Mindenki tudja az angolokról, hogy teaszerető népség és hogy a teázás legalább olyan fontos nemzeti szokás, mint az esti sörözés egy pubban. Épp ezért aki Angliába látogat vagy ide települ, óhatatlanul is teázni fog előbb-utóbb, nem kerülheti el, akárcsak Magyarországon a pálinkát vagy a paprikáskrumplit. A meglepetés akkor jön, amikor tea helyett egy kávészín löttyöt kap, és megkérdezi, hogy akkor ez micsoda?
Már a kérdést sem értik, mivel itt a teát úgy isszák tejjel, mintha ez a kombináció a világ legtermészetesebb dolga lenne. De ettől még a kérdés kérdés marad: miért isszák tejjel a teát? A válasz sokféle, attól függően, melyik forrást érezzük közelinek.
Egyesek (sokak) szerint az angolok által kedvelt fekete tea nyerseségét hivatott megszüntetni a tej, amely nemcsak lágyabbá, de krémesebbé is teszi az ízvilágát. Ám létezik történeti válasz is. A tea és tej párosítása, mint annyi minden Angliába, a franciáktól, egyenesen Madame de la Sablière szalonjából ered, aki a vendégeit úgy kínálta teával, hogy előtte tejet öntött a poharukba. Ennek pedig az volt az egyszerű magyarázata, hogy tartott attól, hogy a forró tea eltöri az igen kényes kínai porcelánt (mint ahogy ez meg is történt párszor). Később ez azonban már úgy maradt meg a róla szóló dokumentumokban, hogy azért tett így, mert ilyen volt az ízlése. Ezeket Mme de Sévigné jegyezte le, tőle idézik a fentieket a leggyakrabban.
A teázás szokása az 1600-as évek közepén kezdődött, azóta is töretlen lendülettel teázik minden generáció. És a többség tejjel issza, holott a poharak már kibírják a magas hőt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kyria 2014.11.19. 13:22:27
Erő e-meló 2014.11.19. 14:14:02
A teázás szokása van egypár ezer éves, a Himalája vidékén ősidők óta isszák vajjal a teát. Sok kalória az élvezethez, azonkívül megköti a tea hatóanyagai által elválasztott gyomorsavat
Az angolok (konkrétabban a Kelet-indiai Társaság) végigrabolták a világot, mindent ami jó hazahoztak és eladtak. Ügyesek voltak a rámenősség mellett (ld. Lord Clive) és ezért sikeresek
Közben pedig eltanultak ezt-azt az amúgy lenézett bennszülöttektől, például a lájtos tejes teát
mildi 2014.11.19. 14:15:17
csak jó tej kell hozzá, nem 1,5%-os
szépjuhászné 2014.11.19. 14:18:09
eo 2014.11.19. 14:26:46
"The trouble with tea is that originally it was quite a good drink. So a group of the most eminent British scientists put their heads together, and made complicated biological experiments to find a way of spoiling it. To the eternal glory of British science their labour bore fruit. They suggested
that if you do not drink it clear, or with lemon or rum and sugar, but pour a few drops of cold milk into it, and no sugar at all, the desired object is achieved. Once this refreshing, aromatic, oriental beverage was successfully transformed into colourless and tasteless gargling-water, it suddenly
became the national drink of Great Britain and Ireland - still retaining, indeed usurping, the high-sounding title of tea."
sanyikám 2014.11.19. 15:18:43
sanyikám 2014.11.19. 15:21:25
pushup 2014.11.19. 15:44:51
nekem tetszik ez a magyarázat és az sem baj, ha nem igaz :D
olahj65 2014.11.19. 16:14:57
Studiolum · http://wangfolyo.blogspot.com 2014.11.19. 16:35:53
pankrátorparódia 2014.11.19. 16:40:07
Larry Silverstein 2014.11.19. 18:28:56
nálunk meg régebben tejeznek
angol gasztronómia, ne vicceljünk
Asidotus 2014.11.19. 18:36:48
Erő e-meló 2014.11.19. 18:50:27
Délkelet-Ázsiában, így Kína nagy részén is elterjedt a laktóz-intolerancia, ezért a felnőttek jelentős részénél a tej ivása kellemetlen tüneteket vált ki. A közép-ázsiai nomádoknál viszont ritka, ezért meg tudják inni a tejet (persze az összefüggés inkább fordított lehet kvázi-evolúciós értelemben)
Képzelem mennyit szenvedhettek a kínai előkelők, hogy együtt teázhassanak az újabb hódító nomádokkal
jacksly 2014.11.19. 19:01:48
jacksly 2014.11.19. 19:05:21
Kísérletek bizonyítják.
Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.19. 20:02:32
Larry Silverstein 2014.11.19. 20:03:25
ez nem baj, csak mondom
A Tyne folyó déli partja 2014.11.19. 20:29:42
Az EREDETI 2014.11.20. 00:04:46
sanyikám 2014.11.20. 14:20:08
Az EREDETI 2014.11.20. 21:57:19
Amúgy meg mi értelme hűteni a forró vizet nem az a lényege, hogy abban ázzon ki a tea?
tükörfúró 2018.10.21. 14:47:26
Orosz tea "levkárral"? Furcsa, de hülyeség is. Az a zselés félkemény "gyümölcskocka" se nem lekvár, se nem dzsem, ez egy félrefordítás. Leginkább egy kis édes ízt ad, és ez átvezet oda ,hogy az orosz cukor az nádcukor, fekete, kemény, ragad, nem igazán édes(!) és kevesen akarnák bármibe is tenni.
A japán tea pl pont az ellentéte ennek, egy gyógynövényre emlékeztető aromájú roppant híg valami, amibe hagyományosan semmi izesítőt, édesítőt, savanyítót nem tesznek.
Nyilván mindez a hagyományos történelmi szokásnak megfelelő teafogyasztás, eltérnek ettől bizonyos tájegyságek, nemzetiségek, illetve a modern orosz, japán, angol, stb már nem okvetlen így teázik, ha egyáltlaán teázik...., mert a nyugati futószalag- élet elterjedésével ezek a szokások kiveszőben vannak.
(mi sem járunk pántlikában sem bőgatyában elég régen, ugyebár)