A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.11.13. 08:34 Blackwaters

Kötelező lesz az oltás az egészségügyben dolgozóknak

care-home-uk.jpegÁprilisig kapott haladékot a be nem oltott 100 ezer dolgozó, hogy felvegye a vakcinát. Az idősotthonokban már mostantól kötelező.

Az egészségügyben dolgozók 90%-a már teljesen be van oltva, és további 3% felvette az első oltását, de még vannak, akik eddig nem oltakoztak. Nekik üzent most a kormány, amely úgy döntött, kötelezővé teszi az oltást. A NHS-ben ugyanis emberekkel érintkeznek, napi szinten kerülnek kapcsolatba a betegekkel, szükséges tehát védeni őket, meg önmagukat is, hiszen ha sok egészségügyi dolgozó esik ki a munkából betegség miatt, az veszélyezteti az ellátást. Kivételt azok képeznek, akiknek olyan egészségügyi problémáik vannak, amik miatt nem jó, ha oltást kapnak.

A döntést nem fogadta teljes egyetértés. Az NHS egyik vezetője szerint nem kötelezővé tétellel, hanem rábeszéléssel kell a dolgozókat az oltásra ösztönözni. Chris Hopson szerint ráadásul elveszíthetnek értékes munkavállalókat emiatt, akik inkább a kilépést választják. Jelenleg 90 ezer dolgozó hiányik az amúgy is túlterhelt egészségügyből, aminek a betegeke isszák meg a levét. Nő a várakozási lista, nem tudnak megfelelő színvonaló ellásást biztosítani mindenkinek. Növekvő munkaerőhiánnyal ez a helyzet tovább romlik. 

Az idősotthonokban hasonló a helyzet. Az ápolóknak már idén november 11-től oltottaknak kell lenniük. Még 50 ezer dolgozó azonban nincs beoltva mindkét adag oltással, ezért a kormánytól haladékot kértek az otthonok vezetői. Sok otthon kényszerűségből fizetés nélküli szabadságra küldte munkásait, vagy áthelyzte ideiglenesen őket olyan pozícióba, ahol nem kell betegekkel és ápoltakkal találkozniuk. Félő ugyanis, hogy többen itt is inkább a távozást választják, holott pont az ellenkezőjére lenne szükség, hogy még többen lépjenek be a hatalmas kereslet miatt. A Brexit óta ugyanis alig akad munkára jelentkező, míg korábban az EU-ból számos ápoló érkezett Angliába dolgozni. Az ápoltak száma pedig évről évre nő.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia munka kormány egészségügy oltás 2021 NHS ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr616754078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása