzett Khan, amivel legyőzte az akkori konzervatív kihívót Zac Goldsmitht, addig most elég volt neki 1,2 millió is. Fő ellenfele kevesebb mint 1 millió szavazatot kapott az első körös eredmény alapján.

mayor_of_london_constituency_results_2021_svg.png

Választási végeredmények körzetenként: 1. Barnet & Camden, 2. Bromley & Bexley, 3. Brent & Harrow, 4. City & East,  5. Croydon & Sutton, 6. Ealing & Hillingdon, 7. Enfield & Haringey, 8. Greenwich & Lewisham, 9. Havering & Redbridge, 10. Lambeth & Soutwark, 11. Merton & Wandworth, 12. North East, 13. South West, 14. West Central

London mellett több helyen tartottak helyhatósági választást, a Munkáspárt pedig országosan elég gyengén szerepelt idén, de Londont és Manchestert sikerült megőrizniük. A térképen vörössel látszódnak azok a körzetek, ahol a Munkáspárt, kékkel azok, ahol a Konzervatív Párt diadalmaskodott a fővárosban. Bár a főpolgármestert négy évre választják, de a járvány miatt az előző ciklusa ötre bővült, ezért most csak három évre kap lehetőséget Khan. A két kiemelt jelölt mögött a harmadik helyen a zöldek jelöltje, Sian Berry végzett a szavazatok 7,8%-ával, ami kb. 200 ezer első körös szavazatot jelentett. 2021-ben végül rekordszámú főolgármester-jelölt mutatkozott be, összesen 20, ami rekordnak számít. A második körös szavazatokkal együtt a végeredmény 55,2% Khan javára a 44,8%-os Baileyvel szemben.

2 komment

Címkék: politika választás verseny munkáspárt győzelem polgármester főpolgármester konzervatívok 2021 ekozbenlondonban sadiq khan Eközbenlondonban saun bailey


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3116526870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laciiiii55 2021.05.10. 12:45:10

Londoniak ezek szerint elfogadtak, hogy a keseles a londoni elet velejaroja. O dolguk.
süti beállítások módosítása