A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2014.11.19. 07:45 Blackwaters

Miért isszák a teát tejjel?

tea5.jpgMindenki tudja az angolokról, hogy teaszerető népség és hogy a teázás legalább olyan fontos nemzeti szokás, mint az esti sörözés egy pubban. Épp ezért aki Angliába látogat vagy ide települ, óhatatlanul is teázni fog előbb-utóbb, nem kerülheti el, akárcsak Magyarországon a pálinkát vagy a paprikáskrumplit. A meglepetés akkor jön, amikor tea helyett egy kávészín löttyöt kap, és megkérdezi, hogy akkor ez micsoda?

 

Már a kérdést sem értik, mivel itt a teát úgy isszák tejjel, mintha ez a kombináció a világ legtermészetesebb dolga lenne. De ettől még a kérdés kérdés marad: miért isszák tejjel a teát? A válasz sokféle, attól függően, melyik forrást érezzük közelinek.

Egyesek (sokak) szerint az angolok által kedvelt fekete tea nyerseségét hivatott megszüntetni a tej, amely nemcsak lágyabbá, de krémesebbé is teszi az ízvilágát. Ám létezik történeti válasz is. A tea és tej párosítása, mint annyi minden Angliába, a franciáktól, egyenesen Madame de la Sablière szalonjából ered, aki a vendégeit úgy kínálta teával, hogy előtte tejet öntött a poharukba. Ennek pedig az volt az egyszerű magyarázata, hogy tartott attól, hogy a forró tea eltöri az igen kényes kínai porcelánt (mint ahogy ez meg is történt párszor). Később ez azonban már úgy maradt meg a róla szóló dokumentumokban, hogy azért tett így, mert ilyen volt az ízlése. Ezeket Mme de Sévigné jegyezte le, tőle idézik a fentieket a leggyakrabban.

A teázás szokása az 1600-as évek közepén kezdődött, azóta is töretlen lendülettel teázik minden generáció. És a többség tejjel issza, holott a poharak már kibírják a magas hőt.

23 komment

Címkék: anglia gasztro tea szokás teázás ekozbenlondonban eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr906913831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2014.11.19. 13:22:27

Több mint 10 évvel ezelőtt, mikor Angliában jártam, döbbentem láttam, hogy még a templomokban is teázók működnek. Én is ott szoktam rá, hogy tejjel ízesítsem (de persze csak és kizárólag a fekete teát) mert tényleg selymesíti az ízt és a gyomromat sem marja annyira - mivel jó erősen szerettem mindig.

Erő e-meló 2014.11.19. 14:14:02

Na, ez is egy olyan világjáró, aki mindig csak azt látja amibe éppen belebotlik

A teázás szokása van egypár ezer éves, a Himalája vidékén ősidők óta isszák vajjal a teát. Sok kalória az élvezethez, azonkívül megköti a tea hatóanyagai által elválasztott gyomorsavat

Az angolok (konkrétabban a Kelet-indiai Társaság) végigrabolták a világot, mindent ami jó hazahoztak és eladtak. Ügyesek voltak a rámenősség mellett (ld. Lord Clive) és ezért sikeresek

Közben pedig eltanultak ezt-azt az amúgy lenézett bennszülöttektől, például a lájtos tejes teát

mildi 2014.11.19. 14:15:17

@Kyria: +1 erős fekete tea tejjel :)
csak jó tej kell hozzá, nem 1,5%-os

szépjuhászné 2014.11.19. 14:18:09

Pár éve volt valahol egy kutatási eredmény, hogy a tejfehérje megköti a teint, ezért nem élénkít az így elkészített tea, és ezért lehet több liternyit meginni egy nap.

eo 2014.11.19. 14:26:46

Erről Mikes György a következőt gondolja:

"The trouble with tea is that originally it was quite a good drink. So a group of the most eminent British scientists put their heads together, and made complicated biological experiments to find a way of spoiling it. To the eternal glory of British science their labour bore fruit. They suggested
that if you do not drink it clear, or with lemon or rum and sugar, but pour a few drops of cold milk into it, and no sugar at all, the desired object is achieved. Once this refreshing, aromatic, oriental beverage was successfully transformed into colourless and tasteless gargling-water, it suddenly
became the national drink of Great Britain and Ireland - still retaining, indeed usurping, the high-sounding title of tea."

sanyikám 2014.11.19. 15:18:43

1-2 éve azt olvastam, hogy azért itták tejjel a teát, mert a kezdetekben amíg nem volt még kínai porcelán, az angol porcelán nem bírta a hőt és ezért először hideg tejet öntöttek a csészébe, hogy ne menjen szét. Vagy igaz vagy nem, de ezzel az indokkal hideg vizet is önthettek volna bele tej helyett.

sanyikám 2014.11.19. 15:21:25

De szerintem pont azért isszák tejjel, amiért mi citrommal .... Mert náluk ez a szokás terjedt el.

pushup 2014.11.19. 15:44:51

én meg azt hallottam, hogy mivel a tea akkoriban menő és drága cucc volt, nyilván hamisították is. mégpedig úgy, hogy réti szénát birkatrágyában érleltek, hogy meglegyen a színe. no és állítólag az ilyen "tea" kicsapta a tejfehérjét.
nekem tetszik ez a magyarázat és az sem baj, ha nem igaz :D

olahj65 2014.11.19. 16:14:57

Én meg úgy tudom, hogy a cián és egyéb elterjedt mérgek összerántják a tejet. Ezért az úri közönség löttyintett némi tejet a teába, hogy az akkoriban elterjedt "úri" mérgezést elkerüljék. Ezt a pórnép nem tudta, de mivel amolyan elit szokás volt, átvették.

Studiolum · http://wangfolyo.blogspot.com 2014.11.19. 16:35:53

A valóság az, hogy Kínát nem sokkal azelőtt hódította meg a mandzsu Qing-dinasztia, mielőtt a britek ott megismerkedtek volna a teaivással. A mandzsuk, mint minden északi nomád nép, tejjel (eredetileg kancatejjel) itták a fekete teát (és nem a zöldet, mint minden kínai: a fekete teát eredetileg épp arra találták ki, hogy tartósítva az északi barbárokhoz szállítsák onnan behozott lovakért cserébe). A britek az előzményekről nem sokat tudtak, csak azt látták, hogy a kínai uralkodó réteg fekete teát iszik tejjel, tehát mint igazi sznobok ezt a szokást vették át a „köznép” zöldtea-ivása helyett, és őrzik máig.

pankrátorparódia 2014.11.19. 16:40:07

Eddig egyszer-kétszer próbáltam tejjel, lehet, hogy a tea nem volt megfelelő, vagy az arányok, vagy én nem tudom, az is lehet hogy az ízlésemmel van baj, de nekem nagyon nem ízlett. Ettől még egy szép hagyomány, csak nekem furcsa :D

Larry Silverstein 2014.11.19. 18:28:56

kínában kicsit régebben teáznak

nálunk meg régebben tejeznek

angol gasztronómia, ne vicceljünk

Asidotus 2014.11.19. 18:36:48

és mennyi tejet tesznek bele?

Erő e-meló 2014.11.19. 18:50:27

@Studiolum:
Délkelet-Ázsiában, így Kína nagy részén is elterjedt a laktóz-intolerancia, ezért a felnőttek jelentős részénél a tej ivása kellemetlen tüneteket vált ki. A közép-ázsiai nomádoknál viszont ritka, ezért meg tudják inni a tejet (persze az összefüggés inkább fordított lehet kvázi-evolúciós értelemben)

Képzelem mennyit szenvedhettek a kínai előkelők, hogy együtt teázhassanak az újabb hódító nomádokkal

jacksly 2014.11.19. 19:01:48

Pedig a tej teljesen kioltja a tea jótékony antioxidáns hatását, szóval nem túl okos dolog beletenni a teába...

Larry Silverstein 2014.11.19. 20:03:25

@jacksly: a koffein hatását is kioltja a tej, a kávéban és a teában is.

ez nem baj, csak mondom

A Tyne folyó déli partja 2014.11.19. 20:29:42

én majdnem 10 éve itt élek, és még mindig nem teázom, főleg nem tejjel....

Az EREDETI 2014.11.20. 00:04:46

@sanyikám: ami azèrt is èrdekes mert az 1600as èvekben vajon zanussi vagy lehel hűtőböl vettèk ki a tejet?

sanyikám 2014.11.20. 14:20:08

@Az EREDETI: Hát azért nem kellett annak a tejnek hűtő hidegnek lennie ahhoz, hogy lehűtse a teát.

Az EREDETI 2014.11.20. 21:57:19

@sanyikám: személyes tapasztalatom az, hogy manapság a tejet pont a végén teszik bele az angolok miután a teazacskó kiázott kicsit.

Amúgy meg mi értelme hűteni a forró vizet nem az a lényege, hogy abban ázzon ki a tea?

tükörfúró 2018.10.21. 14:47:26

Aki teázott már törökkel, arabbal, oroszokkal(!) a szeme sem rebben, mert a nagy teás nemzeteknél a tea az nem ez a híg vizes akármi, és sokkal változatosabban ízesítik, fogyasztják.
Orosz tea "levkárral"? Furcsa, de hülyeség is. Az a zselés félkemény "gyümölcskocka" se nem lekvár, se nem dzsem, ez egy félrefordítás. Leginkább egy kis édes ízt ad, és ez átvezet oda ,hogy az orosz cukor az nádcukor, fekete, kemény, ragad, nem igazán édes(!) és kevesen akarnák bármibe is tenni.
A japán tea pl pont az ellentéte ennek, egy gyógynövényre emlékeztető aromájú roppant híg valami, amibe hagyományosan semmi izesítőt, édesítőt, savanyítót nem tesznek.
Nyilván mindez a hagyományos történelmi szokásnak megfelelő teafogyasztás, eltérnek ettől bizonyos tájegyságek, nemzetiségek, illetve a modern orosz, japán, angol, stb már nem okvetlen így teázik, ha egyáltlaán teázik...., mert a nyugati futószalag- élet elterjedésével ezek a szokások kiveszőben vannak.
(mi sem járunk pántlikában sem bőgatyában elég régen, ugyebár)
süti beállítások módosítása