A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.11.17. 20:00 Blackwaters

41 éves csúcson az infláció

inflation_uk.jpgA rezsiárak emelkedése hajtja az inflációt az egekbe, októberben már 11,1%-os volt, ami utoljára 1981-ben fordult elő.

Alighanem rossz hangulatú tél elé néz az Egyesült Királyság, amely lassan, de biztosan süllyed a recesszióba. A magas energiaárak, elsősorban a gáz és a villamosenergia ára a megélhetési költségeket jelentősen megdobta, és bár a kormány árstoppot rendelt el, és 2500 fontban maximálta az átlagfogyasztású háztartások éves kiadását, minden másban jelentkezik az elszabadult energiaár. Az élelmiszerárakban is, amelyek inflációja 16,5%-ra gyorsult. A tésztafélék ára 60%-kal, a tea 46%-kal, a kenyér 38%-kal kerül most többe, mint tavaly ilyenkor. De a zöldségek, gyümölcsök, valamint tejtermékek ára is elszabadult az utóbbi hónapokban. Nem véletlen, hogy egymást érik a sztrájkok, a közlekedési dolgozók után a tanárok, valamint az egészségügyben dolgozók is munkabeszüntetéseket terveznek, a fizetések ugyanis messze nem követik az áremelkedéseket. A Rishi Sunak vezette jelenlegi konzervatív kormány, Liz Truss korábbi miniszterelnök megbukott adócsökkentési terve után adóemeléssel, a költések visszafogásával, valamint a szegények megsegítésével próbálkozik. Az adóemelések elsősorban a gazdagabbakat sújtják majd és mintegy 24 milliárd fontot, a tervezett kiadáscsökkentéstől pedig további 30 milliárdot remél Jeremy Hunt, a jelenlegi kincstárnok. A pluszbevételekből az iskolákat, kórházakat, valamint a legelesettebb rétegeket kívánják segíteni. 2023-ra egyértelműen recessziót jósolnak az elemzők, valamint növekvő munkanélküliséget. Jelenleg ugyan magas a foglalkoztatottság szintje, ám a tönkremenő vállalkozások, csődök miatt egy év múlva már az 5%-ot is megközelítheti.

2 komment

Címkék: politika gazdaság pénz infláció sztrájk munkanélküliség recesszió egyesült királyság 2022 ekozbenlondonban Eközbenlondonban Jeremy Hunt Liz Truss Rishi Sunak


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4017981480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.11.18. 10:31:07

Köszönjük Brexit.

Szalay Miklós 2022.11.18. 17:16:08

A hazai gazdasági helyzetről alaposan. Az infláció és okai, forintárfolyam, stb...

egyvilag.hu/index.shtml#PT114_gazdasag
süti beállítások módosítása