A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.12.05. 10:22 Blackwaters

Híres magyar migránsok: Goldfinger Ernő

Magyarországról a 20. században is érkeztek már bevándorlók az Egyesült Királyságba. Közöttük nem kevés értelmiségi, tudós, zeneszerző. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, akik aztán Londonban is bizonyították tehetségüket.

post_110889_20121210120936.jpgGoldfinger Ernő neve nemcsak az angolok, de az egész világ előtt ismerősen cseng, hiszen híres arról, hogy róla mintázta Ian Fleming James Bond egyik ősellenségének, Auric Goldfingernek a nevét. A film 1964-ben így egy csapásra ismertté tette az amúgy építészként dolgozó Goldfinger Ernőt. 

Budapesti zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot 1902-ben. A család erdészettel és fafűrészeléssel foglalkozott, ez vezette az ifjú Golfingert arra, hogy mérnöknek tanuljon. Miután azonban elolvasta Hermann Muthesius könyvét az angol házakról, úgy döntött, építészettel fog foglalkozni. Iskoláit Svájcban és Franciaországban végezte. Járt Jaussely műhelyében, képezte magát a Sorbonne-on, építészirodát nyitott. Nagy hatást gyakorolt rá Le Corbusier festő-designer, a modern építészet atyja. Az 1930-as években találkozott későbbi feleségével, Ursula Blackwellel, akit feleségül is vett, majd 1934-től áttelepült Angliába.

5339791460_2cdb2d7f7e_b.jpgA háború előtt Goldfinger három házat tervezett, köztük a sajátját, amely az észak-londoni Hampsteadben áll, a Willow Street 1-3-on (ez ma már védett épület és múzeum). A nagy égést követően az Egyesült Királyságban mintegy négymillió ház ment tönkre vagy pusztult el. Óriási volt az igény új épületekre. Az akkori kormány hajlott arra, hogy a hiányt magasépítésű, többszintes házakkal pótolják. Goldfingernek nagy szerepe lett abban, hogy rövid idő alatt számos toronyház épülhetett. A legismertebb épületei a 27 emeletes Balfron Tower és a 11 emeletes Carrandale House Kelet-Londonban, Tower Hamletsben. Ez volt a mintája a később épült 31 emeletes, 98 méter magas Trellick Towernek (ld. a képen) a nyugat-londoni Kensingtonban. Ezek az épületek már az ún. brutalista stílus jegyeit őrzik, vagyis masszív, funkcionális betonépítmények.  

Goldfinger Ernő hirtelenharagú ember hírében állt, aki nem átallott kirúgni egy-egy munkatársat, ha túl tréfás kedvében találta őket. Mivel nem volt nagy barátkozó, vele sem barátkoztak sokan. Mikor Ian Fleming, aki állítólag sok más londonival nem kedvelte Goldfinger brutalista épületeit, róla nevezte el szeretett hőse, James Bond egyik ellenségét, Goldfinger a könyv kiadása után konzultált ügyvédeivel, akik azt javasolták, hogy Fleming inkább nevezze át a karaktert Goldprickre. Ám a művész végül megtartotta Goldfinger nevét, sok álmatlan éjszakát okozva az építésznek, akit később gyakran hívtak fel éjszaka telefonon, hogy "Halló, itt 007, ön Mr. Goldfinger?". A pereskedés végül azzal zárult, hogy kifizették Golfinger Ernőt és kapott hat tiszteletpéldányt a könyvből.

Goldfinger Ernő 1987-ben halt meg, a Golders Green krematóriumában hamvasztották el. 2000-ben vagyonából díjat alapítottak, amellyel fiatal magyar építészek külföldi tanulmányútjait támogatják.

4 komment

Címkék: magyar háború híresség építészet torony migráns London James Bond migránsok Ian Fleming ekozbenlondonban Eközbenlondonban Goldfinger Ernő brutalizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr197581598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2015.12.06. 14:24:34

A székesfehérvári Hóman Bálint-szobor felavatásának leállítására szólította fel Magyarországot Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke.

A WJC honlapján csütörtöki dátummal megjelent közlemény szerint a Székesfehérváron egy magánalapítvány által felavatandó, életnagyságú Hóman-bronzszobrot nagy részben a magyar kormány finanszírozta.

"Meglehetősen felháborító, hogy a magyar adófizetőnek kell kifizetnie egy olyan ember emlékművét, aki nemcsak antiszemita, a magyar zsidóknak a második világháború előtti és alatti üldöztetésének kulcsfigurája, a náci Németország és 1944-ben a fasiszta nyilaskeresztes rezsim támogatója volt, de élete végéig nem bánta meg bűneit" – hangoztatta Lauder.

A WJC elnöke szerint a szobor "sértés a holokauszt sok magyar áldozata számára" és sürgette, hogy a magyar kormány vonja vissza a szoborhoz való hozzájárulását.

"Ma felszólítom Orbán Vikor miniszterelnököt, hogy lépjen közbe ebben az ügyben és biztosítsa, hogy ezt a szobrot nem közpénzekből építik meg. Ha ez nem történik meg, Magyarország rossz üzenetet küldene azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kezelni az olyan kényes ügyeket, mint a holokauszt" – jelentette ki Lauder.

A közleményben azt írták, hogy Hóman Bálint 1931-től kezdve több magyar kormány minisztere volt és jelentős szerepet játszott a Magyarországon a kései 30-as években elfogadott zsidóellenes törvények kidolgozásában. Ismertette, hogy egy székesfehérvári alapítvány Hóman tudományos eredményei előtt kíván szoborral tisztelegni. Hóman (1885-1951) egy nyolckötetes Magyarország-történet szerzője, amely 1938 és 1941 között jelent meg. (MTI)

A ZSIDÓK JÓ LENNE, HA VÉGRE 70 ÉV UTÁN FELDOLGOZNÁK MAGUKAT ÉS A SÉRELMEIKET ! KURVÁRA UNJA MÁR MINDENKI ŐKET A VILÁGON !!! KB 7 MILLIÁRDAN !!! :o)

2015.12.06. 18:20:02

@kvadrillio: Mióta adnak internet hozzáférést az ápoltaknak?

tujapecér 2015.12.06. 19:57:54

Szerintem más egy tudós és más egy politikusi életmű.
Lásd még Lukács György.

VT Man 2015.12.06. 20:29:50

Migráns??

Zöldhatáron ment át papírok nélkül, szemetet hagyva mindenhol??
süti beállítások módosítása