A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2023.02.13. 00:21 Blackwaters

30 éve történt a brutális gyerekgyilkosság

james_bulger_murder.jpgJames Bulgert két tini elrabolta, megkínozta, abuzálta és megölte Liverpool külvárosában.

A brit társadalmat felkavaró eset pont három évtizede történt. 1993. február 12-én két iskolakerülő 10 éves fiú, Robert Thompson és Jon Venables a Liverpool külvárosában, Bootle-ben található egyik plázában szemelte ki az akkor 2 éves James Bulgert, akinek a kezét egy pillanatra elengedte édesanyja, miközben egy boltban fizetett. A két fiú kézen fogta a kisfiút és elvezette, ki a plázából, ezt kamerák is rögzítették, bár elég rossz minőségben. A korábban bolti lopások miatt hírhedt két tini azt tervezte eredetileg, hogy elrabolnak egy gyereket és a pláza közelében lévő forgalmas útra lökik, a kocsik alá. Ehelyett végül a közeli kanálist választották, ott a fejére ejtették a síró gyereket. Majd keresztülsétáltak vele Liverpoolon, és bár sok járókelőnek feltűnt a két fiú és a sérült arcú kisgyerek, nem avatkoztak közbe. Két felnőtt ment oda csak rákérdezni, hova tartanak, nekik azt hazudták, a testvérük és haza viszik, illetve, hogy rátaláltak, és most a rendőrségre tartanak. A fiúk végül Waltonba kötöttek ki, egy régi vasútállomásnál, közel a temetőhöz. Ott festéket szórtak a két éves arcába, a szájába elemeket tömködtek, majd kővel és téglával kezdték dobálni, szexuálisan abuzálták, végül egy 10 kilós vasúti sínhevedert dobtak rá, amitől beszakadt az áldozat koponyája. Ezután a két fiú a sínekre fektette a haldokló gyereket, törmeléket rakott rá. Azt remélték, az első vonat maga alá gyűri, így balesetnek tűnik majd a gyilkosság. Az arra járó vonat kettévágta a testet, de mint utólag kiderült, a két éves James Bulger akkor már halott volt. Két nappal később a ruha nélküli maradványaira arra járó gyerekek találtak rá. A gyilkosokat hamar elkapták, mivel a pláza kamerája által rögzített gyenge minőségű felvételeket bemutatták a televízióban és egy helyi nő felismerte a rosszhírű suhancokat.

A nyomozókat is sokkolta a gyilkosok brutalitása, az pedig különösen meglepő volt, hogy az elkövetők ilyen fiatalon öltek. A bizonyítékok is hamar megkerültek, a kék festék, amivel leöntötték áldozatukat, a ruhájukon is rajta volt, miképp a cipőiken a vérnyomok, amiknek a DNS tesztje megegyezett az elhunyt DNS-ével. A két fiatalt letartóztatták, úgy vártak az ítéletükre. Mivel fiatalkorúak voltak, elvileg nem voltak büntethetők, de mivel előre eltervelten követték el a gyilkosságot, ezért felnőtt eljárást kaptak, és nem érintkezhettek szüleikkel sem. Áldozatuk elrablását és a gyilkosságot is tagadták, a gyerekpszichiáter azonban beszámíthatónak ítélte meg a két fiúk, akik tudtak arról, hogy rosszat cselekednek. Az ötletgazda Thompson volt, róla azt mondta a védőügyvédje később, a legfélelmetesebb gyerek volt, akivel valaha dolga akadt. A két fiút végül elítélték, ezzel ők lettek a 20. századi brit kriminalisztika legfiatalabb elítéltjei. A bíró életfogytiglani büntetést szabott ki rájuk azzal a kitétellel, hogy 8 év után feltételesen szabadlábra bocsáthatók, és bár addig életkoruknál fogva nem lehetett megnevezni őket, de az ítélet ezt feloldotta, így nevük bekerült a hírekbe. Sokan kevesellték a 8 év letöltendőt, és kampány indult, hogy emeljék a büntetési tételüket minimum 10, ill. 15 évre. Ez végül nem történt meg. A két fiút külön helyre vitték, ezeket a közfelháborodás miatt nem ismertették a nagyközönséggel. Mindkét fiúnak később PTSD-je lett, rémálmok gyötörték őket, a gyilkosságot újra és újra átélték. A fiatalkorúak börtönében mindkét fiút taníttatták, majd a büntetés letöltése után szabadon bocsátották őket, új identitást kaptak, minden korábbi adataikat törölték a rendszerből, hogy ne legyenek felismerhetők, mivel félő volt, ha kiderül, kicsodák, megölik őket. Jon Venables később többször járt börtönben, mivel drogozni kezdett, ill. gyerekpornográfia és pedofília miatt is elítélt lett. Neki, mivel kiderült az új identitása és felismerték, még egyszer új identitást kellett adni. A gyilkosságról számtalan feldolgozás született később, színpadi darab, dokumentumfilm és rövidfilm egyaránt, az áldozat családja pedig a mai napig nem tudta megbocsátani a gyilkosoknak, ami történt.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek rendőrség 1993 emberek gyilkosság Liverpool ekozbenlondonban Eközbenlondonban James Bulger


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4818047988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása