A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.08.18. 07:14 Blackwaters

Híres magyar migránsok: Orczy Emma

Magyarországról a 19-20. században is érkeztek már bevándorlók az Egyesült Királyságba. Közöttük nem kevés értelmiségi, tudós, zeneszerző. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, akik aztán Londonban is bizonyították tehetségüket.

baroness_emma_orczy_by_bassano.jpgA magyar származású báró Orczy Emma az egyik legnevesebb angol írónő, A Vörös Pimpernel szerzője lett. A hevesi származású úrilány élete azonban sokáig nem volt épp úri, és meg kellett küzdenie a sikeréért.

Amikor világot látott 1865-ben, az egyetlen lánya volt báró Orczy Bódognak és Wass Emma grófnőnek, akikkel még gyerekkorában előbb Budapestre, majd Brüsszelbe és Párizsba költözött. A kis Emma Franciaországban zenét tanult, de 1880-ban a család Londonba tette át székhelyét, így félbeszakadtak ezirányú tanulmányai. Angliában a West London School of Art majd a Heatherley's School of Fine Art iskolákban tanult képzőművészetet, habár nem voltak olyan ambíciói, hogy festő vagy szobrász legyen. Viszont iskolái egész életére hatással lettek végül: bennük ismerkedett meg ugyanis későbbi párjával, a fiatal grafikussal, Montague Barstowwal. 1894-ben házasodtak össze.

Az ifjú párnak nagyon kevés pénze volt eleinte, amit Emma úgy próbált orvosolni, hogy férje mellett fordítói munkákat vállalt. A gyermekük születésekor, 1899-ben azonban bátor lépésre szánta el magát: írni kezdett. Az első regénye, The Emperor's Candlesticks (magyarul megjelent Ferenc József gyertyatartói címmel) nem aratott sikert, ám nem adta fel a próbálkozást és tovább írt. A második mű, In Mary's Reign már jobb fogadtatásban részesült, az áttörést azonban a harmadik mű, A Vörös Pimpernel hozta el számára. A férjével ekkor egy darabon dolgoztak, aminek a középpontjában egy angol arisztokrata, Sir Percy Blakeney áll, aki francia arisztokratákat ment meg a francia forradalom idején. A művet Emma 12 kiadónak is elküldte, de amíg várt a válaszra, az egyik színház a West Enden felfigyelt a műre és elkezdték játszani. A darab kasszasiker lett és meghozta az elismerést az írónőnek, akinek könyveit is venni kezdték. A történethez számos folytatást készített, majd újabb, más tematikájú művekkel, főleg detektívregényekkel is jelentkezett, de ezek egyike sem érte utol A Vörös Pimpernel sikerét. 

Orczy Emma gazdag nő lett, majd politikai szerepet is vállalt. Konzervatív nézeteket vallott, az arisztokrácia felsőbbrendűségét hirdette. Az I. világháború idején önkéntes nőket toborzott aktív szolgálatra. Felhívására mintegy 20 ezren jelentkeztek. 1947-ben halt meg Henley-on-Thamesben, Oxfordshire déli részén. 

2 komment

Címkék: magyar művészet híresség migráns London migránsok ekozbenlondonban Eközbenlondonban Orczy Emma


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr127711490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

határonkivül · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.08.23. 22:37:19

Ez érdekes volt, köszi, hogy megírtad. Hm, lehet tudni valamit arról, hogy Henleyben van-e valami emlékmű, vagy szobor, vagy bármi mementó róla ?

Blackwaters 2015.08.27. 11:47:40

@határonkivül: Szívesen! Nem tudok róla, hogy lenne emlékműve Henleyben.
süti beállítások módosítása