A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.12.31. 07:46 Blackwaters

Betegeskednek a britek

flu_nhs.jpgA koronavírus mellett az influenza és az RSV is egyszerre van jelen, egyre telítettebbek a kórházak.

Az elmúlt két télen nem voltak nagy számban influenzás megbetegedések, köszönhetően a Covid miatti lezárásoknak, maszkviselési kötelezettségeknek, és egyéb intézkedéseknek, emiatt 2020 és 2021 telén a britek megúszták a tipikus téli betegségeket. Nem úgy az idei évben. Az átlagos szezonális megbetegedéseknél sokkal többen jelentkeznek panaszokkal háziorvosaiknál, és sokkal többen kerülnek kórházakba is súlyos tünetekkel. A koronavírus továbbra is jelen van és újabb mutánsai ismét fertőznek. A hónap elején egy hét alatt 22%-kal több beteget utaltak kórházba a Covid tüneteivel. Visszaesett a tesztelések száma, sokan anélkül, hogy tudnának a betegségükről, közösségekbe mennek, viszik tovább a fertőzést. Mivel semmilyen korlátozás nem volt idén karácsonykor, az újévben várhatóan még több covidos beteg lesz, ráadásul sokan nem vették fel az emlékeztető oltásokat, így esetükben nagyobb a megbetegedés kockázata.

Az influenza legalább akkorra, ha nem nagyobb problémát okoz most. Az átlagosnál sokkal több a tüsszögő, torokfájós, lázas beteg. Egy hét alatt 80%-kal több influenzás került kórházba. 2017-18-ban volt utoljára kiugróan rossz téli influenzajárvány, ami akkor a halálozási statisztikákon is meglátszott, az enyhe időjárásban jobban terjedt a vírus és többen haltak meg légzőszervi panaszok miatt. Hasonló megugrásra számítanak idén is az orvosok. Karácsonykor közel 4000 influenzás beteget ápoltak kórházakban, sokak állapota volt súlyos. 650 gyerek is kórházi ápolásra szorult influenza miatt Angliában, 44%-kal többen, mint 2019 telén. Az NHS kampányszerűen buzdít ezért rendszeres kézmosásra és a használt zsebkendők kidobására, ezzel is csökkenthető ugyanis a továbbfertőzés.

Az influenzához hasonlóan komoly problémát jelent az RSV, a légúti óriássejtes vírus terjedése. Ez a vírus főleg a légutakat támadja meg és kifejezetten veszélyes a csecsemőkre, de felnőtteknél is lázzal, köhögéssel jár. A betegség cseppfertőzéssel terjed, igen ellenálló, rajta marad a tárgyakon, és tovább fertőz. Fertőtlenítéssel csökkenthető az átadás kockázata, továbbá az immunrendszer erősítésével a megbetegedés esélye. A szakemberek szerint azért is van most ennyi RSV-beteg idén, mert az elmúlt két évben sokaknál nem alakult ki védettség, kevesebbet érintkeztek a külvilággal az emberek, a vírusok terjedése lelassult. Idén viszont a korlátozások hiányában minden ilyen fertőző betegség újult erővel tud fertőzni és terjedni. 

Szólj hozzá!

Címkék: betegség kórház egészségügy influenza 2022 ekozbenlondonban Eközbenlondonban RSV koronavírus


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4818014892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása